• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Gebruikt iemand jouw foto’s zonder toestemming? Een advocaat biedt hulp!

Gebruikt iemand jouw foto’s zonder toestemming? Een advocaat biedt hulp!

Gebruikt iemand jouw foto's zonder toestemming? Een advocaat biedt hulp!

Geen probleem met het overnemen van foto’s, maar met het overnemen van teksten? Lees dan: Beter goed gejat dan slecht bedacht.

Filtertje erover

Wanneer iemand een foto van jou gebruikt, of het nou een foto uit jouw hand of een foto van jezelf is dan maakt diegene inbreuk op jouw auteursrecht. Dit geldt ook wanneer de foto bewerkt is. Een filtertje over de foto heen plaatsen zal de inbreukmaker dus niet ontdoen van het inbreuk maken op jouw auteursrecht.

Naast dat iemand jouw auteursrecht kan schenden door jouw foto’s te gebruiken, kan iemand ook inbreuk maken op je auteursrecht door jouw verhaal te gebruiken. De nieuwe serie van de KRO, genaamd ‘De Maatschap’ is gebaseerd op het verhaal van de advocatenfamilie Moskowicz. De familie heeft veel procedures gevoerd maar tevergeefs, de serie is uitgezonden (bron: NOS, 2017).

Illegaal

Het zonder toestemming gebruiken van andermans foto’s is een inbreuk op het recht van degene van wie de foto is. Op grond van de auteurswet is degene die de inbreuk maakt op het auteursrecht van de ander strafbaar. Verschillende maatregelen die gevorderd kunnen worden tegen de inbreukmaker zijn het vorderen van een verbod op het gebruik, vernietiging van de inbreukmakende werken en het vorderen van een schadevergoeding.

Spoorloos

Partijen die vaak gebruik maken van foto’s zonder de toestemming van de fotograaf, zijn kranten. Zij beroepen zich dan vaak op het feit dat zij de desbetreffende fotograaf niet konden vinden. Dit verweer wordt echter door de rechter niet geaccepteerd. Wanneer de krant, of een andere inbreukmaker, een foto wil gebruiken maar hij kan de maker of rechtmatige eigenaar van de foto niet vinden, betekent dit dat de foto niet gebruikt kan worden.

Wie? Wat? Waar?

Voor het aanpakken van de inbreukmaker is het van belang waarom zij gebruikmaken van jouw foto. Daarvoor moet je navraag doen bij de partij. Hoe is jouw foto op hun site gekomen, wie is de opdrachtgever geweest en hoe is die persoon of partij aan jouw foto gekomen? Hier kan een advocaat gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht je bij helpen. Je advocaat kan bij de inbreukmakende partij nagaan hoe zij aan jou foto zijn gekomen en kan hen vorderen de foto te verwijderen en aan jou schadevergoeding te betalen.

Het is vervelend als jouw foto gebruikt wordt in een advertentie of in een krant. Nog vervelender als jouw foto de hele wereld rondgaat. Een Belgische vrouw ondervond de schrik van haar leven toen ze ineens een foto van haar overleden man op een vernieuwd sigarettenpakje zag staan (bron: Telegraaf, 2016).

Claim je schade

Vraag jij je af of je in een bepaalde situatie wel schadevergoeding kan vragen? Is de foto gebruikt voor commercieel belang? Oftewel, is de foto geplaatst met als doel dat iemand er geld aan kan verdienen? Dan geldt dat jij als ‘fotograaf’ betaald moet worden voor de foto. Is dat niet gebeurd? Dan heb jij recht op je geld.

Houd de dief!

Het gebruiken van iemands foto zonder toestemming is eigenlijk gewoon diefstal, zeker als je met het fotograferen je brood moet verdienen. Het beste wat je kunt doen is samen met een advocaat een schadebrief sturen en deze toezenden aan de inbreukmaker, tezamen met een factuur. Wil iemand jouw foto gebruiken? Prima, maar dan moet er wel betaald worden. Aangezien jij er nu last van hebt gehad, je hebt moeite moeten doen en een brief moeten sturen, is een dergelijke schadevergoeding wel op zijn plaats. Een advocaat zal ervoor zorgen dat jij als rechtmatige eigenaar van de foto krijgt waar je recht op hebt.

Kom je jouw foto ergens tegen, maar heb jij hier niet mee ingestemd? Dan is er inbreuk gemaakt op je auteursrecht. Jij hebt dan recht op een schadevergoeding! Een advocaat gespecialiseerd in het auteursrecht en merkenrecht kan er met jou voor zorgen dat jij de vergoeding krijgt waar je recht op hebt.

Klik hier voor een professionele advocaat. »»