7 dagen, 8.00-22.00 uur 088-8338888
088-8338888Gratis en vrijblijvende intake 7 dagen per week 8.00-22.00 uur

Alles wat je moet weten over een concurrentiebeding!

Gepubliceerd:

Hoe zit het een concurrentiebeding in een arbeidscontract voor bepaalde tijd? Mag dat wel? En hoe zit het eigenlijk met een concurrentiebeding als je zzp’er bent? Alles wat je moet weten vind je hieronder!

Alles wat je moet weten over een concurrentiebeding!

Geldt een concurrentiebeding ook bij een contract voor bepaalde tijd?

Sinds 2015 is wettelijk vastgelegd dat een concurrentiebeding niet meer mag worden opgenomen in arbeidscontracten voor bepaalde tijd, tenzij er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zijn. Als dit zo is, dan moeten deze belangen expliciet worden opgenomen in het arbeidscontract en er moet worden uitgelegd in het arbeidscontract waarom deze belangen zo zwaarwegend zijn voor het bedrijf.

Is mijn concurrentiebeding nietig?

Een concurrentiebeding is nietig als het niet aan de voorwaarden voor een geldig concurrentiebeding voldoet. De voorwaarden zijn:

  • De werknemer moet ouder dan 18 jaar zijn;
  • Het beding moet schriftelijk zijn overeengekomen;
  • Het beding mag niet worden opgenomen in arbeidscontracten voor bepaalde tijd, tenzij er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn;

Wat is de betekenis van ‘concurrentiebeding‘?

Bij sommige bedrijven krijgen werkgevers vertrouwelijke of gevoelige informatie en kennis tot hun beschikking. In dit soort gevallen kiest een bedrijf er vaak voor om werknemers een concurrentiebeding te laten tekenen. In een concurrentiebeding wordt vastgelegd dat je als werknemer voor een bepaalde tijd na afloop van je arbeidscontract niet bij concurrerende bedrijven mag gaan werken, of een eigen bedrijf mag starten met de kennis en ervaring die je hebt opgedaan. Dit zou nadelig zijn voor het bedrijf waar je werkzaam bent. Vaak geld een concurrentiebeding voor 2 tot 3 jaar nadat je arbeidscontract is afgelopen.

Concurrentiebeding & zzp’er?

Als zzp’er ben je geen werknemer en val je dus officieel niet onder het arbeidsrecht. Het is onduidelijk hoe het precies zit met een concurrentiebeding als je als zzp’er voor een opdrachtgever werkt, aangezien er alleen een wetsartikel voor werknemers bestaat. Een concurrentiebeding dient voornamelijk het belang van de opdrachtgever, niet van de zzp’er. Een concurrentiebeding kan grote gevolgen hebben voor een zzp’er aangezien het beperkingen kan opleggen in de opdrachten die je kan aannemen. Let daarom dus goed op de voorwaarden van een concurrentiebeding voordat je hiermee akkoord gaat en zorg dat alles altijd schriftelijk is vastgelegd. Zit je vast aan een zeer nadelig concurrentiebeding? Schakel dan hier een gespecialiseerde advocaat in voor advies.

Heb je een conflict met je werknemer of werkgever over een concurrentiebeding?

Leg direct je vraag voor aan een advocaat

Direct hulp nodig?

Of bel gratis (8.00-22.00,
7 dagen per week):
Of laat ons terugbellen:

Hoe maak ik een goede opdracht aan?

FAQ
Tips & tricks
Support