• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Afschaffing dividend belasting: Wat zijn de gevolgen?

Afschaffing dividend belasting: Wat zijn de gevolgen?

Afschaffing dividend belasting: Wat zijn de gevolgen?

Op dit moment wordt er 15% belasting ingehouden op uitgekeerde dividend. Wel mag je deze berekende belasting dan weer verrekenen tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Dit wordt vanaf 2019 afgeschaft. Hierdoor ontvang je voortaan het volledige dividend, maar dit betekent ook dat er niks meer verrekend kan worden met de inkomstenbelasting.

Stijgt mijn opbrengst uit aandelen nu als gevolg van de afschaffing?

In principe blijft het bedrag onder de streep hetzelfde. Het enige verschil is dat er nu maar één keer hoeft te worden gerekend met de fiscus in plaats van twee keer omdat de voorheffing wegvalt.

Voorbeeld: Een BV keert 50.000 euro dividend uit. Hierover moet de BV 15% dividendbelasting inhouden en afdragen. Hierdoor wordt dus 85% van 50.000 euro = 42.500 euro uitgekeerd. Vervolgens mag dit bij de inkomstenbelasting in box 2 weer worden afgetrokken. In de nieuwe situatie vanaf 2019 hoeft enkel belasting over het volledig uitgekeerde dividend te worden betaald in box 3 bij de inkomstenbelasting.

Wat is het doel van de afschaffing van de dividendbelasting?

De afschaffing van de dividendbelasting wordt gezien als goed voor de economie. De VVD stelt dat de afschaffing goed is voor de werkgelegenheid. Door de afschaffing ontstaat er een aantrekkelijk ‘vestigingsklimaat’ voor grote bedrijven die grote investeringen doen en banen creëren. Toch zijn er veel mensen tegen de afschaffing van de dividendbelasting. Naast dat het de overheid veel geld kost twijfelt men eraan of de beoogde doelen daadwerkelijk worden behaald met de afschaffing.

Heb je vragen over de gevolgen van de afschaffing van de dividendbelasting voor jouw bedrijf?

Leg direct je vraag voor aan een advocaat