• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

“Mijn hond bijt niet!” Alles wat je moet weten over aansprakelijkheid voor dieren.

“Mijn hond bijt niet!” Alles wat je moet weten over aansprakelijkheid voor dieren.

"Mijn hond bijt niet!" Alles wat je moet weten over aansprakelijkheid voor dieren

Vechten is nooit de oplossing

Afgelopen zondagmiddag wilden een man en een vrouw samen gezellig een stukje lopen met hun vechthonden. Dat liep helaas anders. De man moest zijn honden uit elkaar halen nadat deze ruzie met elkaar kregen en werd zelf het mikpunt van de dieren. De vrouw besloot in een mum van tijd dat ze van de honden af moest. Ze rende het huis in om een geweer te pakken en de rest is geschiedenis (bron: NOS, 2017).

Agressietraining

Dit was echter niet de eerste keer dat de agressie van vechthonden tot gevaar voor mensen leidt. Tijdens het jaarlijkse dorpsfeest in Santpoort liep een op kwaad beruste pitbull rond die hier drie mensen het ziekenhuis in heeft gebeten. Pitbulls blijken een goed ras om vechthonden van te maken. Eerder in het jaar werd een zesjarig meisje in haar gezicht gebeten door een pitbull (bron: omroep Brabant, 2017). Omstanders zullen meteen roepen dat de hond dood moet en dit zal ook de eerste reactie van de politie zijn. Maar, wat nou als die (op kwaad beruste) hond jouw hond was? Ten eerste wil je natuurlijk niet dat je hond afgemaakt wordt, maar ten tweede wil je natuurlijk ook geen veroordeling aan je broek.

Risico in huis genomen

Allereerst geldt dat jij als bezitter van het dier aansprakelijk bent voor je dier. Dit geldt ook als je dier is weggelopen en je hem al een week, een maand of een jaar niet gezien hebt. De gedachte van de wetgever hierachter is dat jij hebt gekozen voor het dier en daarmee een risico tot je hebt genomen. Is er een dier dat schade heeft toegebracht en is dat dier jouw dier? Dan staat jouw aansprakelijkheid vast.

Aansprakelijkheid hond bijt andere hond

Je bent lekker met je hond aan het wandelen en je hond is onderweg aan het spelen geslagen met een andere hond. Geen vuiltje aan de lucht. Totdat je hond ineens uithaalt naar de andere hond en deze voor het leven verwond is. In zo’n geval geldt, net zoals bij schade bij mensen, dat je als diereneigenaar aansprakelijk bent voor je dier. Heeft het andere dier grote verwondingen? Dan wordt het misschien tijd een advocaat in te schakelen. Aangezien je als hondenbezitter natuurlijk elke dag een ommetje maakt met je hond is het verstandig alvast het nummer van advocaatzoeken.nl op te slaan in je telefoon.

Aansprakelijkheid voor dieren tenzij

Het feit dat je aansprakelijk bent voor je dier hoeft niet te betekenen dat je voor alle schade dat je dier veroorzaakt, hoeft in te staan. Van belang is of ook sprake is van ‘eigen schuld’ bij het slachtoffer. Het percentage eigen schuld dat vervat zit in de schade vermindert de vergoeding die jij als diereneigenaar moet vergoeden. Wanneer iemand bijvoorbeeld over je hek klimt en je (valse) hond gaat aaien, zegt de rechter dat diegene willens en wetens een risico op zich heeft genomen door de hond zelf te gaan opzoeken en te aaien. Jij blijft dan aansprakelijk, maar hoeft maar een deel van de schade te vergoeden, in plaats van het gehele bedrag.

Besmettingsgevaar

De wetgever heeft deze regeling omtrent dierenrecht gemaakt met het idee dat jij alleen aansprakelijk bent voor het gevaar dat schuilt in de eigen energie van jouw dier en het onberekenbare element dat in die energie ligt besloten. Je bent dus alleen aansprakelijk voor de gedragingen van je dier, zoals het geval dat je hond tijdens het wandelen iemand bijt. Dit is een handeling vanuit de energie van het dier. Wat hier dus niet onder valt is het geval dat je dier een ziekte bij zich draagt en dit overbrengt op een ander dier of een mens. Dit is geen gedraging van het dier dat ligt besloten in de energie van het dier. Door de hoogste rechter van ons land is daarom ook besloten dat je daar niet aansprakelijk voor gesteld kan worden.

Verzekering

Heeft je hond hele erge verwondingen aangericht aan iemand en weet je nu al dat je niet in kan staan voor de schade? De meeste mensen zijn tegen hun eigen aansprakelijkheid verzekerd via hun wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Letselschade wat is aangebracht door een dier valt onder deze verzekering. Doet de verzekeraar moeilijk over de uitkering? Een advocaat kan je helpen de schade op de verzekeraar te verhalen.

Schade bij een inbreker

Het kan natuurlijk ook zijn dat je helemaal niet aansprakelijk bent voor de schade die je dier heeft aangericht. Dit is bijvoorbeeld wanneer er een inbreker in je huis is. Hierbij is het zo dat wanneer je je hond onder controle hebt en op de dief hebt afgestuurd, je een beroep kunt doen op noodweer en niet aansprakelijk bent voor de schade van de inbreker.

Ben jij in het bezit van een hond, paard, kat of knuffelkoe en heeft jouw dier een ander schade toegebracht? Via ons kun je een gespecialiseerde advocaat in de arm nemen.

Via het nummer van advocaatzoeken.nl: 088 - 833 88 88, heb je meteen iemand aan de lijn die je te woord kan staan en je doorverwijst naar de juiste advocaat.