• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Voorkomen voor de politierechter: wat moet je weten als verdachte?

Voorkomen voor de politierechter: wat moet je weten als verdachte?

Voorkomen voor de politierechter: wat moet je weten als verdachte?

Plaats direct je vraag

Voorbeeld
Bram zijn fiets is vorige week helaas gestolen tijdens het uitgaan, hoewel hij er net een hangslot voor had gekocht. Hij baalt als een stekker en heeft op dit moment echt geen geld om een nieuwe te kopen. Als hij ’s avonds terug naar huis loopt van de kroeg, komt hij een zwerver op een fiets tegen die deze aanbiedt voor slechts €5. Bram twijfelt even, aangezien hij weet dat dit illegaal is, maar koopt de fiets uiteindelijk toch. Een week later spreekt Roos hem aan en zegt dat de fiets van haar is. Ze heeft hier allerlei bewijsstukken voor en klaagt Bram aan voor heling. Bram is totaal van streek en vraagt zich af wat er nu gaat gebeuren.

Wat zijn de bevoegdheden van een politierechter?

Binnen het strafrecht, is het de officier van justitie die beoordeelt of een zaak bij de politierechter komt of bij de meervoudige strafkamer. Is de zaak eenvoudig en is de strafeis van de officier niet langer dan 12 maanden, dan zal de zaak bij de politierechter komen. De politierechter is namelijk enkel bevoegd tot het opleggen van onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van maximaal 12 maanden. Deze rechter heeft daarnaast niet de bevoegdheid om tbs of de maatregel ‘plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders’ op te leggen. Wel kan de politierechter de zaak alsnog verwijzen naar de meervoudige strafkamer als hij van mening is dat de zaak te ingewikkeld is. De politierechter kan na beoordeling van de zaak de volgende straffen opleggen: een taakstraf, een gevangenisstraf van maximaal 12 maanden, een schadevergoeding, een geldboete, een verbod of een combinatie van deze straffen.

Hoe verloopt het strafproces bij een politierechter?

Op het moment dat je een dagvaarding krijgt, zal hierin worden vermeld of je naar de politierechter moet komen. Het is geen verplichting om te komen, maar dit is wel altijd aan te raden. Zo kan jij jouw kant van het verhaal vertellen, wat kan leiden tot een vermindering van je straf. Aan het begin van de zitting zal de politierechter de gegevens controleren en uitleg geven over het verloop van het proces en de verdenking. Vervolgens zal hij vragen stellen aan de verdachte, de officier van justitie, eventuele getuigen en deskundigen. Hierna hebben slachtoffers het recht om te spreken op grond van het spreekrecht en zal de officier van justitie zijn strafeis mededelen. Tenslotte mag je als verdachte nog jouw kant van het verhaal vertellen en daarna doet de politierechter direct mondeling uitspraak, waardoor je meteen op de hoogte bent van het oordeel. De zittingen van de politierechter zijn openbaar, wat betekent dat iedereen de zitting bij kan wonen.

Wat als je het niet eens bent met het oordeel van de politierechter?

Na het oordeel van de politierechter heb je altijd het recht om hoger beroep in te stellen bij het Gerechtshof, maar je kan er ook voor kiezen om hier afstand van te doen. Dit zal door de politierechter altijd aan je worden gevraagd aan het einde van de zitting. Het is goed om dit te overleggen met je advocaat. Het is zeker aan te raden om bij een strafzaak een advocaat in handen te nemen, aangezien deze je ook kan helpen met een goede voorbereiding van je zitting. Daarnaast kan een advocaat het strafdossier opvragen en samen doornemen en checken of er eventueel fouten zijn gemaakt door het Openbaar Ministerie. Wij kunnen je met een geschikte advocaat in contact brengen. Het is goed om te weten dat er uitzonderingen bestaan op de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Zo is dit niet mogelijk bij een overtreding waarvoor een of meer geldboetes van minder dan €50 in totaal of een verkeersboete van minder dan €70 is opgelegd.

Plaats direct je vraag