• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Zo kom je van je wanbetalende huurder af!

Zo kom je van je wanbetalende huurder af!

Zo kom je van je wanbetalende huurder af!

Geloven op zijn of haar blauwe ogen

Wanbetalende huurders hebben vaak smoesjes. Ze hebben hun loon nog niet gehad, de bank heeft een fout gemaakt of ze waren toevallig in het buitenland, waardoor ze de huur niet hebben kunnen overmaken. Het is hierbij van belang om meteen actie te ondernemen en de huurder niet op zijn woord te blijven geloven. Zeker niet wanneer het al de zoveelste keer is dat de huur niet of te laat is betaald.

Enkele dagen te laat

Wanneer je huurder elke maand steevast te laat betaalt, maak jij hierdoor kosten. Je hebt de huur later op je rekening staan, waardoor je rente misloopt en je moet contact opnemen met de huurder (denk aan post- en administratiekosten). Een huurder moet zich gedragen als een goed huurder. Wanneer een huurder dit niet doet, kan de verhuurder de huurovereenkomst opzeggen. Wanneer jij als verhuurder met je huurders hebt afgesproken dat telkens voor de eerste van de maand de huur betaald moet zijn, maar je huurder elke maand te laat betaalt, dan gedraagt jouw huurder zich niet als een goed huurder en kun je de huurovereenkomst opzeggen. De kantonrechter te Zwolle heeft geoordeeld dat dit ook geldt wanneer het maar om enkele dagen te laat betalen gaat (bron: uitspraak kantonrechter Zwolle, 2014).

Ontruimingsprocedure

Wanneer je huurder een wanbetaler is en zijn huur zelfs helemaal niet betaalt, is het zaak om van deze huurder af te komen. Dit kan je doen door een ontruimingsprocedure te starten bij de rechtbank. Wanneer de huurachterstand van je huurder groter is dan drie maanden, zal de rechter jouw verzoek toewijzen en zal de rechter oordelen dat de wanbetalende huurder het huis moet verlaten.

Kort geding

Aangezien je waarschijnlijk geen zin hebt om maandenlang te moeten wachten op een uitspraak van de rechter, kun je in zo’n geval een kort geding starten. Een huurgeschil is vaak geen uitgebreid en complex geschil, waardoor je hiervoor bij de rechter kunt aankloppen voor een kortdurende civiele procedure. Deze procedure kun je opstarten wanneer je een spoedeisende zaak hebt die naar de aard van de zaak snel opgelost moeten worden. Een advocaat kan je tijdens deze procedure bijstaan.

Spoedeisende hulp

Van belang is dat je bij de rechter aangeeft dat jouw geval spoedeisend is. Een advocaat gespecialiseerd in het huurrecht kan je hierbij helpen. In het geval van een wanbetalende huurder, moet er zo snel mogelijk uitsluitsel komen over het feit of de huurder eruit gezet zal worden of niet. Wanneer de huurder zijn huur niet betaalt, mis jij als verhuurder een grote inkomstenbron. Voor jou is het dan ook niet mogelijk om lang op uitspraak van de rechter te wachten. In zo’n geval blijkt uit de aard van de zaak dat zo snel mogelijk uitspraak gedaan moet worden.

Recidive

Wanneer de huurachterstand niet langer is dan drie maanden zal de rechter niet overgaan tot ontruiming, maar zal de rechter oordelen dat de huurder de huurachterstand moet betalen, tezamen met de rente en de gerechtelijke kosten. Laat de huurder echter de huurachterstand na het vonnis direct weer oplopen? Dan zijn er mogelijkheden om alsnog tot ontruiming over te gaan. Wanneer een huurder binnen een jaar na een veroordeling omtrent huurachterstand wederom in aanraking komt met de rechter omdat hij zijn huur niet heeft betaald, zal de rechter ontruiming wel toewijzen. Let op: het hoeft hier maar te gaan om een maand huurachterstand. Tezamen met een advocaat kan je naar de rechter stappen om ontruiming van je huurder te vorderen.

Heb jij last van een huurder die zich op basis van het bovenstaande niet als een goed huurder gedraagt en wil jij van je huurder af? Via ons kun je een advocaat in de arm nemen gespecialiseerd in het huurrecht, die je kan helpen van je huurder af te komen.

Klik hier voor een huurrechtadvocaat. »»