• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Huwelijk in zwaar weer? 8 handige tips

Huwelijk in zwaar weer? 8 handige tips

1. Hoe vertel je iemand

Wanneer je van plan bent te gaan scheiden is het belangrijk om met elkaar te praten. Vertel je partner dat je wilt scheiden en probeer elkaar daarna de ruimte en de tijd te geven om te wennen aan het idee dat jullie uit elkaar gaan. Weet je niet hoe je het moet vertellen? De Amerikaanse echtscheidingsadvocaat Raoul Felder adviseert om je partner als volgt te vertellen wat er aan de hand is: ‘Je bent ongelukkig en je verdient beter dan dit. Ik denk dat we beiden een advocaat moeten nemen’.

Huwelijk in zwaar weer

2. Seks met je ex

Wanneer je nog van elkaar houdt, maar niet meer met elkaar in een huis kan leven, biedt de wet naast scheiden nog een andere optie: scheiding van tafel en bed. Dit houdt in dat je gescheiden van elkaar leeft, maar nog wel getrouwd bent. Een andere optie is om je ex zo nu en dan eens op te zoeken. Zo’n 82,5 procent van de gescheiden koppels zegt na de scheiding nog contact te houden met hun ex. Ruim 21 procent bekende dat het contact iets verder ging, en ze met hun voormalige partner tussen de lakens belandden.

3. Cd van jou, cd van mij

Wanneer jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen is het belangrijk te onthouden dat jullie beiden recht hebben op de helft van de bezittingen en de helft van het vermogen. Harold Hamm, topman van Continental resources, een belangrijke speler op de Amerikaanse schaliemarkt, heeft dit geweten. Bij het eindigen van het huwelijk heeft zijn vrouw 783 miljoen dollar meegekregen. Daarnaast kreeg ze ook nog een villa en een ranch in Californië ter waarde van 17 miljoen dollar mee. Andersom kan het ook: onder het vermogen vallen namelijk ook de schulden die jullie samen gemaakt hebben, of die één van jullie gemaakt heeft, in de tijd dat jullie nog samen waren. Deze zullen door jullie samen gedragen moeten worden.

4. Alleen onder de voorwaarde dat...

Anders dan in gemeenschap van goederen, kan men trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Op die manier kun je elkaars zaken goed gescheiden houden. Vooral bij grote financiële ongelijkheid tussen de partners is dit aan te raden. Onthoudt wel dat je eens per jaar een financiële balans op moet maken, anders kan het zo maar zijn dat je ongewild meebetaalt aan het drankprobleem van je (misschien nu al ex-) partner.

5. Ouder voor het leven

Denk om je kinderen. Onthoud dat je, als je niet meer samen bent, nog wel samen ouder bent - vader en moeder. Belangrijk is dat jullie onderling afspraken maken over de kinderen. Deze afspraken moeten worden opgenomen in een ouderschapsplan. Denk hierbij aan afspraken over de omgangsregeling, de zorg van het kind en de alimentatie. Het is belangrijk - en een hele kunst - je kinderen zo min mogelijk de dupe te laten zijn van het feit dat jullie niet meer met elkaar getrouwd willen zijn. Kinderen krijgen vrijwel altijd een tik van een scheiding.

“Kinderen uit gescheiden gezinnen sterven gemiddeld vijf jaar eerder dan kinderen uit gezinnen waar de ouders bij elkaar blijven.” (bron: The Longevity Project, Friedman 2012)

6. On speaking terms

Voor het maken van afspraken kun je de hulp van een mediator inroepen. Deze mediator kan bemiddelen tussen de beide partners, waardoor jullie samen tot een oplossing kunnen komen die voor beiden goed uitpakt. Wanneer het niet meer mogelijk is om samen afspraken met elkaar te maken over de scheiding, kunnen jullie beter een advocaat inschakelen. Voor coaching bij de scheiding kun je terecht bij een psychiater. Een psychiater kan je helpen zo ‘gezond’ mogelijk te scheiden. Alleen: trouw er nooit een! Een huwelijk met een psychiater loopt namelijk het vaakst uit op een mislukking. Van deze huwelijken haalt 40% het ‘happily ever after’ samen niet.

7. Zij kostwinner, hij ongelukkig

Zodra je hebt besloten te gaan scheiden wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk je scheiding afronden en zo snel mogelijk uit elkaar. Toch geldt, jullie zijn iets met elkaar aangegaan, waar jullie de gevolgen van moeten dragen. Wanneer één van de echtgenoten niet genoeg geld heeft om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien, kan de rechter ten laste van de andere echtgenoot een uitkering tot levensonderhoud toekennen. Vroeger was het zo dat na de scheiding de man de vrouw moest onderhouden, omdat de man vaak de kostwinner was. Steeds vaker brengt de vrouw het brood op de plank. Pas op, het schijnt dat huwelijken waar de vrouw meer verdient dan de man vaker stranden dan andersom.

8. Vergeet het niet officieel te maken!

Zes maanden nadat de echtscheiding door de rechter is uitgesproken, moet de echtscheidingsbeschikking worden ingeschreven bij de gemeentelijke registers. Vaak zal je advocaat dit voor je doen. Vergeet dit echter niet! Wanneer je dit vergeet, zal de gehele procedure namelijk opnieuw moeten beginnen.

Klik hier wanneer je een echtscheidingsadvocaat nodig hebt. »»