• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Facebook account gehackt? Zo voorkom je dat!

Facebook account gehackt? Zo voorkom je dat!

Facebook account gehackt?

Eén van de gevaarlijkste dingen die je kunt doen op het web

Allereerst is het van belang dat je het de hackers niet te gemakkelijk moet maken. Wanneer je overal een ander wachtwoord gebruikt, voorkom je daarmee dat wanneer de hackers je Facebookwachtwoord hebben, ze ook je hotmail-account meteen kunnen kraken. Het hergebruiken van je wachtwoord kun je wel vergelijken met dezelfde sleutel gebruiken voor elke deur en die sleutel vervolgens delen met iedereen die je ontmoet. Het gevaarlijkste wat je kan doen in het echte leven, maar ook op het web (bron: Dutch Cowboys, 2015).

Niet alleen verveelde computernerds zijn liefhebbers van de hacken, ook onze eigen politie kan er wat van. De politie mag kwetsbaarheden in software gebruiken om opgespoorde verdachten te kunnen hacken, om zo belastende informatie te vinden over hen (bron: RTL Nieuws, 2016).

Schakel een manager in

Natuurlijk is het gebruiken van een ander wachtwoord overal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vroeger hadden mensen enkele online profielen. Tegenwoordig hebben mensen al snel zo’n 30 accounts lopen. Een zogenoemde wachtwoordmanager kan je wachtwoorden genereren, opslaan en kopiëren naar je klembord, zodat je nooit meer je wachtwoord vergeet. Safari en Firefox, twee internetbrowsers, hebben deze functies zelf al. Je kunt ook losse wachtwoordmanagers downloaden, zoals 1Password en KeePass (bron: Consumentenbond, 2016).

Het is daarnaast ook van belang om een back up te maken van alles. Toch jammer als al je leuke vakantiefoto’s die je op Facebook hebt gezet straks weg zijn.

Welkom01

Het klinkt een beetje als een open deur, maar gebruik een ingewikkeld wachtwoord. De hackaanval op AdultFriendFinder bleek erg gemakkelijk te zijn, omdat zo’n 9000 mensen de ‘ingewikkelde’ wachtwoordcombinatie van 123456 gebruikten (bron: Business Insider, 2016). Veel mensen denken dat zo’n cijfercombinatie, of een variant daarop (Welkom01), de boel wel een beetje beschermd houdt. Niets bleek minder waar bij deze grote cyberaanval.

Pas op wie je hackt! Een man die bekende Hollywoodsterren hackte en hun (naakt)foto’s op het internet lekte kreeg achttien maanden cel voor dit grapje (bron: nu.nl, 2016).

Je Bert en Ernie-agenda in slechte handen

Het is daarnaast ook belangrijk om je wachtwoord zo nu en dan te veranderen. Vroeger je wachtwoord een keer in je schoolagenda opgeschreven? Als je nu een bekende CEO bent en jouw agenda is in slechte handen gevallen, zouden, in het ergste geval, al je bedrijfsgeheimen op tafel kunnen komen te liggen. Een vrij extreem geval, maar het komt voor. Facebook-CEO Mark Zuckerberg is een keer gehackt, omdat hij al vanaf jongs af aan op al zijn accounts hetzelfde wachtwoord gebruikte (bron: Business Insider, 2016).

Speeltuin

Ga niet op gekke openbare wifisystemen, dit is een speeltuin voor hackers. Klik ook niet op gekke links en let op: banken sturen geen mailtjes met links waar ze vragen om je inloggegevens. Het klikken op links gestuurd via misleidende e-mails, ook wel ‘phishing’ genoemd, is de manier om je inloggegevens meteen door te sluizen naar criminelen die er allesbehalve goeds mee doen.

Hacken is niet altijd slecht. Grote bedrijven nemen bijvoorbeeld zelf hackers in dienst om te kijken of hun software wel waterdicht is. Anders kan het zomaar zijn dat een verveeld pubertje van zeventien je servers plat legt – zoals bij KPN in januari 2012 gebeurde (bron: RTL Nieuws, 2012).

Ben je gehackt en ben je nu alles kwijt? Of wil je tips over het optimaal beveiligen van je systemen? Klik hier voor een advocaat gespecialiseerd in cybercrime.