Merkenrecht
Het merkenrecht komt in onze samenleving veel voor: waar we ook kijken, overal zien we (beschermde) merken. Van de de producten in de supermarkt, tot de auto’s die op de snelweg rijden. Merken zorgen ervoor dat we producten kunnen onderscheiden.
Plaats direct je vraag
Hoe kan ik een merk inschrijven?
Je kan een merk nationaal, Europees en internationaal inschrijven. Het ‘nationale’ merkenrecht bestaat echter niet, dit valt namelijk onder het Benelux merkenrecht. Als je een merk dus beschermd is in België, is het ook beschermd in Nederland (en vice versa). In principe kan je een merk zelf inschrijven, je legt het merk dan vast bij het Benelux-bureau voor de intellectuele eigendom (BBIE). Er wordt bij het inschrijven van een merk vaak gesproken van het ‘deponeren van een merk’ of ‘het depot’.
Het is van groot belang dat je bij het deponeren van het merk de juiste merkbescherming voor het juiste product aanvraagt. Het levert extra kosten op om op een later moment dit te wijzigen. Zorg er daarom voor dat je juridische experts inschakelt die jouw aanvraag kunnen controleren. Een advocaat gespecialiseerd in het merkenrecht kan toekomstige problemen voorzien en kan zorgen dat jouw aanvraag volledig is.
Als je een merk wil registreren, dien je eerste zelf te onderzoeken of het merk al bestaat. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te kijken in het register. Om een merk te registeren moet je voldoen aan de vereisten van het Benelux-bureau voor de intellectuele eigendom (BBIE). Het merk moet bijvoorbeeld voldoende onderscheidend zijn.
Hoe lang duurt merkenrecht?
In de Benelux wordt een merk dat ingeschreven staat, 10 jaar beschermd. De inschrijving en dus de bescherming kan elke 10 jaar worden vernieuwd. Vaak zal de autoriteit die gaat over de merkenbescherming je op tijd waarschuwen wanneer de 10 jaar bijna zijn verlopen.
Voorbeeld
Pieter uit Vlissingen heeft een merk dat staat ingeschreven sinds februari 2007. Het merk wordt dus tot februari 2017 beschermd. Als Pieter de bescherming wil verlengen, dan dient hij dit een half jaar voor het verlopen aan te geven. Hij moet het in dit geval dan voor juli 2016 hebben aangegeven.
Waar wordt merkenrecht geregistreerd?
Het Benelux-bureau voor de intellectuele eigendom (BBIE) hanteert een merkenregister, waar je alle merken kan opzoeken. Als je merk hier is geregistreerd, ontvang je een registratiebewijs. Dit bewijs kan van groot belang zijn als er ooit een geschil ontstaat met betrekking tot jouw merk en een ander merk.
Wanneer is er sprake van inbreuk op mijn merkenrecht?
Dat je merk is geregistreerd betekent helaas niet dat er geen inbreuk op je merk gemaakt kan worden. Je dient in de gaten te houden of er andere merken worden ingeschreven die erg lijken op jouw merk. Je kan dit zelf controleren, maar je kan er ook voor kiezen om dit uit te besteden.
Van inbreuk op jouw merkenrecht is sprake als het gaat om hetzelfde merk voor hetzelfde waar, het een overeenkomstig merk is voor dezelfde diensten of waren, het een overeenkomstig merk is voor niet-dezelfde diensten of waren of wanneer het voor dusdanig veel onduidelijkheid zorgt tussen andere merken. Als leek kan het lastig zijn om te bepalen of één van de bovenstaande punten op jouw situatie van toepassing is. Zorg daarom dat je bij onduidelijkheid een advocaat raadpleegt.
Voorbeeld
Max uit Amsterdam heeft zelf sportschoenen ontworpen en wil deze registreren onder de naam Adidas. Dit zal niet lukken, aangezien er al sportschoenen van het merk Adidas zijn. Het schoenenmerk Adidas is ingeschreven.
Als je erachter komt dat een ander merk is ingeschreven dat veel overeenkomsten heeft met jouw merk, dan kan je een bezwaarprocedure starten. Zo’n bezwaarprocedure wordt ook wel een ‘oppositieprocedure’ genoemd. Het starten van zo’n procedure kost €1.000.
Als een merk is ingeschreven heb je twee maanden de tijd om een oppositieprocedure te starten én op te lossen. Als er een geschil is gestart en men is er na twee maanden niet uitgekomen, dan zal het Benelux-bureau voor de intellectuele eigendom (BBIE) een beslissing nemen over het toelaten van het merk.
Kan ik tegen een beslissing van het Benelux-bureau voor de intellectuele eigendom (BBIE) in beroep gaan?
Zeker. Als het Benelux-bureau voor de intellectuele eigendom (BBIE) besluit dat een ander merk wel wordt toegelaten en jij bent het hier niet mee eens, dan kan je beroep instellen bij het Gerechtshof in Den Haag. Een advocaat kan bij het instellen van beroep van grote meerwaarde zijn. Onze advocaten zijn bekend binnen het intellectuele eigendomsrecht en kunnen dus niet alleen je kansen goed inschatten, maar er ook voor zorgen dat het proces snel en effectief verloopt. Klik hier om direct een advocaat in te schakelen!
Wat is het merkenrecht eigenlijk en wat kan je allemaal als merk registreren?
Het merkenrecht omvat alle regels en wetgeving die de rechten bepalen die op een merk kunnen rusten. Artikel 2.1 van het Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom (ook wel BVIE genoemd) geeft de volgende definitie:
“Als individuele merken worden beschouwd de benamingen, tekeningen, afdrukken, stempels, letters, cijfers, vormen van waren of van verpakking en alle andere voor grafische voorstelling vatbare tekens, die dienen om de waren of diensten van een onderneming te onderscheiden.”
Uit deze definitie wordt duidelijk hoe veelomvattend en breed het merkenrecht is. Uit de rechtspraak blijkt dat er zes eisen waarop wordt gelet, een merk zodanig volledig, gemakkelijk toegankelijk, begrijpelijk, duurzaam, ondubbelzinnig en objectief zijn. Maar wat kan je nu precies allemaal als merk registreren?
- Een woord of cijfer, bijvoorbeeld Fanta of Radio538
- Een afbeelding of een woord, bijvoorbeeld het Apple-logo met het appeltje waar een klein hapje uit is genomen
- Een kleur, bijvoorbeeld het groene Heineken bierflesje
- Een vorm, de vorm van een bepaald voorwerp, bijvoorbeeld de pilotenzonnebril van Ray-Ban
- Een klank, bijvoorbeeld een bekend liedje van Queen dat wordt gebruikt voor een reclame
Waar kan een advocaat mij bij helpen?
Als er sprake is van inbreuk op jouw merkenrecht (zonder dat jij hiervoor toestemming hebt gegeven), dan wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk stopt. Om te beginnen kan je de persoon die inbreuk maakt aanschrijven om te stoppen met de inbreuk. Zorg dat je de brief samen met een advocaat opstelt, zodat alles juridisch afgebakend is. Wanneer een brief schrijven niet werkt, kan het zinvol zijn om een kort geding aan te spannen. Ook hierbij kan een advocaat jou bij helpen!