• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Echtscheiding

‘Echtscheiding tussen echtgenoten wordt uitgesproken op verzoek van één der echtgenoten of op hun gemeenschappelijk verzoek.’ Zo schrijft de wet het voor. En ze voegt daar aan toe dat de relatie ‘duurzaam ontwricht’ moet zijn.

Plaats opdracht

Advocaat Echtscheiding

Echtscheiding en advocaat

Je hebt er alles aan gedaan om je huwelijk en de relatie met je partner goed te houden, maar na acht jaar gaat het gewoon niet meer. Je merkt dat je partner eigenlijk ook geen geloof meer heeft in jullie relatie. Een echtscheiding is vanaf nu de beste optie. Maar hoe gaat het met de kinderen? Die mogen er geen hinder van ondervinden. En hoe gaat het financieel verder? Jullie hebben afgesproken dat je man het geld gaat verdienen, terwijl jij voor de kinderen zou zorgen. Moet je nu een baan gaan zoeken? Maar waar gaan de kinderen dan naar toe?

Zoals je merkt, brengt een echtscheiding veel vragen met zich mee. Het is verstandig om daarbij hulp in te schakelen. Welke vorm deze hulp aanneemt, is geheel aan jou en je (ex-)partner. Daarover hieronder meer. Maar het is belangrijk om te beseffen dat in welke verhouding jullie ook uit elkaar (in goed overleg of in een zogenaamde 'vechtscheiding'), het verplicht is om de echtscheiding te laten bekrachtigen door een rechter. Daarvoor moet je de hulp van een advocaat in roepen. Het kan echter wel zo zijn dat de mediator die jullie geholpen heeft bij de echtscheiding, een bevriende advocaat heeft die voor de mediator de aanvraag bij de rechtbank indient; of dat de mediator zelf juridisch gelegitimeerd is om de aanvraag zelf te doen (veel mediators hebben namelijk een juridische achtergrond). De enige uitzondering waar je overigens niet bij de rechter hoeft langs te gaan, is een geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen.

Hoe verloopt een echtscheiding?

Elke echtscheiding is natuurlijk uniek. De omstandigheden verschillen van geval tot geval; soms is gewoon de koek op en kunnen jullie nog prima met elkaar door een deur, maar is er geen sprake meer van liefde. Het kan echter ook zijn dat er sprake is van veel meer geladen omstandigheden (bijvoorbeeld overspel of – in extreme gevallen – mishandeling etc.). Dat zijn uiteraard verschillende situaties. Over het algemeen is het goed om het volgende stappenplan te hanteren als je wilt scheiden:

  • Informeer je partner dat je een scheiding wilt. Vertel dat altijd persoonlijk, hoe moeilijk het ook is. Wees tactvol, maar wel duidelijk. Zo voorkom je misverstanden dat het nog mogelijk is om een breuk te lijmen etc.;
  • Zoek de juiste hulp. Als jullie nog goed met elkaar overweg kunnen, kan het verstandig zijn om een mediator of echtscheidingsmakelaar te vragen. Dit scheelt namelijk aanzienlijk in de kosten. Is de situatie meer gecompliceerd, dan kan het verstandig zijn om een advocaat in te huren; 
  • Een volgende stap is een echtscheiding aan te vragen bij de rechter; 
  • Maak samen een financieel stappenplan. Als jullie samen kinderen hebben, is het uitgangspunt dat de kinderen er zo min mogelijk op achteruit moeten gaan; 
  • Proberen samen een omgangsregeling voor de kinderen te maken die voor alle betrokken partijen zo prettig als mogelijk is; 
  • Vervolgens gaan jullie naar de rechter (hiervoor is een advocaat dus noodzakelijk) om de scheiding te laten uitspreken. Let wel, voor de rechter moet er sprake zijn van ‘duurzame ontwrichting’; 
  • De scheiding defnitief maken. Dit is het geval als de uitspraak van de rechter in het register van de burgerstand is opgenomen.

Zoals gezegd verschilt elke scheiding van geval tot geval, maar het is verstandig om zo snel mogelijk tot het maken van afspraken over te gaan. Dit zorgt er namelijk voor dat de duur van de scheiding zo kort mogelijk is en dat jullie gelijk duidelijkheid hebben naar de toekomst.

Wat kost een echtscheiding?

Het wordt een beetje een cliché, maar de kosten van een echtscheiding verschillen ook van geval tot geval. Over het algemeen is het uitgangspunt dat de kosten voor de juridische hulp het hoogste zijn. Een advocaat rekent vaak een tartief van minimaal 150 à 200 euro per uur. Het is dus de kunst om ervoor te zorgen dat een advocaat zo min mogelijk uren voor je zaak hoeft te maken. Omdat advocaten inmiddels goed weten hoeveel uur ze gemiddeld kwijt zijn aan het afronden van een echtscheiding, is het vaak mogelijk om een vaste prijsafspraak met een echtscheidingsadvocaat te maken. Je moet hierbij denken aan bedrag in de range van tussen 1.000 euro en 2.500 euro. Geregeld zie je dat partijen een echtscheiding goedkoper aangebieden, maar de ervaring leert dat de kwaliteit van het echtscheidingsconvenant, ouderschapsplan en dergelijke documenten dan vaak tegenvalt. Later zullen de documenten dan weer moeten worden herzien, wat veel kosten met zich meebrengt. Goedkoop is duurkoop geldt ook voor een echtscheidingsadvocaat. 

Als voor jullie eigenlijk al duidelijk is hoe de afspraken er uit komen te zien tussen jullie als ex-partners, bijvoorbeeld op financieel gebied of de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid als ouder, kunnen jullie één gezamenlijke advocaat in huren. Dat is goedkoper en deze kan direct het juridische gedeelte van de afspraken voor zijn of haar rekening nemen.

Kunnen jullie nog goed met elkaar overweg? Dan is een mediator wellicht een optie. Bij mediation is het uitgangspunt dat jullie samen tot een oplossing willen komen. In plaats van een advocaat die uitsluitend jullie eigen belang verdedigt, probeert de mediator tot een gezamenlijke oplossing te komen en de gemaakte afspraken vast te leggen in een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst moet vervolgens door een advocaat aan de rechter worden voorgelegd. Mediation gaat vaak aanzienlijk sneller dan een rechtszaak, wat betekent dat er minder uren gerekend hoeven worden. Daarnaast heeft een mediator ook een lager uurtarief.

Mediators zijn vaak onderdeel van een advocatenkantoor of een juridisch bedrijf. Steeds vaker hoor je over zogenaamde echtscheidingsmakelaars. Dit zijn mensen die ook aan mediation doen, maar vaak zonder juridische achtergrond. Aangezien de afspraken in een echtscheidingsconvenant wel altijd moeten worden vastgelegd bij een rechter, is de vraag of het slim is om hiervoor iemand zonder juridische achtergrond in de arm te nemen. Daarnaast betreft het wel een document dat gevolgen heeft voor de rest van je leven; en daarom misschien niet iets om op te bezuinigen. 

Echtscheiding en ondernemer

Wanneer een van de partners in het huwelijk (of beide) een onderneming of ondernemingen hebben, dan is de situatie vaak juridisch complex. Het is in zo’n geval altijd verstandig om een advocaat in de arm te nemen en/of de hulp van een fiscalist of een andere financieel specialist in te huren.

Om te beginnen moet altijd worden gekeken hoe de continuïteit van de onderneming gewaarborgd kan blijven. Beide partijen zijn daar bij gebaat. In het geval van een faillissement kunnen er namelijk verregaande financiële consequenties zijn voor beide partijen.

Bij een echtsscheiding met een ondernemer moet in de eerste plaats worden vastgesteld wat de waarde is van de onderneming. Dit is vaak een gecompliceerde kwestie. Hoe bepaal je de waarde van een onderneming? Dat iets waar beide partijen het over eens moeten worden, waarbij aangetekend dat de waarde van periode tot periode kan verschillen. Al met al voldoende reden om financiële en juridische expertise in te roepen.

Naast het feit dat jullie gezamenlijk de onderneming moeten waarderen, is het verstandig om contact te houden met de fiscus. Het kan namelijk zo zijn dat deze de waardering van de onderneming niet accuraat vindt. Dat is van belang, omdat er dan een andere belasting wordt opgelegd dan waar jullie in de waardering rekening mee hebben gehouden.

Wat in ieder geval een punt is dat moet worden besproken is het dan toe opgebouwde pensioen. Dit moet namelijk verdeeld worden. Daarom is de ondernemer verplicht om dit bedrag, wat aanzienlijk kan zijn, altijd op zijn of haar rekening te hebben staan.

Samen met jullie advocaten wordt er uiteraard gekeken naar de juridische constructie van jullie huwelijk. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan moet er een verdeling komen van de waarde van de onderneming. In de meeste gevallen zijn er bij een 'ondernemershuwelijk' huwelijkse voorwaarden opgesteld. Zo trouwen sommige mensen op basis van ‘koude uitsluiting’. Dit betekent dat de vermogens van beide partijen strikt gescheiden zijn. Sommige mensen kiezen voor beperkte gemeenschap. In dat geval is een deel van het vermogen gescheiden en een deel gemeenschappelijk. Let wel, het feit dat er onder huwelijkse voorwaarden is getrouwd, betekent niet dat er geen alimentatie moet worden betaald.

Pro deo advocaat en echtscheiding

Ga je scheiden maar ben je niet in staat om de kosten voor een echtscheiding te dragen? Dan kun je de hulp inroepen van een advocaat onder toevoeging. Afhankelijk van je inkomen, kun je een gedeelte van de kosten die je maakt voor een echtscheiding terugkrijgen. Het is alleen wel zo dat er een eigen bijdrage wordt gevraagd voor de hulp van deze 'advocaat van onvermogen'. De eigen bijdrage ligt bij het personen- en familierecht, waar een echtscheiding onder valt, wat hoger dan bij andere rechtscategorieën. Op deze website kun je exact nagaan hoe hoog de eigen bijdrage is in jouw situatie.

Ook voor mediation bij een echtscheiding is het mogelijk om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen. Het is voor wel belangrijk dat de mediator ingeschreven staat bij alle officiële instanties voor mediation bij juridische conflicten. Ook bij mediation op pro deo basis of onder toevoeging, geldt dat er een eigen bijdrage wordt verlangd. Op de bovenstaande website vind je alle tarieven.

Mocht je op pro deo basis juridische hulp willen opvragen bij een echtscheiding, neem dan contact met ons op. Let op, het staat de advocaat of mediator vrij om niet te willen werken onder toevoeging. Niet alle advocaten zijn bereid om pro deo hun werkzaamheden te verrichten. Wij hebben in onze database echter voldoende advocaten die onder toevoeging werken bij echtscheidingen.

Wat is een goede echtscheidingsadvocaat?

Of een advocaat een goede echtscheidingsadvocaat is, is geheel afhankelijk van wat je wensen zijn. In hoeverre kunnen jullie nog met elkaar door een deur? Wat zoeken jullie precies voor hulp? Hoe gecompliceerd is jullie financiële situatie? Zijn jullie het eens over wat er met de kinderen moet gebeuren? Is er sprake van een strafbaar feit (mishandeling, misbruik etc.)? Al deze factoren kunnen namelijk van invloed zijn op welke advocaat het best tot zijn recht komt in jouw zaak.

Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Michel en Samantha uit Den Bosch gaan scheiden. Zij zijn twee jaar getrouwd geweest en hebben geen kinderen. Ze huurden samen een huis en zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Onderling hebben ze al besloten hoe ze de spullen gaan verdelen. Het enige wat ze van de advocaat vragen is om de gemaakte afspraken op te stellen in een echtscheidingsconvenant en de echtscheiding rond te maken bij de rechter. Zij hebben dus maar één - gezamenlijke - advocaat nodig, die de zaak voor ze rond maakt.
  • Ronald en Saskia uit Utrecht zijn zes jaar getrouwd geweest en wonen in een koophuis. Ze hebben samen één dochtertje van vier jaar. Ze gaan op goede voet uit elkaar. Toch vinden ze het lastig om te bepalen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de toekomst van hun dochter zo min mogelijk negatief beïnvloed wordt door de scheiding. Daarom hebben ze de hulp van een mediator ingeroepen. Na een aantal gesprekken hebben ze een omgangsregeling ontworpen. Saskia blijft in het koophuis wonen en kan, via een extra hypotheek, Ronald uitkopen. Ronald gaat twee straten verderop wonen en is dus altijd in de buurt. Via een bevriende advocaat van de mediator is de zaak juridisch in orde gemaakt.
  • Sam en Laura uit Wageningen gaan scheiden. Sam is de eigenaar van een aantal bv’s en Laura is bij hem in dienst. Omdat het conflict zowel zakelijk als privé speelt, escaleert het volledig. Ze kunnen niet meer met elkaar praten en het loopt uit op een vechtscheiding. In dit geval lijkt het verstandig om voor beide partijen een aparte advocaat in de arm te nemen, advocaten die ervaring hebben met scheidingen, maar ook financieel goed onderlegd zijn. Uiteindelijk is door de rechter uitspraak gedaan en is Sam verplicht tot het betalen partneralimentatie aan Saskia, tevens moest hij een gedeelte van het tot dan toe opgebouwde pensioen aan Saskia betalen. Zonder de juridische hulp van gespecialiseerde advocaten waren ze hier nooit uitgekomen.

Zit je eraan te denken om weg te gaan bij je partner of hebben jullie samen besloten om te scheiden? Heb je er al een punt achter gezet en wil je weten hoe jullie samen voor de kinderen kunnen blijven zorgen?

Plaats opdracht