• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Het intellectueel eigendomsrecht: wat is dit nou precies?

Het intellectueel eigendomsrecht: wat is dit nou precies?

Het intellectueel eigendomsrecht wat is dit nou precies

 

Plaats direct je vraag

Voorbeeld
Hansje heeft een nieuw soort speelkaarten ontworpen die een stuk makkelijker vast te houden zijn en minder snel slijten dan andere speelkaarten. Ze noemt de kaarten ‘Stick-its’. Ze wil het product graag op de markt brengen en vraagt zich af of zij hiervoor een octrooi kan aanvragen en hoe dit in zijn werk gaat. Zij heeft daarnaast niet veel spaargeld, dus weet niet zeker of ze de kosten hiervan kan betalen.

Hoe kan ik een octrooi (ook wel: patent) aanvragen voor mijn werk?

Je kan een octrooi aanvragen bij het Octrooicentrum Nederland. Dit is een onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De aanvraag kan zowel in het Nederlands als in het Engels worden gedaan. Het is goed om te weten dat er kosten zijn verbonden aan het aanvragen van een octrooi. De kosten bedragen €80 als je de aanvraag online doet en €120 als je de aanvraag via papier doet. Hier kunnen nog kosten bijkomen als je een octrooigemachtigde inschakelt. Daarnaast betaal je ook jaarlijks kosten voor het in stand houden van het octrooi: de instandhoudingstaks. Als de aanvraag succesvol is, biedt deze bescherming van jouw werk voor maximaal 20 jaar. Het is ook mogelijk om je octrooi in andere Europese landen aan te vragen. De kosten hiervan liggen echter veel hoger, namelijk rond de €20.000. Om een octrooi te krijgen op je product, moet deze voldoen aan drie eisen:

  • Inventief: je werk moet vindingrijk zijn, dus niet voor de hand liggen.
  • Industrieel toepasbaar: je werk moet ook daadwerkelijk te produceren zijn.
  • Nieuw: je werk mag nergens in de wereld al openbaar zijn gemaakt.

Welke rechten heb ik als ik een octrooi heb op mijn werk?

Een octrooi beschermt je product tegen het kopiëren of toepassen hiervan door concurrenten. Zo heb je als maker het exclusieve en absolute recht om je creatie te gebruiken of exploiteren. In de tijd dat je werk wordt beschermd, krijg je zo de mogelijkheid om eventuele investeringen die gedaan zijn voor de ontwikkeling van jouw werk, terug te verdienen. Hiermee wordt innovatie bevorderd. Als je een octrooi hebt gevestigd, is het niemand toegestaan jouw product te misbruiken, tenzij jij hiervoor toestemming hebt gegeven. Een dergelijke toestemming wordt een octrooilicentie genoemd.

Wat als iemand een inbreuk maakt op mijn intellectuele eigendom?

Het kan zomaar voorkomen dat iemand ondanks het door jouw gevestigde octrooi toch inbreuk maakt op je intellectueel eigendomsrecht. Dit is het geval als iemand gebruik maakt van jouw merk of creatie zonder dat jij hier toestemming voor hebt gegeven. Je kan dan eerst proberen deze persoon aan te spreken om onderling tot een oplossing te komen. Werkt dit niet? Dan kan je naar de civiele rechter stappen. Je kan dan bijvoorbeeld eisen dat er een verbod op inbreuk wordt opgelegd of dat je een schadevergoeding ontvangt. Goed om te weten is dat bij IE-procedures de gemaakte juridische kosten kunnen worden gevorderd van de inbreuk makende partij voor zover redelijk en evenredig. Wil je graag advies over het beschermen van je werk of heb je te maken met een inbreuk op jouw intellectueel eigendomsrecht? Wij kunnen je helpen met het vinden van een advocaat die gespecialiseerd is op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht

Plaats direct je vraag