• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Schade aangericht met je carnaval? Een advocaat lost het op!

Schade aangericht met je carnaval? Een advocaat lost het op!

Schade aangericht met je praalwagen? Een advocaat lost het op!

Verzekerd van plezier

Wanneer je met je auto de weg op gaat, geldt dat je een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering voor je auto (WA-verzekering) nodig hebt, welke jouw schade vergoedt die je met je auto kan aanrichten bij personen, voertuigen, goederen en objecten. Je bent dan niet alleen verzekerd voor de schade die jij aanricht met je auto zelf, maar ook voor de schade die jij aanricht met de versierde wagen. Doordat de versierde wagen aan je auto gekoppeld is, wordt dit door de WA-verzekering van de auto gezien als één. Rijd jij de versierde wagen voor met je eigen auto? Dan geldt dat het aanrichten van schade onder je WA-verzekering valt.

Ben je na een avondje flink pilsjes drinken tegen beter weten in toch de auto ingestapt? Geen paniek! Lees dan: Rijbewijs ingevorderd na rijden met te veel alcohol?

Afstoffen

Versierde wagens worden alleen lang niet altijd voorgereden door een eigen auto van iemand. Vaak worden hier oude tractoren voor afgestoft of wordt hier een soort mechanisch systeem voor gebouwd. Hoe zit het dan met je aansprakelijkheid?

Tractor

Voor een tractor geldt, net als voor een auto, dat hiervoor een WA-verzekering afgesloten moet worden. Het probleem met tractoren is dat deze vooral voor thuisgebruik zijn, waardoor mensen er soms vanaf zien deze te verzekeren. Op basis van de Nederlandse wet is het echter verplicht je tractor WA te verzekeren. Heb je dit gedaan? Dan is er, net als bij de auto, geen enkel probleem. Net als bij een autoverzekering ben je ook verzekerd voor de aanhanger achter je tractor, in dit geval de versierde wagen.

Wil je in je leuke outfit op die versierde wagen? Je bent niet de enige. Jaarlijks wordt er zo’n 150 miljoen euro uitgegeven aan carnavalskleding, en dan zitten de kosten van de wagens er nog niet eens bij (bron: NRC, 2017).

Mechanisch kunstwerk

Heb je echter zelf een mechanisch kunstwerk gemaakt, dan kan je deze niet scharen onder de WA-verzekering van de auto. Ook zal jij waarschijnlijk dit kunstwerk wat je eens per jaar gebruikt, niet apart verzekerd hebben. Geen nood! Dit mechanische bouwwerk zal vergelijkbaar zijn aan je fiets, en schade aangebracht door jou met je fiets is verzekerd via je aansprakelijkheidsverzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel door veel mensen afgesloten. Ben je echter niet aansprakelijkheidsverzekerd en heb je toch schade aangericht? Dan geldt alsnog: geen paniek. Vaak geldt in het geval van een versierde optocht vele regelementen die opgesteld zijn door de stad of het dorp waar de versierde optocht plaatsvindt. Hoeveel afstand moet men nemen, wat is de maximale hoogte en breedte die de wagen mag hebben en hoe hard mag de wagen gaan. Houd jij je aan de regels maar anderen niet? Dan is de schade jou niet aan te rekenen. Dit is vaak lastig te bewijzen en hier biedt een advocaat de oplossing. Een advocaat kan er tezamen met jou voor zorgen dat niet jij, maar juist de ander voor de schade moet opdraaien.

Loskoppelen

Was het jouw taak om de versierde wagen achter de auto te hangen de avond voor de grote dag? Had jij alvast een paar pilsjes gedronken en heb jij daarom de versierde wagen niet goed genoeg vastgezet aan je auto? Geen probleem. Ook na het ontkoppelen van de aanhanger geldt dat de schade die veroorzaakt wordt door je aanhanger vergoed wordt door je WA-verzekering. Pas wanneer je jouw auto tezamen met de versierde wagen buiten het verkeer tot stilstand hebt gezet en je de wagen loskoppelt, is de wagen geen onderdeel meer van je auto. Kom jij thuis aan en zet jij je versierde wagen veilig in de garage, dan is jouw versierde wagen geen onderdeel meer van je auto. Op dat moment kan jij de schade die jij hebt veroorzaakt met je versierde wagen niet meer van je auto WA-verzekering halen.

Schadeformulier

Voor ieder geval dat je schade aanricht met je versierde wagen ben je dus verzekerd of valt dit niet op jou te verhalen. Hoe dan verder als je nou echt die schade hebt aangericht? Dan is het van belang dat je onmiddellijk met de tegenpartij een schadeformulier invult. Vul echter niet zomaar alles klakkeloos in, voordat jij straks met de kosten opgescheept zit. Bel als je twijfelt altijd met een advocaat om het een en ander door te spreken, voordat je jouw naam ergens op zet.

Heb jij schade aangericht met je versierde wagen?

Klik dan hier voor een advocaat gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht. Een advocaat zal er met jou voor zorgen dat de schade niet op jou verhaald zal worden.