• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Problemen bij de aankoop of verkoop van een huis

Problemen bij de aankoop of verkoop van een huis

Problemen bij de aankoop of verkoop van een huis

Plaats direct je vraag

Makelaar speelt kopers tegen elkaar uit

Voorbeeld:
Je ziet op Funda een huis te koop staan voor €350.000 in Utrecht. Aangezien je zeer geïnteresseerd bent besluit je gelijk de makelaar te bellen en die vertelt je dat er die dag nog een mogelijkheid tot bezichtiging is. Vol enthousiasme grijp je die kans aan en na de bezichtiging zie je jezelf hier wel wonen. Je besluit daarom om ter plekke een bod van €355.000 uit te brengen. Je weet immers hoe geliefd de wijk is waarin het huis staat en je wilt het huis niet voor je neus zien worden weggekaapt omdat je te weinig hebt geboden. Naast jou is er nog een andere partij, partij B, geïnteresseerd in het huis. Aan het einde van de onderhandelingen breng jij je laatste bod uit van €365.000. Vervolgens krijg je te horen dat partij B opeens nog een bod heeft uitgebracht van €370.000. De makelaar geeft jou de optie om hoger te bieden. Jij was echter in de veronderstelling dat de biedingen waren afgelopen.

De situatie die in het voorbeeld is geschetst is verboden. Wat de makelaar hier namelijk doet is het uitspelen van partijen. Dat het verboden is betekent echter niet dat het niet voorkomt. Zeker in tijden waarin de woningmarkt krap is kan dit zich voordoen. Indien een vergelijkbare situatie zich heeft voorgedaan in jouw onderhandelingen doe je er goed aan een advocaat met kennis van het vastgoedrecht in de arm.

Koopcontract willen ontbinden vanwege problemen met financiering

De situatie kan zich voordoen dat ondanks dat het er allemaal rooskleurig uitzag, de financiën toch niet rondkomen. Dit is zowel vervelend voor de koper als de verkoper. In de meeste gevallen wordt de koop afgerond onder voorbehoud van financiering. Dit houdt in dat indien de koper de financiering van de koopprijs toch niet voor elkaar krijgt, het koopcontract kan worden ontbonden.

Om de ontbinding soepel te kunnen laten verlopen doe je er verstandig aan om in de koopovereenkomst te omschrijven hoe in geval van mislukte financiering dit moet worden aangetoond. Indien de koper wilt ontbinden vanwege problemen met de financiering moet de koper immers bewijzen dat hij het wel goed heeft geprobeerd. Stel daarom in het koopcontract op dat er bijvoorbeeld schriftelijke bewijs van een hypotheek afwijzing moet worden aangeleverd.

Vermoed jij nu als verkoper dat de koper een ander huis op het oog heeft en het gebrek aan financiering gebruikt als dekmantel? Neem dan niet te snel genoegen met een enkel bewijs van afwijzing en laat je eventueel bijstaan door een advocaat.

Financiën komen niet rond maar geen voorbehoud van financiering: hoe nu verder?

Het kan zijn dat je een koopcontract hebt getekend zonder voorbehoud van financiering. Dit kan bijvoorbeeld omdat je een goed betaalde vaste baan had of omdat je veel geld had zitten in Bitcoins. Wanneer deze situatie echter verandert kom je voor een probleem te staan. Na het aflopen van de wettelijke bedenktijd van drie dagen zit je namelijk aan de koop vast. Je hebt dan een huis gekocht maar geen mogelijkheid om het te betalen en omdat er geen voorbehoud van financiering is kan je de koop ook niet ontbinden. Dit is een lastige situatie. Wat je mogelijkheden zijn kan niet zo een-twee-drie beschreven worden. Laat je daarom bijstaan door een advocaat of financieel adviseur om samen na te gaan wat je mogelijkheden zijn.

Taxatie valt lager uit dan koopprijs

Voorbeeld:
Na lang zoeken heb je een huis gevonden dat je echt graag wilt kopen. Uiteindelijk kom je met de verkoper overeen over de prijs. Voor het regelen van de hypotheek heb je een taxatierapport nodig. Jij regelt dan ook zo snel mogelijk een taxateur en een korte tijd later krijg je het taxatierapport binnen. Tot je schrik zit er een fors verschil van €55.000 tussen de woningwaarde in het taxatierapport en de koopsom. Op basis van het taxatierapport stelt de bank jouw maximale hypotheek vast en hierdoor kom je €55.000 tekort. Wat nu?

Taxeren is mensenwerk. Vraag daarom altijd om een second opinion. In principe zullen er geen grote verschillen moeten zijn tussen de twee taxaties maar ook taxateurs maken fouten! Indien ook de tweede taxateur tot een lagere woningwaarde dan de koopprijs komt zul je opnieuw in onderhandeling moeten gaan met de verkoper.

De bank weigert je hypotheekaanvraag

Een bank kan op basis van meerdere redenen besluiten om een hypotheek aanvraag af te wijzen. Denk hierbij aan het feit dat er al meerdere woningen op iemands naam staan, een aankomende scheiding, problemen met de aangeleverde documenten of het verborgen houden van (de herkomst van) financiële lasten of inkomsten.

Het is natuurlijk heel vervelend als je hypotheekaanvraag wordt geweigerd, vooral als je al een huis op het oog hebt. Als je hypotheekaanvraag is geweigerd heb je een aantal mogelijkheden. Zo kan je allereerst zelf een nieuwe hypotheekaanvraag doen bij een andere geldverstrekker. Indien het probleem zat in de door jou aangeleverde documenten of je het doen van een hypotheekaanvraag ingewikkeld vindt, kan je ook besluiten om je te laten bijstaan door een hypotheekadviseur.

Huis verkopen met overwaarde

Voorbeeld:
In 2008 heb je een huis gekocht in Amsterdam voor €350.000. Door de groeiende markt is de waarde van jouw huis gestegen tot €620.000. Je hebt toentertijd een aflossingsvrije hypotheek afgesloten en die bedraagt daardoor nog €350.000. Na aflossing van de hypotheek blijft er nog een overwaarde van €270.000 over. Inmiddels ben je getrouwd en jij neemt je intrek in de woning van je partner, ook in Amsterdam. Omdat jullie geen gezin willen starten in de grote stad besluiten jullie dat jullie over een tijdje willen verhuizen naar Enkhuizen. Door de drukte van het leven wordt dit plan telkens uitgesteld en inmiddels is het bijna drie jaar na de verkoop van jouw huis.

Op het moment dat je een huis verkoopt met overwaarde heb je drie jaar de tijd om een nieuwe woning aan te schaffen en de overwaarde hiervoor te gebruiken. Indien je namelijk geen nieuwe woning aanschaft zal het geld namelijk vallen onder box 1: het belastbaar inkomen uit werk en woning. Je zult dan een hoog percentage af moeten staan aan de Belastingdienst en dat is uiteraard zonde. Houdt daarom rekening met de drie jaar termijn. Loopt de drie jaar termijn nou bijna of, of is deze door onvoorziene omstandigheden voorbijgevlogen? Neem dan eens contact op met een advocaat om te kijken of de situatie nog te redden is.

Overige problemen rondom aan- of verkoop van een woning, en wat kan een advocaat voor je betekenen?

De hiervoor beschreven problemen zijn uiteraard maar een aantal voorbeelden die zich kunnen voordoen. Elke situatie is anders en het kan heel goed dat jouw situatie net iets afwijkt van de hier beschreven situaties. Een advocaat kan je helpen met het kijken naar de mogelijkheden in jouw specifieke situatie en kan je adviseren over de te ondernemen stappen.

Leg direct je vraag voor aan een advocaat