• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Slapend rijk worden met je woning op Airbnb? Pas op voor het addertje onder het gras!

Slapend rijk worden met je woning op Airbnb? Pas op voor het addertje onder het gras!

Slapend rijk worden met je woning op Airbnb? Pas op voor het addertje onder het gras!

Airbnb-proof

Zo makkelijk is het niet om je huis via Airbnb voor lange tijd te verhuren. Airbnb is geschikt voor mensen die een deel van hun huis als Bed & Breakfast verhuren of voor mensen die zelf een aantal dagen in het jaar op vakantie zijn en hun huis daarom te huur zetten. Hierbij moet het gaan om een huis dat van jezelf is. Het verbod op het verhuren van huurhuizen, ook wel ‘onderhuur’ genoemd, wordt vaak in de huurovereenkomst opgenomen. In het geval van sociale huurwoningen geldt dat onderverhuur altijd verboden is. De gevolgen hiervan zijn niet mis: de rechter bestraft het onderverhuren van sociale huurwoningen vrijwel altijd met ontruiming.

Wil jij je woning verhuren via Airbnb om de kosten te drukken, maar kan dit niet omdat je een huurwoning hebt? Lees dan: 7 tips om je huurprijs direct te verlagen.

Hoe de rolkoffers de stad ontwrichten

Steeds vaker zetten mensen echter complete vakantiewoningen op Airbnb, welke zij vermommen als B&B, zodat zij deze het hele jaar door kunnen verhuren. In grote delen van Nederland mag dit niet. De stad Amsterdam heeft haar regels aangescherpt en daar geldt dat je een woning maximaal 60 dagen per jaar mag verhuren via Airbnb, om overlast voor omwonenden tegen te gaan. Daarnaast is het zo dat, door de huizen te verhuren aan toeristen, de woningen worden onttrokken van de markt, wat ervoor zorgt dat de huizenprijzen stijgen.

Vereniging van Eigenaren

Niet alleen huurwoningen kennen vaak verboden tot onderhuur, ook koopwoningen hebben hier soms last van. Iemand die een huis heeft gekocht kan te maken krijgen met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Zij mogen bijvoorbeeld verhuur voor minder dan een maand verbieden en mogen boetes opleggen.

Nog meer belastingen

Daarnaast is geld dat via Airbnb verdiend wordt niet belastingvrij. Dit geld is een inkomst uit werk en woning en daar moet belasting over betaald worden. De verdiensten moeten daarom worden aangegeven. Woon je in Amsterdam? Dan wordt de huurbelasting sinds 1 februari automatisch afgedragen door Airbnb – scheelt jou weer werk.

Buiten de ring

Niet alleen Amsterdam heeft besloten het toeristische verhuur van woningen aan banden te leggen, ook de gemeente Leiden is van plan hierover regels op te stellen, welke kunnen handhaven als de stad, net als Amsterdam, overlast gaat ondervinden. Dat het illegaal verhuren van woningen geld kan opleveren is bekend. Het kan echter ook een heleboel geld kosten. Een sleutelbedrijf in Amsterdam heeft een boete van 297.000 euro gekregen voor het illegaal verhuren van elf appartementen (bron: Het Parool, 2017). In totaal heeft de gemeente Amsterdam in het afgelopen najaar 526.500 euro aan boetes opgelegd (bron: De Financiële Telegraaf, 2017).

De 60% regel

Wil jij je Amsterdamse woning op Airbnb te gaan zetten? Let er dan op dat, wanneer je je huis als B&B op Airbnb zet, het huis nog voor 60% van jou blijft tijdens de verhuur. Om een huis te laten gelden als B&B mag jij als huiseigenaar slechts 40% van je huis verhuren. Dit met het idee dat je als huiseigenaar op de huurders kan letten en zij zo minder overlast veroorzaken. Airbnb blijkt in Nederland wel erg goed voor de economie te zijn. Zo’n 1,4 miljoen mensen overnachtten in 2016 met Airbnb in Nederland. Wat de verhuurders hieraan verdienden? Ongeveer 188 miljoen euro (bron: Volkskrant, 2017).

De 60 dagen regel

Wil jij je gehele Amsterdamse woning verhuren via Airbnb? Dit mag nog steeds. Je mag dit alleen slechts voor 60 dagen per jaar doen. Wil je veel geld verdienen aan je woning? Zet je woning dan alleen op Airbnb beschikbaar voor de vakantiemaanden.

Voorkom lekkage

Om er zeker van te zijn geen boete te krijgen is het verstandig jouw verhuursysteem kloppend te laten maken met de laatste regels. Een advocaat kan samen met jou naar jouw contract en je woning kijken om jouw systeem waterdicht te maken. Het is verstandig om dit te doen, omdat, kijkende naar het voorgaande, je liever geen boete wilt ontvangen.

Boete van tafel

Heb je jouw huis toch verhuurd en niet volgens de regels gehandeld, dan kan het zijn dat je een inval hebt gehad en als gevolg daarvan een boete hebt gekregen. Geen man overboord! Een advocaat kan je bijstaan in dit proces en ervoor zorgen dat je boete gematigd wordt, of zelfs geheel van tafel geschoven wordt.

Verhuur jij je woning via Airbnb en wil je er zeker van zijn dat je dit volgens de regels doet? Of heb jij een inval gehad in je woning en hangt er nu een boete boven je hoofd?

Klik hier voor een professionele advocaat. »»