• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Opgepakt voor handel in illegaal vuurwerk? Dit moet je doen.

Opgepakt voor handel in illegaal vuurwerk? Dit moet je doen.

Opgepakt voor handel in illegaal vuurwerk? Dit moet je doen.

Niet voor het eind van het jaar

Allereerst is het natuurlijk niet slim om illegaal vuurwerk in huis te halen. Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Dit vuurwerk voldoet daarom vaak niet aan de keuringseisen, waardoor het heel gevaarlijk kan zijn het vuurwerk af te steken. Illegaal vuurwerk zorgt namelijk voor zo’n 26 procent van het ernstige vuurwerkletsel (bron: politie.nl, 2016). Denk je dat het vuurwerk wat jij in huis hebt gehaald niet illegaal is? De politie hanteert hier een hele gemakkelijke vuistregel in: wanneer je het vuurwerk niet in een legale winkel hebt gekocht en niet hebt gekocht op de vaste jaarlijkse verkoopdagen (29, 30 en 31 december), dan is het illegaal.

Koop geen vuurwerk online

Je kan op verschillende manieren vuurwerk inslaan. Één manier is door het te bestellen. De webshops die dit aanbieden zijn vaak buitenlandse webshops die vuurwerk verkopen dat in Nederland niet legaal is. De politie en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport zitten hier bovenop en doen er alles aan om elk pakketje dat illegaal vuurwerk bevat te onderscheppen. In plaats van je vuurwerk, kan je dan rekenen op een proces-verbaal in de bus.

Eigen handeltje

Een eigen vuurwerkhandeltje is een goede vetpot, maar net zoals een eigen hennepplantage een enorm risico. Wanneer de politie achter je verkoop skills komt, ga je waarschijnlijk het hele nieuwe jaar met je handen geboeid door. Een taakstraf voor een illegale vuurwerkhandel is namelijk erg zeldzaam. Handelaren draaien tegenwoordig vaak voor maanden of zelfs voor jaren de bak in. De gemiddelde straf in 2015 is een onvoorwaardelijke celstraf van gemiddeld een jaar en dit zal in 2016 alleen nog maar toenemen (bron: AD, 2016).

Net voor het luiden van de avondklok

Heb je helemaal geen zin om met de politie in contact te komen en heb je heel braaf alleen legaal vuurwerk ingeslagen? Pas ook dan nog op. Veel mensen beginnen oudejaarsdag vanaf ongeveer 8u ’s ochtends hun pijlen de lucht in te gooien. Maar, wist je eigenlijk wel dat je officieel alleen vuurwerk mag afsteken tussen oudejaarsdag 18.00 uur en nieuwjaarsdag 02.00 uur? Vuurwerk afsteken buiten de voorgeschreven tijden zal je flink wat geld gaan kosten. Zonde, want van dat geld had je weer vuurwerk kunnen kopen.

Vuurwerkverbod in het bejaardentehuis

Maar, niet alleen zijn er regels over wanneer vuurwerk mag worden afgestoken, er zijn ook regels wáár vuurwerk afgestoken mag worden. Ouderen en dieren hebben het doorgaans niet zo op vuurwerk. Daarom hebben verschillende gemeenten besloten 50 meter rondom asielen en bejaardentehuizen een vuurwerkverbod af te roepen. Steek je toch vuurwerk af? Dan zal dit je niet bepaald in dank worden afgenomen. De politie hanteert hiervoor hoge boetes.

Call me maybe

Ben je niet van plan om bovenstaande tips allemaal in acht te nemen? Dan is het slim om alvast het nummer van advocaatzoeken.nl in je telefoon op te slaan: 088 – 833 88 88. Word je opgepakt, dan kun je ons direct bellen en regelen wij de beste advocaat voor je. Met een beetje geluk kun je dan diezelfde avond nog buiten de tralies het nieuwe jaar in gaan.

Ben je ondanks bovenstaande tips toch nog met de politie in aanraking gekomen? Dan kan je via ons een advocaat in de arm nemen die gespecialiseerd is in het strafrecht. Je advocaat zal ervoor zorgen dat de straf zo voordelig mogelijk voor je zal uitvallen.