• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Komt Zwarte Piet onze schoentjes straks nog wel vullen?

Komt Zwarte Piet onze schoentjes straks nog wel vullen?

Komt Zwarte Piet onze schoentjes nog wel vullen?

Zwart als roet

Één dag per jaar vieren we het grote Sinterklaasfeest. We praten er echter 365 dagen per jaar over, wat in frequentie toeneemt naarmate 5 december nadert. Deze week kwam RTL met groot nieuws omtrent Zwarte Piet. Zwarte Piet gaat er bij de commerciële zender vanaf dit jaar namelijk een beetje anders uitzien. Roetpiet, schoorsteenpiet of roetveegpiet, over de naam zijn ze bij RTL nog in conclaaf, blijkende uit hun nieuwsberichten, maar dat hij roetvegen krijgt in plaats van een volledig zwart geschminkt hoofd staat vast. RTL voert dit zo ver door dat ze hebben besloten volgend jaar ook geen reclames meer uit te zenden met Zwarte Pieten erin (bron: RTL Nieuws, 2016).

De gemeenten Amsterdam en Utrecht doen ook een goede duit in de spreekwoordelijke zak van Sinterklaas. In die grote steden zijn nog maar een kwart van de Zwarte Pieten volledig zwart geschminkt bij de intocht van Sinterklaas (bron: RTL Nieuws, 2016).

Helemaal van het padje…

Na de aankondiging van RTL kwam veel tegenstand, waarbij de populairste tegenstander misschien wel VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is. Eerder dit jaar had Zijlstra zich al afgevraagd of ze bij de HEMA ‘helemaal van het padje waren’ toen ze in plaats van Fijne Pasen, Vrolijk Voorjaar op de paasfolder hadden gezet, om zo een grotere doelgroep te kunnen bereiken. Vorige week verkondigde hij, door middel van een hippe vlog op Twitter, dat het minder racistisch maken van Zwarte Piet op deze manier allemaal ‘te snel’ gaat. Naar zijn mening is ‘het Sinterklaasfeest in gevaar’ (bron: Volkskrant 2016).

Lichtpuntje in de roetzwarte duisternis

In Zondag met Lubach van zondag 30 oktober stelde Arjen Lubach dat de verandering van Zwarte Piet in roetveegpiet een “lichtpuntje in de roetzwarte duisternis” is. Zijn kijk op de hele discussie is duidelijk. Hij wijst Zijlstra terecht met een paar nieuwsberichten van het NRC Handelsblad van 1965 waarin Zwarte Piet wordt beschreven als ‘kernsymbool in de rassenkwestie’. Te snel? “Veel geleidelijker dan een halve eeuw gaat het niet Halbe Zijlstra!” Waarmee Lubach de discussie eindigt.

Hij komt, hij komt…

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is een collectief dat extreem tegen het in leven houden van het racistische karakter van Zwarte Piet is. De december-lekkernijen hebben volgens hen een nare bijsmaak van kolonialisme, slavernij en onderdrukking en dat moet afgelopen zijn (bron: Nu.nl, 2016). Ben je van plan lekker met je kinderen naar de landelijke intocht van Sinterklaas te gaan in Maassluis? Pas dan een beetje op. Het collectief heeft in een verklaring laten weten de intocht van Sinterklaas en vooral Zwarte Piet niet zonder slag of stoot voorbij te laten gaan (bron: Nu.nl, 2016).

Zwarte Piet vs. seksuele voorlichting

Ben je het nou totaal niet eens met Arjen Lubach? Gaat het naar jouw mening op deze manier ook veel te snel en heb je geen idee hoe je dit je kinderen moet uitleggen? De Volkskrant denkt dat het wel losloopt. Zij vergelijken de mededeling aan je kinderen dat Zwarte Piet tegenwoordig iets minder zwart zal zijn met het geven van seksuele voorlichting. Terwijl jij met je handen in het haar zit over hoe je dit op een nette manier aan hun tere zieltjes moet verkopen, heeft uw zoontje het familieslot op de huiscomputer allang gekraakt om stiekem door zijn vaders digitale blaadjes te ‘bladeren’ (bron: Volkskrant 2016).

Goedmaken met veel cadeaus

Terugkomend op de titel: komt Zwarte Piet onze schoentjes straks nog wel vullen? Antwoord: waarschijnlijk niet. Het mooie nieuws is dat de schoentjes gewoon gevuld blijven, maar de vuller dit jaar niet meer volledig zwart geschminkt is. Vind je dat echt heel moeilijk om aan je kinderen te vertellen? Bedenk dan dat je je kinderen ook al wijsgemaakt hebt dat een onsterfelijke man met een baard, op een paard, die de namen van elk kind weet, op de daken wandelt om in één nacht alle kinderen in Nederland (of op de wereld, afhankelijk van wat je hebt verteld) te voorzien van miljoenen cadeaus. Een kleine aanpassing aan dit web van volkomen onrealistische verzinsels zal waarschijnlijk niet meteen hun Sinterklaasfeest verpesten.