• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

"Piek in scheidingen rondom kerst": echtscheidingsmakelaar, mediator of advocaat?

"Piek in scheidingen rondom kerst": echtscheidingsmakelaar, mediator of advocaat?

Ben je er nog niet over uit of jullie uit elkaar willen en wil je jouw huwelijk nog een kans geven? Eerder gaven we je al tips voor het geval dat je huwelijk in zwaar weer zit.

Piek scheiden rondom kerst

Wanneer jullie besluiten uit elkaar te gaan, of, laten we het beestje gewoon bij de naam noemen: te gaan scheiden, kunnen jullie dit op verschillende manieren bewerkstelligen. Jullie kunnen je allebei laten bijstaan door een advocaat, tezamen laten bijstaan door een advocaat, een mediator inhuren of jullie laten helpen door een echtscheidingsmakelaar. Wij bekeken de opties en bespreken de voor- en nadelen.

Een makelaar in relaties

Een echtscheidingsmakelaar is iemand die zich beweegt tussen de menselijke dienstverlening en professionaliteit. Een echtscheidingsmakelaar is geen jurist en heeft ook geen juridische opleiding genoten. De echtscheidingsmakelaar kijkt samen met de (ex-) echtgenoten en de eventuele kinderen naar de wensen in de toekomst. Daarnaast helpt de echtscheidingsmakelaar met het voorkomen van extra lasten voor de beide partners, door bijvoorbeeld, zoals het een echte makelaar betaamt, te helpen met de verkoop van het gezamenlijke huis. De nadelen die hier vervolgens aan zitten is dat de echtscheidingsmakelaar op een hoog tarief werkt, eigenlijk vergelijkbaar met dat van een advocaat. Daarbij is, zoals eerder al gezegd, de echtscheidingsmakelaar geen jurist. Bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant moet maar aangenomen worden dat hij voldoende zorgvuldigheid betracht. Tenslotte zal voor het indienen van een echtscheidingsverzoek alsnog een advocaat moeten worden ingeschakeld, aangezien een echtscheidingsmakelaar dit niet kan. Zoeken jij en je (ex-)partner iemand die voor jullie de financiële zaken en het papierwerk op orde stelt en kunnen jullie samen ook nog goed met elkaar overweg? Dan is een echtscheidingsmakelaar wat voor jullie.

Over afspraken maken gesproken: bang dat jij als vrouw straks alle zorg voor de kinderen moet dragen, omdat de man dat vaak niet op zich neemt? Onzin! Het percentage mannen dat ouderschapsverlof opneemt is in het afgelopen jaar verdubbeld. Je kunt dus prima aan je (ex-)man vragen de zorg voor de kinderen op zich te nemen (bron: Volkskrant, 2016).

On speaking terms

Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die ervoor kan zorgen dat partners er samen uitkomen zonder gerechtelijke interventie. De mediator begeleidt de (ex-)partners en stelt samen met hen afspraken op die precies passen bij de (ex-)partners en hun situatie. Een voordeel van mediation is dat het veel goedkoper is dan een advocaat en ruimte biedt voor creatieve oplossingen. De communicatie verloopt goed doordat partners er eigenlijk samen uitkomen. Nadelen van mediation zijn dat een mediator nooit een beslissing af kan dwingen. Een mediator moet altijd de partijen het conflict op laten lossen. Partijen mogen en kunnen het niet hard tegen hard spelen en zullen moeten geven en nemen tijdens de mediation. Kunnen jij en je (ex-)partner nog door één deur en ben je niet van plan hem helemaal kaal te plukken, dan is mediation voor jullie een geschikte oplossing.

Wil je alle heisa voorkomen, zoek dan de juiste echtgenoot uit. Wij weten ook dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan, maar wij zullen je een handje helpen: trouw met iemand van dezelfde leeftijd! Uit een onderzoek van Emory Universiteit blijkt dat een stel met een jaar leeftijdsverschil een kans van 3% meer heeft om te gaan scheiden dan stellen van exact dezelfde leeftijd. Bij stelletjes met een leeftijdsverschil van tien jaar is deze kans 39% hoger. Heb je een sugardaddy? Dan loopt je huwelijk pas echt gevaar. Met een leeftijdsverschil van twintig jaar is de kans om te gaan scheiden namelijk 95%. Ze zeggen dat liefde geen leeftijd kent, maar daar hebben wij zo onze twijfels over…

Échte juridische hulp

Als derde optie kunnen jullie ook een advocaat inschakelen. Jullie kunnen allebei een eigen advocaat in de arm nemen, maar jullie kunnen ook een gezamenlijke advocaat in de arm nemen. We bespreken de voor- en nadelen.

Twee heren dienen

Wanneer jullie een gezamenlijke advocaat in de arm nemen behouden jullie contact met elkaar. Wanneer jullie de zaken goed en op een juridische manier willen regelen en jullie kunnen nog met elkaar door een deur, is het verstandig om één advocaat in de arm te nemen. Wanneer jullie kinderen hebben, zullen jullie zelf afspraken moeten maken over hen en deze in een convenant vastleggen. Jullie blijven samen nog in contact met elkaar en worden voorzien van goede juridische ondersteuning. De advocaat zal jullie afspraken opnemen in het verzoekschrift en zal vervolgens de echtscheiding voor jullie aanvragen. Let op, een gezamenlijke advocaat is wat anders dan een mediator. De gezamenlijke advocaat zal jullie begeleiden in het juridische proces, maar niet op emotioneel gebied. Jullie zullen jullie overleg doen zonder begeleiding en ook niet geholpen worden in het maken van afspraken. Omdat afspraken maken tussen (ex-)partners nog best lastig blijkt te zijn, gaat het kiezen van een gezamenlijke advocaat in veel gevallen over naar het kiezen van een eigen advocaat voor beide partijen.

Ik leef niet meer voor jou

Allebei een advocaat nemen is voor partners die niet meer met elkaar kunnen of willen praten en die een advocaat willen die alleen voor hem of haar vecht in de rechtszaal. Het enige belang van de advocaat is de jouwe en daarmee zal hij ook jouw echtscheiding afhandelen. Wil je je ex nooit meer spreken? Dat hoeft ook niet. Je advocaat zal alle gesprekken met hem of haar voeren. Hebben jullie kinderen? Deze zullen waarschijnlijk door de rechtbank worden gehoord. Beide partijen moeten apart een regeling bedenken. Deze afspraken worden door de rechter beoordeeld en bepaald. Nadelen hieraan zijn dat het natuurlijk veel duurder is om allebei apart een advocaat in de arm te nemen. Daarnaast ga je natuurlijk ook een ontzettend lang en emotioneel juridisch proces in wanneer je niet open staat voor afspraken met elkaar en jullie allebei een advocaat hebben die het hard tegen hard speelt.

Wil je graag een eigen advocaat maar ben je bang voor de torenhoge kosten? Wij hebben ook echtscheidingsadvocaten die werken op toevoeging. Gebaseerd op je loon per maand ben je een vast (laag) bedrag kwijt voor de gehele rechtszaak. Klik hier voor een echtscheidingsadvocaat die onder toevoeging werkt.

Wanneer je op basis van bovenstaande besluit te kiezen voor mediation of een advocaat, helpen wij je graag verder. Wij beschikken over een tal van professionele echtscheidingsadvocaten en –mediators.

Klik hier voor een echtscheidingsadvocaat of voor een mediator. »»