• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Second opinion door een advocaat

Second opinion door een advocaat

 

Plaats direct je vraag

Waarom zou je een advocaat inschakelen voor een second opinion?

Advocaten zijn ook mensen. Dit betekent dat ook zij wel eens fouten maken. Om die reden kan het verstandig zijn om een andere advocaat naar uw casus te laten kijken, mocht je twijfelen over de correctheid van de dienstverlening van je huidige advocaat. Om diezelfde redenen is het binnen de medische wereld redelijk gebruikelijk om een second opinion te vragen. We zien dat dit binnen de juridische dienstverlening ook steeds populairder wordt.

Een second opinion door een advocaat kan voor allerlei soorten zaken worden aangevraagd. Met name in vraagstukken waarbij de belangen groot zijn, kan een second opinion zorgen voor zekerheid. Want als de second opinion-advocaat bevestigt dat de eerste advocaat de juiste keuzes heeft gemaakt, is dat in ieder geval duidelijk. Aan de andere kant kan de second opinion-advocaat ook tot nieuwe inzichten en een betere juridische strategie leiden. In dat geval zal het de kosten van de tweede advocaat goed waard kunnen zijn. Eventueel kan de tweede advocaat de zaak ook compleet overnemen.

Voorbeeld second opinion

Kim heeft een kledingmerk en ze vermoedt dat een ander bedrijf haar kleding namaakt en zo inbreuk maakt op haar intellectuele eigendomsrecht. Via haar huidige advocaat heeft ze geprobeerd actie te ondernemen, maar deze wacht erg lang met een sommatiebrief. De verdere communicatie verloopt ook erg stroef, waardoor de schade blijft oplopen. Ze besluit een andere advocaat om een second opinion. Deze nieuwe advocaat zorgt gelijk voor actie en weet binnen een week de inbreuk te stoppen.

Second opinion van een advocaat bij haalbaarheid of hoger beroep

Adviseert je huidige advocaat om een juridische procedure te starten, maar twijfel je of dit wel kans van slagen heeft en of het de kosten wel waard is? Dan kan je een andere advocaat om een second opinion vragen. Deze kijkt dan of het inderdaad een goede keuze is om een juridische procedure te beginnen. Heel veel uren hoeft een advocaat hier niet in te steken, dus duur is deze second opinion meestal niet.

Op eenzelfde manier kan een second opinion-advocaat beoordelen of het instellen van een hoger beroep aan te raden is. Soms willen advocaten namelijk nogal snel adviseren om in hoger beroep te gaan, om zo meer uren te maken. Een second opinion door een andere advocaat kan dit vermijden en zo uiteindelijk helpen om kosten te besparen.

Second opinion rechtsbijstand

Wanneer je een zaak hebt lopen via een rechtsbijstandsverzekeraar (zoals DAS, Interpolis of Centraal Beheer) is het vragen van een second opinion bij een andere advocaat nog gebruikelijker. Waarom? Meestal moet de rechtsbijstandsverzekeraar de second opinion vergoeden, waardoor het voor jou als cliënt gratis is.

Het is in het belang van rechtsbijstandsverzekeraars om zoveel mogelijk zaken te laten schikken of dat de casus buiten de dekking valt. Hierdoor krijgen rechtzoekenden soms niet waar ze echt recht op hebben. Als de verzekerde niet zeker weet of hij of zij wel juist advies krijgt, kan deze twee dingen doen. Of de klachtenprocedure van de rechtsbijstandsverzekeraar kan doorlopen worden, of er kan een advocaat worden gevraagd om een second opinion. Uit de polisvoorwaarden van de verzekeraars en het recht op een vrije advocaatkeuze vloeit voort dat de verzekerde de second-opinion-advocaat zelf kan kiezen en dat de kosten hiervoor in de meeste gevallen worden gedekt door de verzekeraar.

Laat je koppelen aan een ervaren advocaat voor een second opinion

Ben je er dus niet helemaal zeker van dat je huidige advocaat wel goed werk verricht? Dan is het aan te raden om een andere advocaat naar je dossier te laten kijken in een second opinion. Vaak kunnen advocaten vrijblijvend voor je checken of een uitgebreide second opinion nodig is of niet.

Bij advocaatzoeken.nl hebben we vele advocaten binnen ons netwerk die geregeld een second opinion uitvoeren. Neem contact met ons op en wij brengen je binnen een dag met een passende advocaat in contact. 

Plaats direct je vraag