7 dagen, 8.00-22.00 uur 088-8338888
088-8338888Gratis en vrijblijvende intake 7 dagen per week 8.00-22.00 uur

Verdachte werkt niet mee aan psychologisch onderzoek: Wat zijn de regels rondom het opleggen van tbs?

Gepubliceerd:

Het is een veelbesproken onderwerp sinds het ongeval met Anne Faber: tbs. Op dit moment is de rechtszaak tegen Michael P. bezig. De zaak roept een hoop vragen op. Wat is tbs eigenlijk en welke regels bestaan hierover? Wat gebeurt er als een verdachte weigert mee te werken aan een psychologisch onderzoek?

Verdachte werkt niet mee aan psychologisch onderzoek: Wat zijn de regels rondom het opleggen van tbs?

Leg direct je vraag voor aan een advocaat

Wat is tbs eigenlijk?

De betekenis van tbs is terbeschikkingstelling. Er zijn twee vormen van tbs die kunnen worden opgelegd:

  • Tbs met dwangverpleging: Dit is de zwaarste vorm van tbs en daarmee ook een vrijheidsbenemende maatregel. Als een verdachte tbs met dwangverpleging opgelegd krijgt dan wordt hij opgenomen in een tbs-kliniek.
  • Tbs onder voorwaarden: Dit is een lichtere vorm van tbs, waarbij een verdachte niet per definitie in een tbs-kliniek wordt opgenomen. Wel kan het zo zijn dat een verdachte in bijvoorbeeld een verslavingskliniek of een forensische kliniek wordt opgenomen om behandeld te worden voor psychische problemen. Bij tbs onder voorwaarden stelt de rechter vast welke voorwaarden er gelden en hieraan dient verdachte zich te houden.

Wat zijn de regels als een verdachte weigert mee te werken aan een psychologisch onderzoek?

Verdachten worden in sommigen gevallen geadviseerd door hun advocaat om te weigeren om mee te werken aan een psychologisch onderzoek, om te voorkomen dat een tbs-maatregel wordt opgelegd. Dit kan raadzaam zijn, want tbs is een zeer ingrijpende maatregel. Een weigering tot medewerking aan een onderzoek betekent niet per definitie dat een rechter geen tbs-maatregel meer kan opleggen. In de wet is vastgesteld dat een rechter toch tbs kan opleggen indien hij dit nodig acht en indien hij wel een gebrekkige ontwikkeling of stoornis kan vaststellen bij de verdachte.

Gespecialiseerde advocaat nodig?

Plaats direct je vraag

Direct hulp nodig?

Of bel gratis (8.00-22.00,
7 dagen per week):
Of laat ons terugbellen:

Hoe maak ik een goede opdracht aan?

FAQ
Tips & tricks
Support