• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Personen- en Familierecht

Personen- en Familierecht

Ga je scheiden en heb je kinderen waardoor er vragen komen over bijvoorbeeld de alimentatie? Hieronder vind je meer informatie.

Als je geboren wordt, word je automatisch onderdeel van een familie. Je hebt dan als persoon ook direct een rechtsstatus. Die status is onderdeel van het personen- en familierecht. Bij het personen- en familierecht gaat het ondere andere over het huwelijk, geboorte, het wijzigen van je voornaam of je achternaam, maar ook adoptie. In de praktijk van alledag is 'echtscheiding' de meest voorkomende reden om het personen- en familierecht van stal te halen. 

Advocaat Familierecht

Personen- en familierecht

Als het niet meer lukt om met elkaar te samenleven, kiezen steeds meer mensen voor een echtscheiding. In dat geval gaat een van de twee partners het huis uit en wordt de huwelijksovereenkomst ontbonden. Aan een echtscheiding zitten echter behoorlijk wat juridische consequenties. Immers, hoe gaat het met de verdeling van het gemeenschappelijk bezit? Wie krijgt wat mee uit de gemeenschappelijke inboedel? Daarnaast is een huwelijk ook een wettelijke verbinding. Voor een officiële scheiding, is het noodzakelijk om de hulp van een advocaat in te schakelen. Er moet namelijk een verzoek tot echtscheiding - bij de rechter - worden ingediend door een advocaat.

Familierecht: alimentatie

De verdeling van de inboedel is een van de financiële onderdelen die gepaard gaan met een echtscheiding. De rest van de financiële afspraken wordt ook wel alimentatie genoemd. Er zijn twee soorten alimentatie, namelijk kinderalimentatie en partneralimentatie. Als jullie samen kinderen hebben gekregen in het huwelijk en de kinderen bij de scheiding nog jonger dan 18 zijn, dan is de kans aannemelijk dat er alimentatie betaald moet worden door één van de partners. De alimentatie is bedoeld om de kosten voor de opvoeding van de kinderen te delen. Uitgangspunt hierbij is dat de kinderen er zo min mogelijk op achteruit moeten gaan ten opzichte van de tijd dat jullie nog getrouwd waren. Mochten jullie samen geen kinderen hebben gekregen en er is sprake van een groot inkomensverschil, dan is het mogelijk dat één van de partners partneralimentatie gaat ontvangen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat er zowel kinder- als partneralimentatie betaald moet worden. Hierbij geldt wel dat kinderalimentatie altijd boven partneralimentatie gaat; bovendien moet de betalende partij 'voldoende draagkracht' hebben - dat wil zeggen: voldoende geld. 

Familierecht: echtscheidingsconvenant

Alle afspraken, zowel over de alimentatie als bijvoorbeeld over de gedeelde verantwoordelijkheid voor de opvoeding (ouderschapsplan) worden opgenomen in een officieel document. Dit document wordt ook een echtscheidingsconvenant genoemd. Omdat er aan het echtscheidingsconvenant rechten kunnen worden ontleend, is het verstandig om een advocaat te laten helpen met het opstellen van dit document.

Voorbeelden

Jeroen en David uit Amsterdam zijn drie jaar gelukkig getrouwd geweest. David heeft echter een mooie baan aangeboden gekregen in Singapore. Jeroen ziet het niet zitten om daar te gaan wonen. Ze besluiten om te scheiden. Aangezien ze beiden een full-time baan hebben en goed verdienen en nooit kinderen geadopteerd hebben, hoeft er geen partner- of kinderalimentatie betaald te worden. Omdat Jeroen graag blijft wonen in hun Amsterdamse woning, betaalt hij een bedrag aan David om deze uit te kopen voor de woning. In goed overleg met hun advocaat, zijn de afspraken snel gemaakt en kon het echtscheidingsconvenant worden opgesteld.

Anita en Rob uit Badhoevedorp gaan scheiden. Rob is vreemdgegaan en een echtscheiding is onvermijdelijk. De sfeer is gespannen, omdat Anita en Rob samen drie kleine kinderen hebben. Anita heeft altijd op de kinderen gepast en Rob heeft werk in de bouw. Na een heftige scheidingsprocedure wordt besloten dat Anita in de huurwoning blijft wonen met de kinderen. Rob is verplicht om een fors bedrag aan kinderalimentatie te betalen. Hij heeft echter niet de draagkracht om ook partneralimentatie te betalen. Anita is nu genoodzaakt om een baan van 16 uur te zoeken. Maar zonder haar advocaat was dit resultaat nooit behaald!

Voor meer informatie binnen familierecht:

Wil je direct een opdracht plaatsen? Klik dan hier »»