• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Trump of Clinton; 2 voor 12, hoe dek je als ondernemer/belegger je risico af?

Trump of Clinton; 2 voor 12, hoe dek je als ondernemer/belegger je risico af?

Trump vs. Clinton

De reactie van de markt

De markt gokt voorzichtig op de winst van Hillary Clinton. Beleggers hopen echter niet dat de Democraten ook het Senaat en het Congres winnen. Dit zal ervoor zorgen dat de marktreactie juist negatief zal uitpakken. Die marktreactie is echter niets bij de marktreactie die zal ontstaan als Trump wint (bron: het Financieele Dagblad, 2016). De Volkskrant kopt met het feit dat “De markt Trump ziet als levensgroot risico”. Het is zelfs zo dat de Britse Beursindex FTSE ziet dat de koersen stijgen als Clinton op kop ligt en zakken als Trump een terugslag maakt (bron: Volkskrant, 2016).

Million Dollar Bills

Waarom Donald Trump zo’n groot risico is voor de economie? Trump houdt er een fiscaal beleid op na, waarbij hij zich vooral richt op stimulering van de economie. Waarom willen beleggers dan juist niet dat Trump wint? Beleggers geven aan dat je met Trump niet weet wat hij zal gaan doen en dat ze niet weten of de ideeën van Trump wel hun doel zullen behalen. Met Clinton zie je een voortzetting van het beleid dat al jaren gevoerd is door Obama. Dat biedt zekerheid (bron: RTL Z, 2016). Winst voor Trump zal zorgen voor enorme onzekerheid, waardoor men zijn zekerheid ergens anders zal zoeken en de Verenigde Staten zal ontvluchten. Dat zorgt voor een dalende dollarkoers en een stijgende euro, yen en Zwitserse franc (bron: Volkskrant, 2016).

Hoofdeconoom Léon Cornelissen, van vermogensbeheerder Roberco, voorspelt dat wanneer Donald Trump wint, de aandelenmarkten de dag na de verkiezingen tot 10% zullen dalen. De onzekerheid waar Trump voor zorgt, zal ertoe leiden dat beleggers op alle fronten zullen verliezen (bron: Financieel Dagblad, 2016).

Money and drugs

Als we morgenochtend horen dat Clinton heeft gewonnen, zal dit zorgen voor opgeluchte beleggers en een opleving van de beurs. Dit zal echter niet zo zijn voor (de beleggers in) banken en farmaceuten. Hillary is van plan die bedrijven onder strenge regelgeving te zetten. Dit betekent minder winst en lagere koersen (bron: Volkskrant, 2016). Onze tip? Dump je aandelen in banken en farmaceuten vandaag nog.

Enorme rentestijging

Het stelsel van de Amerikaanse centrale banken, de Fed, heeft al aangegeven de rentes te gaan verhogen als Clinton morgen de grote winnaar blijkt te zijn. Een mogelijke overwinning van Trump is de reden dat het Fed dit vooralsnog nog niet gedaan heeft. De winst van Clinton zorgt voor zekerheid. Die zekerheid zal ervoor zorgen dat buitenlandse beleggers naar Amerika komen en de waarde van de dollar zal stijgen (bron: Volkskrant, 2016).

Zakendoen met Trump

Ben jij een ondernemer en hou jij je bezig met internationaal zakendoen? Dan kan jij tegen een aantal valutarisico’s aanlopen. Kortgezegd houden valutarisico’s de kans in dat jouw geld of investering minder waard wordt. Dit kan gebeuren door schommeling in de wisselkoersen op het moment dat je jouw transactie doet. Maar ook door koersdalingen afhankelijk van de marktomgeving waarin een ondernemer opereert. Tenslotte kunnen je investeringen ook minder waard worden door waardeveranderingen van investeringen in vreemde valutagebieden (bron: Businessinsider Nederland, 2015). Met de onzekerheid die op dit moment gaande is in verband met de verkiezingen in de Verenigde Staten is het niet ondenkbaar dat er een hele hoop valutarisico’s op de loer liggen als je internationaal zakendoet met Amerika. Wat je hiertegen kan doen? Je kan je valutarisico’s afdekken door verzekeringen, maar ook via termijncontracten. Daarnaast kan je opties gebruiken, welke een vast recht geven om dollars tegen een bepaalde koers per euro om te wisselen in euro’s. Het is niet onverstandig om de risico’s van je investeringen eens onder de loep te nemen, voordat morgen een winnaar is gekozen.

Milieu vs. geld

Zit je tot aan je nek in de grondstoffenwereld? In dat geval moet je hopen op een winst van Donald Trump. De hiervoor genoemde onzekerheid waar Trump voor zorgt zal hem dan in zijn voordeel werken. Goud zal meer waard worden, omdat men naar zekerheid gaat zoeken. Trump zoekt de confrontatie op met Iran, waardoor olie ook meer waard zal worden. Tenslotte ziet Trump het belang van milieu en CO2-uitstoot niet zo in, waardoor ook de prijs van steenkool zal stijgen. Clinton vindt het daarentegen erg belangrijk dat we goed voor het milieu zorgen, wat de waarde van je aandelen in grondstoffen alleen maar zal doen dalen. Ga je ervan uit dat Clinton wint? Probeer dan vandaag nog je aandelen in grondstoffen te verkopen.

Legaal emailverkeer

De kans dat Trump de verkiezingen zal winnen, is kleiner geworden nu de FBI na onderzoek niets belastends heeft gevonden in het emailverkeer van Clinton. Clinton wint hier wat vertrouwen mee terug en Trump verliest een belangrijke stok om mee in het rond naar Hillary te slaan. Morgen zullen we weten wie er met de winst vandoor gaat. Van belang blijft, al het bovenstaande is speculatief. Niemand weet wat er precies gaat gebeuren als Trump of Clinton er met de winst vandoor gaan. Als Trump er uiteindelijk als grote winnaar uit komt, zal het uiteindelijk ook goed komen.

Wat de uitslag ook moge zijn, de grote winnaar zal Barack Obama zijn. Met een populariteit van 52% is hij één van de populairste Amerikaanse presidenten ooit (bron: Volkskrant, 2016). Heb je nog vragen over je beleggingen of transacties met of in de Verenigde Staten? Via ons kun je een advocaat in de arm nemen die hier gespecialiseerd in is.