• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Ouders die weigeren hun kind te laten vaccineren: Hun goed recht of onverantwoord?

Ouders die weigeren hun kind te laten vaccineren: Hun goed recht of onverantwoord?

Ouders die weigeren hun kind te laten vaccineren: Hun goed recht of onverantwoord?

Plaats direct je vraag

Keuzevrijheid ouders vs. belang kind

Wel of niet vaccineren? Dat is een vraag waar steeds meer ouders zich mee bezig houden. Een reden om niet te vaccineren is omdat sommige mensen vermoeden dat vaccinaties juist leiden tot meer ziektes bij kinderen, zoals chronische verkoudheden of huidproblemen en dus gevaarlijk kunnen zijn voor een kind. Het wel of niet vaccineren is een afweging tussen de keuzevrijheid van ouders en het belang van een kind. Een kind kan nog niet voor zichzelf bepalen of hij wel of niet gevaccineerd wordt en daarom hebben ouders het recht om hierover te beslissen. In sommige gevallen is het mogelijk om, ondanks dat ouders geen toestemming geven tot inenting, toch een kind te vaccineren. De rechter heeft bepaald dat het inenten van kinderen in het belang van het kind is. Daarmee is het makkelijker om toestemming tot inenting te geven bij weigering van ouders, omdat het belang van het kind wordt afgewogen tegen de argumenten van de ouders.

Weigering toegang tot kinderopvang voor niet-gevaccineerde kinderen?

Mogen kinderdagverblijven besluiten om kinderen die niet zijn ingeënt te weigeren? Dit is een veelbesproken onderwerp.

Op dit moment zijn ouders niet verplicht om te vertellen aan een kinderdagverblijf of hun kind wel of niet gevaccineerd is omdat dit medische gegevens zijn en dit is privacygevoelige informatie. Als ouders wel informatie omtrent vaccinatie verstrekken aan een kinderdagverblijf mag dit wel worden geregistreerd zodat de GGD snel kan handelen in het geval van uitbraak van een besmettelijke ziekte. Op dit moment is er geen wettelijke basis voor het weigeren van kinderen die niet gevaccineerd zijn. Alleen op het moment dat er een besmettelijke ziekte heerst kan een kinderdagverblijf niet gevaccineerde kinderen tijdelijk weigeren om de veiligheid en gezondheid van deze kinderen te waarborgen.

Wordt je kind geweigerd door het kinderdagverblijf omdat hij of zij niet is gevaccineerd? Plaats een opdracht voor een advocaat voor advies.

Is vaccineren verplicht?

Omdat vaccineren gezien wordt als vanzelfsprekend in Nederland is het niet verplicht gesteld. Maar tegenwoordig is er steeds meer kritiek op vaccinaties en zijn er steeds meer ouders die twijfels hebben over het al dan niet inenten van hun kinderen. Niet vaccineren is risicovol, daarom wordt vaccineren vanaf 2020 wel verplicht.

Heb je vragen omtrent het verstrekken van gegevens over de vaccinatie van je kind of heb je een conflict over het wel of niet vaccineren van je kind?

Leg direct je vraag voor aan een advocaat