• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Het onderling bieden tussen makelaars; wat mag wel en wat mag niet?

Het onderling bieden tussen makelaars; wat mag wel en wat mag niet?

Het onderling bieden tussen makelaars; wat mag wel en wat mag niet?

Plaats direct je vraag

Het onderling helpen door makelaars; hoe gaat het in zijn werk?

Je kan je afvragen in welk opzicht makelaars elkaar nou van dienst kunnen zijn. Een voorbeeld is het doorspelen van informatie tijdens het biedingsproces van een huis. Door het doorgeven van de uitgegeven boden aan een bevriende makelaar, kan diens klant met deze informatie ervoor zorgen dat hij of zij het hoogste bod uitbrengt. Een andere manier van onderling samenwerken is het samenspannen van een groep makelaars tegen de rest van de betrokken makelaars. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de verkoopmakelaar enkel biedingen doorgeeft van makelaars uit de groep, zodat de andere makelaars worden buitengesloten. Door het samenwerken stijgen de inkomsten, terwijl de consument ondertussen van niets weet.

Is het onderling afspraken maken tussen makelaars toegestaan?

In principe is het onder een hoedje spelen van makelaars verboden. De makelaarsvereniging NVM probeert dit dan ook hard tegen te gaan, maar er geldt nog geen officieel verbod van de overheid. Het is dan ook erg lastig om hier iets tegen te doen en bewijsmateriaal tegen een makelaar te verzamelen. Daarnaast wil het NVM haar leden niet kwijt, dus vindt het lastig om strenger op te treden. Wel is door hen een digitaal biedingssysteem ontwikkeld waarmee je op een transparante manier ziet wat de andere partijen hebben geboden. Deze tool is echter niet verplicht gesteld, wat ook alleen zou kunnen als er een wettelijke regeling voor komt. Wel kan je als koper of verkoper voorstellen om de onlinetool te gebruiken, zodat de kans op onderlinge samenwerking kan verminderen. Ook is het aan te raden om met een gecertificeerde makelaar in zee te gaan, dus een makelaar die bij een makelaarsorganisatie is aangesloten.

Conflict met je makelaar: wat nu?

Er kunnen verschillende problemen ontstaan bij de aan- of verkoop van een huis. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er iets misgaat bij het koopcontract, of dat je niet tevreden bent over de dienstverlening van de makelaar. Bijvoorbeeld dus omdat hij voor jouw gevoel heeft samengespannen met een of meer andere makelaars. Probeer er dan eerst samen met je makelaar uit te komen. Als dit niet lukt, heb je verschillende mogelijkheden. Een eerste is de ontbinding van het contract. Dit is echter enkel mogelijk als je kan bewijzen dat de makelaar zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden waardoor sprake is van wanprestatie. Soms kan dit lastig zijn, omdat de afspraak die je onderling maakt vaak het (ver)kopen van een woning is, en niet de manier waarop dit gebeurt. Als je toch voor deze optie kiest, kan je het contract ontbinden door de makelaar eerst in gebreke te stellen via een aangetekende brief waarin je uitlegt waarom de makelaar volgens jou tekortkomt in jullie afspraken. Een andere optie is het opzeggen van de overeenkomst. Hiermee trek je als het ware de gehele opdracht in. Een nadeel hiervan is dat hier kosten aan verbonden zijn die al door de makelaar zijn gemaakt, namelijk de opstartkosten. Nog een andere optie is om naar de organisatie te gaan waarbij jouw makelaar is aangesloten. De bekendste organisaties zijn de NVM, de VBO en de VastgoedPRO. Als dit geen uitkomst biedt, kan je jouw klacht indienen bij de Geschillencommissie Makelaardij in Den Haag via een digitaal formulier. Deze zal beslissen wie in jullie situatie gelijk heeft. De kosten hiervan zijn €77,50, maar deze worden gerestitueerd als je klacht terecht wordt bevonden door de commissie. De uitspraak van de commissie is bindend voor de partijen. Je kan ook naar de rechter gaan, wat überhaupt de enige optie is voor partijen die een makelaar in handen hebben genomen die niet is aangesloten bij een makelaarsorganisatie. In beide gevallen is het aan te raden om een advocaat in handen te nemen met expertise en ervaring op dit gebied.

Plaats direct je vraag