1. Inverzekeringstelling
Nadat je aangehouden bent omdat je verdacht wordt van een strafbaar feit, mag de politie je maximaal zes uren vasthouden voor onderzoek. Het bijzondere daarbij is dat de tijd tussen 00:00 en 09:00 uur niet meegerekend wordt, maar dat de politie je in die uren wel mag verhoren. In totaal mag je dus vijftien uren vastgehouden worden. Dit termijn gaat in op het moment dat je op de plaats van het verhoor aankomt. De reistijd telt dus niet mee. Alleen als de officier van justitie besluit dat je langer moet blijven, kan je langer worden vastgehouden. Doet de officier van justitie dit niet, dan kan de politie je niet langer vasthouden dan de aangegeven 6 (of 15) uur.
2. Voorstelrondje
Ben je boos omdat je bent opgepakt en heb je besloten niet mee te gaan werken aan het verhoor? Of heb je geen zin om je voor te stellen aan de politie en je naam aan hen te geven? Doe dat toch maar wel. Wanneer jij besluit je niet voor te stellen of niet je identiteitsbewijs te laten zien en de politie kan op geen enkele manier (gemakkelijk) jouw identiteit vaststellen, kan de politie op basis daarvan besluiten je nog zes uur langer vast te houden.
3. Zwijgen is goud
Naast dat het, op basis van het voorgaande, wel slim is om je naam te zeggen, hoef je verder tijdens het verhoor niets te zeggen. Je bent als verdachte niet verplicht om mee te werken aan je eigen veroordeling en je kan je daarom beroepen op je zwijgrecht. Wees niet bang dat de politie je zwijgen ziet als instemmen. In Nederland geldt de onschuldpresumptie. Dit houdt in dat eenieder in Nederland onschuldig wordt gehouden tot het tegendeel bewezen is. Je zwijgen kan er dus niet voor zorgen dat daarom onverhoopt wordt aangenomen dat je schuldig bent.
4. Eigen bellijstje
Wanneer jij in verzekering bent gesteld, heb je recht op een advocaat. Als je zelf geen advocaat hebt en hier geen voorkeur voor uitspreekt, krijg je een piketadvocaat toegewezen. Een piketadvocaat is een advocaat die op dat moment piketdienst heeft. Op het moment dat de politie iemand aanhoudt, sturen zij een melding naar de piketcentrale. Een van de advocaten die op dat moment piketdienst heeft, gaan jou bezoeken op het bureau. Nadeel hieraan? Je hebt totaal geen eigen keuze in de advocaat die je toegewezen krijgt. Wil jij optimaal geholpen worden, spreek dan voorkeur voor een advocaat uit. Het slimste is dan om een aantal nummers van advocaten in je telefoon te bewaren.
5. I’ve got your number
Wanneer jij in de cel zit heb je echter wel wat anders aan je hoofd dan je druk maken over het kiezen van een juiste advocaat voor jouw zaak. Geen zorgen, want daar zijn wij voor. Zorg ervoor dat je het nummer van advocaatzoeken.nl al in je telefoon hebt zitten: 088 - 833 88 88. Het enige dat je hoeft te doen is ons te bellen en wij regelen voor jou een geschikte advocaat. Wil je alvast een geschikte advocaat regelen, omdat je de bui al voelt hangen? Of is het zelfs al te laat en is je vriend/zus/man al opgepakt?