• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Moet ik meewerken aan DNA-verwantschapsonderzoek?

Moet ik meewerken aan DNA-verwantschapsonderzoek?

Moet ik meewerken aan DNA-verwantschapsonderzoek?

Een DNA-verwantschapsonderzoek: Wat is dat?

Het gebeurt regelmatig dat het OM, ondanks veel onderzoek, de dader niet kan opsporen. In dit soort gevallen kan worden besloten om een DNA-verwantschapsonderzoek te starten. Dit gebeurt meestal bij ernstige delicten. Zo werd er onlangs een grootschalig verwantschapsonderzoek afgegeven in de zaak van Nicky Verstappen. Familieleden of verre familieleden worden dan verzocht om DNA af te geven. Zo hoopt het OM via het DNA van een familielid de dader alsnog te kunnen opsporen.

Kan ik bezwaar maken tegen medewerking aan een DNA-verwantschapsonderzoek?

Het meewerken aan een verwantschapsonderzoek is volledig vrijwillig. Het is een logische gedachte om bang te zijn dat je wordt aangemerkt als verdachte op het moment dat je niet wilt meewerken aan een onderzoek, maar zal niet gebeuren. Er zijn namelijk ook een hoop andere mogelijke redenen om niet aan een DNA-onderzoek mee te werken. Daarnaast mag de politie je niet zomaar als verdachte aanmerken, hiervoor zijn harde bewijzen nodig.

Ik ben bang dat de verdachte erachter komt dat ik heb meegeholpen aan zijn veroordeling, wat nu?

Een DNA-verwantschapsonderzoek wordt uitgevoerd door het Nationaal Forensisch Instituut, maar opgelegd vanuit het OM. Je hoeft niet bang te zijn dat een eventuele dader erachter komt dat je DNA hebt afgegeven. Het OM houdt de gegevens van personen die DNA afgeven in een onderzoek volledig geheim voor het NFI. Dit betekent dat het NFI alleen een code ziet die de politie aan het DNA-monster heeft gekoppeld. Je bent dus volledig anoniem in een verwantschapsonderzoek. Ook staat er in de wet dat het NFI verplicht is om het afgegeven DNA na het onderzoek te vernietigen. DNA wordt dus nooit opgeslagen.

Verschoningsrecht

In principe leg je geen verklaring af op het moment dat je DNA afgeeft. Het kan alleen wel zo zijn dat de afgifte van jouw DNA belastend bewijs is voor het onderzoek. Indirect geef je dan dus eigenlijk wel een verklaring af. Het probleem hiervan is dat je tijdens een verwantschapsonderzoek niet gewezen wordt op je verschoningsrecht, het recht om te weigeren als getuige een verklaring af te geven of te antwoorden op een vraag. Hierom kan je besluiten om niet mee te werken aan een verwantschapsonderzoek.

Wil je graag wat meer advies over het wel of niet meewerken aan een verwantschapsonderzoek? Een gespecialiseerde advocaat kan je hierbij helpen. 

Leg direct je vraag voor aan een advocaat