• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Is internetpesten het nieuwe ‘laten struikelen’?

Is internetpesten het nieuwe ‘laten struikelen’?

Is internetpesten nou zo erg?

Bij internetpesten denk je misschien alleen aan 15-jarige jongetjes die de nerd van de klas zitten te pesten door middel van nepprofielen op Facebook. Of het lastig vallen van meisjes waar ze eigenlijk een oogje op hebben. Maar internetpesten blijft niet alleen bij nepprofielen aanmaken. Zie onderstaande tabel.

Slachtoffers cyberpesten naar soort(bron: CBS, 2015)

Daarnaast gebeurt het ook meer dan je denkt.

Slachtofferschap cyberpesten naar leeftijd(bron: CBS, 2015)

De impact van internetpesten is groter dan je zou denken. Eén op de vijf jongeren in Nederland is het slachtoffer van internetpesten waarvan 17 procent weleens gedacht heeft aan zelfmoord (bron: Metro, 2015).

Internetpesten gebeurt niet alleen onder jongeren. Iedere leeftijdscategorie heeft ermee te maken, zelfs de 65+ers worden geteisterd.

Bangalijst

Via digitale media zijn er oneindig veel manieren om iemand te pesten. Soms maken mensen er veel werk van en wordt het zelfs landelijk nieuws. In zo’n geval gaat de inbreuk van het pesten zo ver dat de pesters er openlijk voor gestraft worden. Heb je gehoord van de ‘Bangalijst’ van de Groningse studentenvereniging Vindicat? Een paar grappenmakers maakten een lijst met vrouwen, met daarin vervat hun ‘kwaliteiten’, adressen en namen. De studentenvereniging vond dit te ver gaan en de studenten werden geschorst (bron: Dagblad van het Noorden, 2016). De Groningse meiden van de lijst zijn niet de enigen die op deze manier zijn gepest. Uit onderzoek blijkt dat 11 procent van de jongeren weleens gepest is met foto’s en filmpjes die over hem of haar verspreid zijn (bron: Metro, 2015).

Wet tegen pesten

Een groot probleem van het fenomeen internetpesten is dat het helemaal niet gemakkelijk aangepakt kan worden. De wetgeving in Nederland loopt nog ontzettend achter op het gebied van criminaliteit op het internet. Peter R. De Vries is daarom eerder dit jaar een petitie begonnen, waar hij binnen een dag 84.000 handtekeningen voor kreeg. Dit waren ruim voldoende handtekeningen om de kwestie bij de Tweede Kamer neer te leggen (bron: Trouw, 2016). De Tweede Kamer buigt zich nu over de mogelijkheid om wetgeving te maken om internetpesten te kunnen bestraffen. Probleem is echter dat als dit te lang duurt, de pesters in onze maatschappij waarschijnlijk zelf alweer een nieuwe manier om te pesten hebben ontwikkeld, die weer niet ondervangen is in de wet.

Internetpesten wordt vaker uitgevoerd door meisjes dan door jongens. Uit onderzoek blijkt dat meisjes meer indirecte pesters zijn, die elkaar via het internet het leven zuur maken. Jongens pakken het pesten meer op de directe manier aan (bron: pesten.nl, 2016).

Bedreiging

Ondanks dat de wet geen specifieke regel tegen het internetpesten bevat, is internetpesten, als het heel ver gaat, natuurlijk wel strafbaar. Van de gepeste jongeren voelt 21 procent zich in zoverre bedreigt dat ze niet meer naar school of naar buiten durven. In zo’n geval valt internetpesten onder bedreiging en kan de pester ervoor vervolgd worden.

Pokerface

Tenslotte is het natuurlijk altijd belangrijk om je niet te veel van de pester aan te trekken. Probeer je niet uit de tent te laten lokken en ga vooral niet reageren op de uitlatingen van de pester. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar, uiteindelijk is het de pester ook alleen maar om jouw reactie te doen. Trek jij je er niets van aan? Dan is de pester er snel klaar mee.

Word je constant lastiggevallen door internetpesters? Probeer je de pesters hardnekkig te negeren, maar houdt het pesten aan? Gaat het internetpesten zo ver dat je, je leven niet meer normaal kan leiden?

Klik hier om een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan je helpen door, samen met de politie, de pester op te sporen en er iets aan te doen »»