• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Een aanrijding, wat nu?

Een aanrijding, wat nu?

Het onderste uit de kan halen

Wanneer je bent aangereden naar aanleiding van een verkeersongeval is dat natuurlijk allereerst een enorme schok. Je hebt lichamelijke en/of materiële schade waardoor jij, je auto of een ander vervoermiddel even uit de running zijn. Naast materiële schade kan je natuurlijk ook last hebben van immateriële schade. Je kunt je leven misschien niet meer normaal leiden, hebt weken thuis moeten zitten en je durft misschien zelfs niet meer alleen de weg op te gaan. Ook die schade kun je verhalen op je aanrijder. Wij vertellen je hoe je deze schade kunt verhalen.

Een ongeluk zit in het verkeer in een klein hoekje. Naar schatting gebeurt er iedere 30 seconden ergens een ongeluk waaruit een claim voortvloeit (bron: plusonline.nl, 2017).

De schuldige aanwijzen

Wanneer je bent aangereden is de tegenpartij schuldig en moet de tegenpartij jouw schade vergoeden. De WA-verzekering van de tegenpartij vergoed dan de schade aan jou en aan je vervoermiddel. Als je een allriskverzekering hebt is het gemakkelijker de schade gewoon bij je eigen verzekeraar te verhalen. Je moet daarbij wel aangeven dat het niet jouw schuld is, zodat de verzekeraar de schade kan claimen bij de andere partij. Doe dit wel, want anders zal deze schade van je schadevrije jaren afgaan. Heb je alleen een WA-verzekering, dan zal je zelf de tegenpartij aansprakelijk moeten stellen voor de schade. Een gespecialiseerde advocaat kan je hierbij helpen.

Van achteren

Het is natuurlijk wel van belang dat jij kan bewijzen dat de andere partij hier schuldig is. Hierbij wordt je geholpen wanneer jij van achterop wordt aangereden. In dat geval is de andere partij namelijk vrijwel altijd schuldig. In de Wegenverkeerswet staat namelijk dat je voldoende afstand moet houden om je voertuig tot stilstand te brengen binnen het deel van de weg dat je niet kunt zien, dus de afstand tussen jou en je voorganger. Als de achterste niet op tijd kan remmen, heeft hij te weinig afstand gehouden en daarom in overtreding.

Schadevergoeding bij letselschade

De schade die jij leidt door de aanrijding wordt letselschade genoemd. Dit is lichamelijk of geestelijk letsel wat jij op hebt gelopen door het toedoen van een ander. De verzekeraar van de veroorzaker kan je letselschade compenseren. De hoogte van de schadevergoeding kan berekend worden door rekening te houden met de verschillende schadeposten: de materiële schade en de immateriële schade. Immateriële schadevergoeding wordt ook wel smartengeld genoemd.

Je materiaal kapot?

Materiële schade is relatief makkelijk te verhalen, omdat je precies kan aantonen hoe hoog de schade is. Hierbij kan het gaan om schade aan je auto, schade aan je kleding, medische kosten, kosten doordat je een tijdje niet hebt kunnen werken enzovoort.

Smartengeld Immateriële schade, smartengeld, is daarentegen veel lastiger te verhalen. Immateriële schade is schade die je niet rechtstreeks in je portemonnee voelt, waardoor het lastig is de hoogte van de schade te bepalen. Vaak kan de hoogte van het smartengeld pas worden vastgesteld aan het einde van de procedure. Deze schade omvat schade die je hebt geleden door de pijn, verdriet en eventuele ontsiering van je lichaam. Je advocaat kan voor je bepalen waar jij allemaal recht op hebt, wat betreft smartengeld.

Snel geld verdienen?

Wil je snel je geld? Dan is het verstandig om de schadevergoeding bij je eigen verzekeraar te claimen. Dan heb je de vergoeding veel sneller in huis. De verzekeraar kan vervolgens de andere partij voor jou aansprakelijk stellen. Hier hoef jij dan verder ook niets aan te doen, scheelt jou weer de pijn en moeite van het sturen van brieven en het aansprakelijk stellen van de wederpartij. Onthoud ook, wanneer niet helemaal duidelijk is wiens schuld het was, je niet zomaar je eigen schuld moet bekennen. Je weet nooit van tevoren wat de uitkomst van de schuldvraag is!

Goed onderbouwen

Je schadeclaim hoor je natuurlijk goed te onderbouwen. Je kunt niet zomaar een bedrag noemen waar jij denkt recht op te hebben. Je hoort hier schriftelijk bewijs voor te hebben. Dit is niet gemakkelijk en moet op een juiste manier gebeuren. Wanneer je schadeclaim namelijk niet juist is opgesteld kan het zomaar zijn dat jij geen schadevergoeding ontvangt. Een advocaat letselschade zorgt ervoor dat jij de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Wat kan een advocaat voor je betekenen?

Je advocaat heeft al veel vaker in een dergelijke situatie gezeten en kan op de juiste manier een schadeclaim voor je opstellen. Verder is het verzorgen van deze claim dan volledig uit jouw handen. De aansprakelijkheidsstelling van de wederpartij, hoogte van de schade, indienen van de schadeclaim en de afwikkeling van je zaak zal verzorgd worden door jouw advocaat. Kan jij lekker bijkomen van wat jou allemaal overkomen is. En het mooiste? Het kost je niets. De juridische kosten zijn ook een onderdeel van de schadeclaim die je advocaat op de wederpartij zal verhalen.

Ben jij aangereden en heb je schade? Laat je schade dan door een letselschadeadvocaat verhalen op de wederpartij.

Klik hier voor een advocaat gespecialiseerd in het letselschaderecht. »»