• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Als biologische ouder heb je niet vanzelf het gezag over je kind!

Als biologische ouder heb je niet vanzelf het gezag over je kind!

Als biologische ouder heb je niet vanzelf het gezag over je kind!

Even aan m’n moeder vragen

Als biologische moeder van het kind krijg je vanzelf het gezag over het kind. Als je als vader niet in het huwelijksbootje bent gestapt met de moeder (of er alweer uit bent) moet je toestemming van de moeder hebben om het gezag over het kind te krijgen. Zijn jullie samen in geregistreerd partnerschap? Dan geldt dat wanneer de vader het kind heeft erkend, de vader vanzelf gezag heeft gekregen. Wanneer de moeder van het kind geen toestemming wil geven, kan de rechter vervangende toestemming geven.

In with the new out with the old

Is de moeder van het kind ondertussen opnieuw getrouwd? Dan kan de stiefvader van het kind ook het gezag van het kind krijgen. De rechter zal dan beoordelen wie van de twee ‘vaders’ gezag over het kind zal verkrijgen.

Voorrang

Het verzoek van de vader en het verzoek van de stiefvader berusten op verschillende wettelijke grondslagen. Onafhankelijk wanneer de verzoeken worden ingediend, kijkt de rechter eerst naar het verzoek van de biologische vader. Vervolgens kijkt de rechter of het in het belang van het kind is dat de biologische vader van het kind het gezag over het kind krijgt. Vaak wordt het verzoek van de biologische vader gewoon toegewezen.

Vastzitten

Wanneer echter sprake is van een uitzonderingssituatie wordt het verzoek van de biologische vader niet toegewezen. Een uitzonderingssituatie is bijvoorbeeld het geval dat het kind klem zou raken tussen de vader en de moeder, wanneer de biologische vader gezag over het kind zou krijgen. In zo’n geval krijgt in plaats van de biologische vader, de stiefvader het gezag over het kind.

Eenhoofdig

Soms wijst de rechter op verzoek van één van de ouders in plaats van een gezamenlijk gezag een eenhoofdig gezag toe. Een verzoek tot eenhoofdig gezag wordt aangenomen wanneer sprake is van gewijzigde omstandigheden waardoor het toewijzen van het eenhoofdig gezag in het belang van het kind is.

Radiostilte

Een voorbeeld van zo’n gewijzigde omstandigheid is het geval dat een van de ouders sinds de echtscheiding zes jaar niets van zich had laten horen. De rechter oordeelde hier dat een eenhoofdig gezag op haar plaats was (bron: Rechtbank Breda, 2012). In deze zaak is van belang dat de vader daadwerkelijk geen invulling gaf en ook niet wilde geven aan het gezamenlijk gezag. Je kind kwaadwillig zes jaar weghouden van je partner zal je dus geen eenhoofdig gezag opleveren. Wil je meer weten over gezag? Of zit jij op dit moment in conflict met je (ex-)partner over het gezag van jullie kind? Een advocaat gespecialiseerd in het Jeugdrecht en Kinderrecht kan je hier verder in helpen.

Klik hier voor een ervaren kinderrechtadvocaat. »»