• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Loop je risico bij het downloaden van films en muziek?

Loop je risico bij het downloaden van films en muziek?

Loop je risico bij het downloaden van films en muziek?

Is het downloaden van films illegaal?

In Nederland gold voor lange tijd dat het downloaden van films niet illegaal was. Weliswaar stond in onze Auteursrechtenwet dat het verspreiden van auteursrechtelijk materiaal, zoals het uploaden van een film of muziek of het verkopen van gekopieerd materiaal aan anderen, illegaal was. In Nederland werd dit echter zo geïnterpreteerd dat het downloaden van een film gezien werd als een soort kopie van een cd of dvd voor ‘thuisgebruik’, waardoor dit niet strafbaar was of men hier in Nederland niet strafrechtelijk voor vervolgd werd.

Dure dvd’s

Als gevolg hiervan werd in Nederland een groot deel van de dvd’s in plaats van netjes in de winkel gekocht, op het internet gedownload. Deze downloads betekenden voor de elektronicafabrikanten een flink verminderde omzet, waardoor de kosten per individuele dvd en cd omhoogschoten. Oneerlijk vonden de fabrikanten, want hierdoor waren legale verkopers de dupe van de illegale downloaders.

Europese sancties

In 2014 heeft het Europees Hof daarom besloten dat illegaal downloaden te veel nadeel toebrengt voor de legale verkopen van de cd’s en dvd’s en het daarom nodig is om onderscheid te maken tussen een legale en een illegale bron. Voor Nederland betekent dit dat onder onze Auteurswet nu ook geldt dat het downloaden van films en muziek illegaal is.

Wat mag nu niet meer?

Wat na de uitspraak van het Europees Hof niet meer mag is het downloaden van films of muziek uit een illegale bron. Een illegale bron is bijvoorbeeld The Pirate Bay waarop je torrents download. Een bron zoals Spotify of Netflix betaalt royalties aan de filmmakers of muziekproducenten en is daarmee een legaal bedrijf om je films op te kijken of muziek vanaf te streamen en/of te downloaden.

Veranderingen in 2017

Voor lange tijd betekende dit echter niets voor de Nederlandse filmdownloader. Nederland ging namelijk niet actief achter de downloader aan en, tenzij sprake was van grote uploaders, kun je in Nederland gerust nog een filmpje downloaden zo nu en dan. Daar willen bepaalde partijen in 2017 verandering in gaan brengen. Nederlandse film- en televisieproducenten willen de Nederlandse staat aansprakelijk stellen voor de schade die zij leiden door het illegaal downloaden van films.

Daarnaast is Stichting BREIN ook hard bezig de strijd aan te gaan met illegale praktijken in verband met de filmindustrie. De stichting haalde in 2016 231 illegale diensten uit de lucht, verwijderde 2,5 miljoen google hits en pakte 26 grote uploaders op (bron: filmhoek.nl, 2017).

Illegale ondertiteling

Dat er verandering plaatsvindt in 2017 blijkt al uit een nieuwe uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. De rechter oordeelde dat het zelf maken van ondertiteling om onder films te plaatsen en dit verspreiden ook valt onder schending van een auteursrecht.

Duizenden euro’s

Een gevolg is dat de staat, tezamen met Stichting BREIN, in 2017 wel achter de Nederlandse burger aan gaat. Dit betekent niet dat dit alleen gevolgen heeft voor de illegale downloaders van 2017, maar de staat kan ook besluiten achter de illegale downloaders van 2016 en 2015 aan te gaan, en dat kan qua kosten flink op gaan lopen. In Duitsland wordt per film een schadeclaim van maximaal 1000,- euro uitgestuurd.

Waarschuwing

Bedrijven mogen dit gelukkig niet zomaar doen. Voordat de producenten je grote boetes kunnen opleggen moet een waarschuwing worden verstuurd. Daarnaast mag de boete niet, zoals in Duitsland, onevenredig hoog zijn. In Nederland is het namelijk verboden om boetes te geven die zo hoog zijn, omdat ze een ‘afschrikwekkend effect’ moeten hebben. De boetes moeten in Nederland in verhouding staan met de schade die het bedrijf geleden heeft.

Ben jij een filmliefhebber en heb jij in het verleden vaak films gedownload? Dan is het tijd om uit te gaan kijken. Is er al contact met je opgenomen door de filmindustrie en voel je de bui al hangen? Dan kun je een advocaat gespecialiseerd in het Auteursrecht en het Intellectueel Eigendomsrecht in de arm nemen. Die advocaat zal voor je bekijken of de hoogte van de boete redelijk is en of het opleggen van de boete überhaupt wel mag in jouw geval.

Klik hier voor een auteursrechtadvocaat. »»