• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Een afgewezen hypotheekaanvraag, wat moet ik doen?

Een afgewezen hypotheekaanvraag, wat moet ik doen?

Een eigen huis kopen is altijd een heuglijk moment en een mooie nieuwe stap in ieders leven. De kans is groot dat u hiervoor een bankhypotheek zal moeten afsluiten om een lening van de bank te krijgen. Het kan voorkomen echter, dat uw hypotheekaanvraag afgewezen wordt. De koop van het huis of een verbouwing wordt dan misschien lastig en uw droom valt zo in duigen. In deze blog zullen we hier verder op ingaan: wat houdt het in, en wat moet ik doen als dit gebeurt? Zit u in deze situatie?  Lees dan zeker verder om hier meer over te weten te komen!

Een afgewezen hypotheekaanvraag, wat moet ik doen?

Plaats direct je vraag

Waarom wordt mijn hypotheekaanvraag afgewezen?

Wanneer u van plan bent een huis te kopen en hiervoor een hypothecaire lening hoopt af te sluiten zodat u de koopprijs kunt voldoen, zult u uw allereerst de benodigde documenten af moeten geven aan de bank. Denk aan uw bestaande schulden, uw loonstrook en een recente taxatie van het onderpand. De bank zal op basis van de verstrekte gegevens dan bepalen of de lening verstrekt kan worden. Meestal wordt er vanuit gegaan dat dit geen problemen zal opleveren en dat de lening verstrekt kan worden, dit is vaak ook het geval. Dit is echter niet altijd zo: de bank kan de aanvraag afwijzen waardoor u snel in de problemen komt met de aankoop van uw huis. Maar om welke redenen wordt zo’n aanvraag afgewezen? Er kunnen hiervoor veel redenen zijn, maar de meest gangbare en voorkomende oorzaken zijn:

  • Te laag inkomen om de lasten te kunnen dragen;
  • Negatieve Bureau Krediet Registratie (BKR) registratie, doordat u bijvoorbeeld andere leningen niet op tijd heeft afbetaald;
  • Onderpand dat de bank niet wilt financieren, bijvoorbeeld een woonark;
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet mogelijk, terwijl een bank dit vereist;
  • Te hoge financiële verplichtingen, denk aan het moeten aflossen van studieschulden;
  • Een onderneming die niet goed genoeg draait en slechte jaarcijfers heeft.
     

Het gebruik van de juiste hypotheekadviseur is daarom ook van groot belang indien u van plan bent een huis te kopen met behulp van een hypothecaire lening. Deze dient op de hoogte te zijn van alle vereisten die de bank stelt en wat de kansen zijn voor u. Indien er mogelijk moeilijkheden zou deze u hier al op moeten attenderen zodat u niet verrast wordt door een eventuele afwijzing van de bank.

Wat moet ik doen na een afgewezen hypotheekaanvraag?

Een afwijzing van uw hypotheekaanvraag zal voor u waarschijnlijk een grote tegenvaller zijn. In hoeverre dit voor meer problemen zal zorgen bij een koop van uw huis hangt aan van de voorwaarden die u hebt afgesproken. Wanneer u onder financieringsvoorbehoud de koopovereenkomst aan gaat kunt u dankzij deze ontbindende voorwaarde u terugtrekken uit de overeenkomst indien aangetoond kan worden dat de aanvraag is afgewezen. Het kan echter zijn dat deze voorwaarde al is verlopen, of dat u deze helemaal niet had opgenomen in de koopakte. Voor het kopen van een huis kan het namelijk een stuk gemakkelijker worden indien u dit voorbehoud niet nodig hebt. U zult dan echter waarschijnlijk een boete moeten betalen.

Wanneer uw aanvraag wordt afgewezen zakt de moed u waarschijnlijk in de schoenen. Dit wilt desondanks niet betekenen dat de koop van het huis definitief niet door kan gaan. Misschien kunt u de lening op een andere manier tóch krijgen. Of u bij een andere hypotheekverstrekker wel kans maakt om een hypotheek af te sluiten hangt af van de reden waarom de aanvraag in eerste instantie was afgewezen. Wanneer een andere bank minder eisen stelt kan het dus mogelijk zijn bij deze wel een lening te ontvangen. Het kan ook voorkomen dat indien u uw financiële situatie laat beoordelen door een externe partij met know-how, deze partij wel concludeert dat een hypotheek mogelijk is. Zij kunnen ook dan ook eventueel helpen met het krijgen van de hypotheek.

Zijn er ook juridische mogelijkheden?

Als consument heb je het recht om in beroep te gaan tegen de beslissing om geen hypothecaire lening te verstrekken. De bank zal hun beslissing goed moeten onderbouwen, en indien u van mening bent dat de beslissing onterecht is doordat er verkeerde informatie is gebruik door de bank, of de beslissing niet goed onderbouwd is, kan het nuttig zijn in beroep te gaan. Het is dan van belang dat u zich laat bijstaan door een advocaat zodat u de meeste kans maakt op een goede uitkomst. Het is namelijk van belang dat u uw standpunt ook goed kan onderbouwen.

Is uw aanvraag afgewezen en bent u van plan in beroep te gaan? En bent u op zoek naar de juiste advocaat? Bij advocaatzoeken.nl helpen we u graag aan de juiste persoon. Laat uw gegevens achter en we zullen u snel van dienst zijn.

Plaats direct je vraag