• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Een eigen hennepplantage; wat mag wel, wat mag niet.

Een eigen hennepplantage; wat mag wel, wat mag niet.

Money, money, money

In 2006 viel de politie binnen bij een man die vijf enorme hennepplanten in zijn achtertuin had staan. Hij had goed voor ze gezorgd, want één plant leverde al circa 400 gram aan mooie toppen op (deze toppen worden verkocht en gebruikt). Dit is omgerekend zo’n 3.600 euro. Dan had hij nóg vier planten staan, die samen ongeveer 1780 gram opleverden. Als de politie niet was binnengevallen had hij ongeveer 19.620 euro kunnen verdienen aan zijn vijf legale planten. Dat is makkelijk verdienen, zou je denken.

Advocaat hennep, drugs, xtc, wiet

Oom agent

De politie besloot de planten mee te nemen, waarna het OM tot vervolging overging. De zaak speelde door tot de Hoge Raad, die vijf jaar later pas oordeelde dat de regels van de Aanwijzing Opiumwet, die vijf hennepplanten gedogen, het Openbaar Ministerie binden. Het OM mocht daarom niet overgaan tot vervolging van de man.

De 5-wietplanten-regel

Blij dat je eigen vijf planten nu tot je plafond reiken zodat je de toppen hiervan vandaag of morgen kunt laten drogen en uiteindelijk verkopen? Of toch niet? In 2012 besloot de Hoge Raad dat de gedoogregels een onderscheid moest maken tussen het beroepsmatig telen van hennep en het telen voor eigen gebruik. De gedoogregels spreken namelijk expliciet over het houden van vijf planten voor eigen gebruik. Wanneer de politie binnenvalt en er op dat moment blijkt dat deze vijf planten dermate professioneel gekweekt worden (denk aan een afzuiginstallatie, een kweekkas en kunstlicht met tijdklokken), dan val je waarschijnlijk door de mand als je zegt dat de planten voor eigen gebruik zijn.

Alibi

Ja, je mag zeker planten kweken, maar het moet echt voor eigen recreatief gebruik zijn. Wanneer je binnen kweekt heb je al snel kunstlicht en een afzuiginstallatie nodig. Wanneer er een vermoeden bestaat dat je professioneel kweekt en je bent in het bezit van minimaal twee aanwijzingen (waaronder bijvoorbeeld een warmtelamp), wordt ervan uitgegaan dat sprake is van professioneel gebruik.

Weg is weg

Als de politie binnenvalt en je wietplanten vindt en geen sprake is van professioneel gebruik, zullen ze vaak besluiten de planten toch mee te nemen. Alles waar je zo hard voor hebt gewerkt gaat zo mee. Daar gaat je bloed, zweet, tranen én geld (lees: torenhoge energierekening).

Conclusie: houd je vijf planten buiten, of accepteer dat ze op eigen kracht (zonder kunstlicht) binnen moeten groeien. Rijk ga je er ook zeker niet mee worden, want tenzij je een coffeeshop houdt kun je je eigen planten niet legaal verkopen.

Wanneer dit artikel voor jou te laat komt en jouw 5 (of meer) professioneel gekweekte hennepplanten al zijn gevonden door de politie, kun je via ons een strafrechtadvocaat in de arm nemen.