• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Kopen binnen één dag? De gekte op de huizenmarkt

Kopen binnen één dag? De gekte op de huizenmarkt

Kopen binnen één dag? De huizenmarktgekte in Nederland

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Ga bij jezelf na waar een huis volgens jou aan moet voldoen en wat je er maximaal voor wilt betalen. Maak hiervoor een checklist. Wat zoek je in een huis, hoeveel kamers moet het huis hebben en is de ruimte van de keuken groot genoeg voor jouw droomkeuken? Schrijf dit allemaal op en neem dit mee als je een huis gaat bezichtigen. Zo voorkom je dat je een dag later met een huis zit wat eigenlijk niet aan je wensen voldoet, maar waar je door de druk toch maar ja tegen hebt gezegd.

Uit onderzoek blijkt dat mensen in de huidige huizenmarkt steeds vaker in de haast het verkeerde huis kopen of fouten maken in het koopcontract. Dit omdat huizenkopers te snel toegeven aan het gevoel dat ze direct moeten bieden op een huis (bron: Metronieuws, 2016).

2. All by myself

Zo verliefd worden dat je de gebreken niet meer ziet, klinkt dat bekend in de oren? Dat kan, net als vroeger op een foute jongen, ook met een huis gebeuren. Ook al ga je alleen in het huis wonen, neem altijd iemand mee naar de bezichtiging. Een neutraal iemand kan je even met beide benen op de grond zetten. Een persoon die buiten de koop van het huis staat, kan je laten zien dat die trap midden in de woonkamer echt niet zo ideaal is als jij denkt. En, dat die práchtige oude balken misschien wel iets meer schimmel bevatten dan de makelaar je in de eerste instantie vertelt.

Volgens Vereniging Eigen Huis zorgt ‘huizenverliefdheid’ voor de meest gemaakte fouten in het kopen van huizen (bron: Metronieuws, 2016).

3. Aankoopmakelaar

Heb je eigenlijk geen goede (objectieve) vriend om mee te nemen? Geen probleem. Je kan je ook laten vergezellen door een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar is een makelaar die de belangen behartigd van jou als koper. Daarnaast heeft de aankoopmakelaar veel specifieke kennis omtrent het kopen van huizen en helpt hij je bij de prijsonderhandelingen. Het inhuren van een aankoopmakelaar kost geld, maar doordat de aankoopmakelaar er met jou voor zorgt om de beste prijs voor je woning te bedingen, betaalt de aankoopmakelaar in principe zijn eigen loon weer terug.

4. Huizen vs. make-up

Net als bij make-up opdoen geldt ook bij het bezichtigen van een huis: doe het in goed licht, het liefst bij daglicht. Doe je dit niet, kan het zijn dat als de zon opkomt je huis (of huid) ineens bomvol kreukels en scheuren zit. In deze tijd, waarin de dagen steeds korter worden, is het slim om je afspraak zo vroeg mogelijk op de dag te plannen.

5. Liefde op het eerste gezicht

Heel belangrijk is de eerste indruk. Een cliché, maar eigenlijk moet het liefde op het eerste gezicht zijn. Het gaat over een hele grote aankoop, die je niet elke maand doet, dus is het belangrijk dat het (bijna) perfect is.

6. Makelaar? Welke makelaar

Laat je vooral niet teveel leiden (of misleiden) door de verkoopmakelaar. Negeer hem of haar eerder. Vindt de verkoopmakelaar die kamer niet belangrijk, maar wil jij hem graag beter zien? Doe dat dan ook. Jij moet het huis kopen, dus jij moet alles hebben gezien wat je hebt willen zien. Stel de makelaar, als hij er toch is, ook de juiste vragen. Vraag naar de staat van alles in het huis. Denk hierbij aan de vaatwasmachine, koelkast en kranen.

Heb je bouwplannen? In 2016 geldt dat je niet meer dan twee procent bovenop de huisprijs mag lenen om bijkomende kosten, zoals een verbouwing, te financieren. Die twee procent ben je echter vaak al kwijt aan notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten. Wil je een paar muurtjes doorbreken en een nieuwe keuken in je huis gaan zetten? Dan zul je spaargeld moeten hebben (bron: Hypotheker.nl, 2016).

7. Minimaal twee keer kijken

Kijk vooral meerdere keren, maar sowieso twee keer in en om het huis. De eerste keer moet je kijken of het huis je überhaupt aanstaat. Gaat het door de eerste ‘keuring’, ga dan vooral een tweede keer kijken. De tweede ronde kun je letten op gebreken, scheuren, schimmels en vochtplekken.

8. Staat van het huis

Vertrouw je je eigen kennis en kunde omtrent de staat van het huis toch niet helemaal? Laat dan een bouwtechnische keuring doen. Zo’n keuring zal je een duidelijk overzicht geven van de bouwtechnische staat van het huis. Op deze manier kunnen voor het blote oog verborgen gebreken worden opgespoord. Bij een bouwtechnische keuring zal een rapport worden opgesteld van gevonden gebreken van het huis en de herstelkosten die daarbij horen.

Zoek je een huis in de hoofdstad? Dan moet je diep in de buidel tasten. De huizenprijzen in Amsterdam zijn het afgelopen jaar met 22 procent gestegen (bron: Volkskrant, 2016).

9. Beter een goede buur…

Het huis kan nog zo mooi zijn, de buurt zal je ook een beetje moeten liggen. Als je nog niet bekend bent met de buurt is het goed om van tevoren even wat onderzoek te doen naar de buurt en even door de wijk te wandelen. Kijk ook naar de voorzieningen. Zijn de winkels dichtbij? Hebben jullie kinderen, dan is het van belang dat er een school in de buurt is.

10. Uitgebreid fotoboek

Maak foto’s. Zo kun je er later nog even naar terugkijken en een weloverwogen beslissing maken. Met de huidige huizenmarkt moet je er alleen niet te lang over nadenken, binnen een dag kan het weg zijn.

11. (Voorlopig) koopcontract

Wanneer je besluit dat je het huis gaat kopen, leg je de koop van je huis en de afspraken die je maakt met de makelaar of verkoper vast in een voorlopig koopcontract. Onder andere de afspraken die je maakt omtrent betaling, de datum van de overdracht en de ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden zijn erg belangrijk. Onderteken je het voorlopige koopcontract maar heb je de financiering ten tijde van het ondertekenen nog niet rond? Zet dit dan als ontbindende factor in je koopcontract. Anders kan het voorkomen dat, wanneer je de financiering niet (op tijd) rond krijgt, je tienduizenden euro’s boete moet betalen. En, erger, je blijft zitten waar je zit en het huis is niet voor jou.

12. Extra tijd

Hierboven staat vermeld dat je vandaag de dag vaak binnen één dag moet beslissen. Maar eigenlijk krijg je er altijd nog een paar dagen extra bij. Als je de koop van je huis gaat vastleggen doe je dit in een voorlopig koopcontract. Als je dit voorlopig koopcontact hebt getekend, heb je als koper drie dagen bedenktijd. In die tijd kun je van de koop afzien, zonder dat je daarvoor redenen hoeft te geven of boetes moet betalen. Let op, het gaat hier om drie normale dagen, geen werkdagen. De bedenktijd gaat dus door in het weekend.

Bij het kopen van een huis is tegenwoordig haast geboden. Blijf redelijk nadenken en neem geen overhaaste beslissingen. Blijf bij jezelf en onthoud: als dit huis het niet wordt, dat er nog 7,5 miljoen woningen verspreid door Nederland staan (bron: CBS, 2015). Er is er vast wel één voor jou.

Heb je toch overhaast een huis gekocht en heb je nu spijt? Heb je iets vergeten te vermelden in het koopcontract of heb je het idee dat je opgelicht bent? Via ons kun je een advocaat inschakelen die hier gespecialiseerd in is.