• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Procederen; hoe gaat dit in zijn werk en waar moet je op letten?

Procederen; hoe gaat dit in zijn werk en waar moet je op letten?

Procederen; hoe gaat dit in zijn werk en waar moet je op letten?

Plaats direct je vraag

Naar welke rechter moet ik gaan om te procederen?

Voordat je een procedure begint, is het eerst belangrijk om te kijken bij welke rechter je moet zijn. Je gaat naar de kantonrechter bij zaken betreffende het huurrecht, het arbeidsrecht en vorderingen met een waarde tot €25.000. Het is goed om te weten dat je bij een procedure bij de kantonrechter geen advocaat in handen hoeft te nemen. Dit is echter wel altijd aan te raden, aangezien je kans op succes hiermee wordt vergroot. Bij een zaak die niet onder de procedures bij de kantonrechter valt, ga je naar de rechtbank. Hier is het inschakelen van een advocaat wel verplicht. Bij spoedeisende gevallen is het mogelijk een procedure te volgen van een kort geding. Er kan dan bij de rechter een voorlopige voorziening worden aangevraagd. Hierna kan nog een procedure bij de rechtbank worden gestart.

Voorbeeld
Huurbaas Jan ligt al enkele maanden in een conflict met zijn huurder Hannah. Zij betaalt al enkele maanden de huur niet meer. Jan is al meerdere malen met Hannah in gesprek gegaan en haar uitstel van betaling gegeven, maar nu is hij er klaar mee. Hij is al naar de huurcommissie gestapt, maar dit bood geen uitkomst. Hij heeft het geld hard nodig, dus besluit om Hannah voor de rechter te slepen. Jan heeft echter totaal geen ervaring met rechtszaken en vraagt zich af hoe hij dit aanpakt.

Welke stappen moet ik nemen om te kunnen procederen?

De volgende stappen moeten worden genomen om te komen tot een procedure bij de rechter:

  1. Als je als eiser iemand wilt aanklagen, moet je jouw tegenpartij, de gedaagde, oproepen via een dagvaarding om naar de rechter te komen. In de dagvaarding staat opgenomen wat je als eiser eist en waar en wanneer de tegenpartij moet voorkomen om verweer te voeren.
  2. De gedaagde heeft een recht op antwoord en krijgt dus de mogelijkheid om te reageren op de door jouw gestuurde dagvaarding. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk. Krijg je geen reactie en verschijnt je tegenpartij ook niet ter zitting? Dan wordt deze veroordeeld bij verstek met een verstekvonnis.
  3. Als jouw tegenpartij ervoor kiest een verweer uit te brengen, zal er een comparitie van partijen plaatsvinden. Dit is een rechtszaak waar de partijen door de rechter zullen worden gevraagd om onderling tot een oplossing te komen: te schikken. Lukt dit? Dan zal er geen vonnis worden uitgesproken, maar zullen de afspraken worden opgesomd in een proces-verbaal.
  4. Als partijen er niet uitkomen en de rechter nog niet kan beslissen, kan de eiser reageren op het verweer van de gedaagde middels een repliek en kan de gedaagde hier weer op reageren middels een dupliek.
  5. Na de repliek en dupliek zal de rechter een vonnis uitspreken en deze toelichten.
  6. Ben je het niet eens met de uitspraak? Je hebt dan de mogelijkheid om binnen drie maanden in hoger beroep te gaan. Dit is echter enkel mogelijk bij zaken waar de waarde meer bedraagt dan €1750.

Het procederen an sich is een vak apart en voor het opstellen van een processtuk en het doorlopen van een procedure heb je specifieke kennis van het (proces)recht nodig. Wij kunnen je in contact brengen met een advocaat die je kan helpen met het voorbereiden van een goed betoog en het opstellen van inhoudelijk goede processtukken. Dit vergroot je kansen binnen een procedure aanzienlijk en daarnaast is het inschakelen van een advocaat een vereiste als je een procedure bij de rechtbank wilt doorlopen.

Plaats direct je vraag