• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Rijbewijs ingevorderd na rijden met te veel alcohol?

Rijbewijs ingevorderd na rijden met te veel alcohol?

Rijbewijs ingevorderd na rijden met te veel alcohol?

Sancties

Als ervaren bestuurder geldt dat je maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed mag hebben. Voor een beginnende bestuurder geldt zelfs dat ze vanaf 0,2 promille al niet meer verder mogen autorijden. Wanneer je van de weg wordt gehaald om te blazen en het alcoholgehalte in je bloed hoger is dan het maximum, mag je niet verder rijden. Je krijgt een boete en, afhankelijk van het promille alcohol dat wordt aangetroffen in je bloed, een rijontzegging. Deze straffen worden opgelegd door de rechter of de rechter kiest ervoor zich te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat. Dit is echter niet verplicht. 

Educatieve maatregel

De wet kent gradaties in het promillegehalte dat in je bloed wordt aangetroffen. Per promille alcohol geldt dat zowel het boetebedrag als de rijontzegging verhoogd wordt. Naast deze straf kan er ook nog een cursus worden opgelegd. Deze cursus geeft de overtreder meer inzicht in het gevaarlijke weggedrag dat hij of zij veroorzaakt heeft. Het CBR beslist over het opleggen van deze zogenoemde ‘educatieve maatregel’.

Alcoholslot

Bang geworden van al die horrorverhalen van het alcoholslot? Een peperduur apparaatje dat je op je auto moet laten zetten, waardoor de auto enkel start wanneer na een blaastest blijkt dat je nuchter bent. Het alcoholslot is gelukkig afgeschaft omdat het juridisch onder vuur lag. De rechter oordeelde dat het alcoholslot een strafrechtelijke maatregel was en dat daarom daarnaast niet nog een strafrechtelijke straf mocht worden opgelegd, wat wel werd gedaan. Of het alcoholslot nog terugkomt? De minister van Veiligheid en Justitie heeft laten weten dat het alcoholslot in auto’s officieel verleden tijd is (bron: nu.nl, 2016). Kun jij weer gerust ademhalen (of blazen) in je auto.

De invloed van onder invloed zijn

Drankgebruik heeft vergaande gevolgen op je rijgedrag. Alcohol verdooft je hersenen, waardoor je niet scherp genoeg meer bent om een gemotoriseerd voertuig te besturen. Je wordt door de alcohol overmoedig en je denkt alles nog wel in de hand te hebben. Je bent onvoorzichtiger en geneigd meer risico te nemen dan anders. Dit is erg gevaarlijk. Wanneer een gevaarlijke situatie plaatsvindt zal je namelijk door de verdovende werking van alcohol minder snel kunnen reageren.

Bang dat iemand met alcohol op je van de weg rijdt? Vermijd de weg dan in de nacht van vrijdag en zaterdag tussen 10 uur ’s avonds en 4 uur ’s morgens. Dan vinden de meeste zware alcoholongevallen plaats. Vermijd ook jonge automobilisten – de bestuurders met alcohol op zijn meestal jonge mannen tot 25 jaar (bron: vnn.nl, 2016).

Overtuigend bewijs

Deze vergaande sancties bestaan omdat het erg gevaarlijk is dat je met alcohol achter het stuur zit. Het is niet alleen voor jezelf, maar eigenlijk juist voor de andere weggebruikers levensgevaarlijk en kan desastreuze gevolgen hebben. De rechter kijkt hier ook zo naar. Blijkt tijdens de rechtszitting dat jij nog niet goed genoeg hebt begrepen hoe gevaarlijk rijden met alcohol op is? Dan zal de rechter ervoor kiezen om je (eventueel verlenging van je) rijontzegging op te leggen. Dit is een keuze voor de rechter en de rechter is hier vrij in. Wanneer de rechter geen toekomst ziet in jouw rijgedrag kan de rechter je voor maximaal tien jaar je rijbewijs ontzeggen. Een gespecialiseerde advocaat kan je helpen de juiste dingen te zeggen tijdens de terechtzitting.

In de praktijk blijken de gevolgen van alcohol achter het stuur ook niet mis. Bij 14% van de verkeersongevallen is alcohol in het spel (bron: vnn.nl, 2016).

Restalcohol

Gister een leuk feestje gehad, bij een vriend blijven slapen en nu de deur weer uit met de auto? Pas op! Heb je flink doorgedronken, dan kan het zijn dat de volgende ochtend het alcohol nog niet door je lichaam is afgebroken. De alcohol die in je bloed wordt gemeten, ondanks dat je al lange tijd niet meer hebt gedronken, wordt restalcohol genoemd. Vaak is dit de volgende ochtend, na een avondje stappen. Bij een gezond persoon geldt dat een glas alcohol na anderhalf uur pas uit je lichaam is. Vijftien biertjes zijn dus 22,5 uur later pas uit je lichaam. Onze tip: slaap maar een paar uurtjes langer voordat je de auto pakt.

Promille in glazen

Zoals we hiervoor zeiden word je als ervaren bestuurder al van de weg gehaald vanaf een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille en is dit bij een beginnende bestuurder zelfs 0,2 promille. Alles leuk en aardig, maar jij wilt natuurlijk weten hoeveel drankjes je nog kunt drinken op dat gezellige feestje zonder nadelige gevolgen. Natuurlijk is het nooit verstandig om überhaupt een slok te drinken achter het stuur, maar wij begrijpen ook dat het soms niet anders kan. Voor mannen geldt dat twee glazen alcohol binnen een uur nog binnen het bloedalcoholgehalte van 0,5 promille valt. Voor vrouwen is deze limiet al behaald bij anderhalve glas alcohol binnen een uur. Let op, alcohol valt bij iedereen anders. Je lengte en lichaamsgewicht spelen hierbij een grote rol.

Waarom deze limiet zo gezet is? Wie meer dan twee glazen alcohol gedronken heeft gaat volgens onderzoek al aantoonbaar minder goed rijden. Na vier of vijf glazen is de kans op een verkeersongeval twee keer zo groot dan wanneer je nuchter ben. Na acht of negen glazen alcohol is die kans zelfs zeventien keer zo groot (bron: Stichting Trimbos-Instituut, 2016).

Ben jij gepakt met een slok te veel op? Grote kans dat je nu voor de rechter moet verschijnen. Wij zijn er om ervoor te zorgen dat je boete zo minimaal mogelijk is en je rijbewijs zo snel mogelijk weer terug is.

Klik hier voor een advocaat gespecialiseerd in het verkeersrecht.