• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Wanneer word je BKR geregistreerd en merk je daar iets van?

Wanneer word je BKR geregistreerd en merk je daar iets van?

Wanneer word je BKR geregistreerd en merk je daar iets van?

Wat is een BKR-registratie?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Wanneer jij een lening afsluit, is de kredietverstrekker verplicht dit door te geven aan het BKR. Je komt dan in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) te staan. BKR geregistreerd staan kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een lening. Geldverstrekkers, zoals bijvoorbeeld hypotheekverleners, kunnen kijken of jij geregistreerd staat en hier conclusies uit trekken. Zo kan een geldverstrekker besluiten dat het niet verantwoord is dat jij geld bij hen gaat lenen, omdat je een hele hoop schulden geregistreerd hebt staan en de lening dus waarschijnlijk niet (op tijd) kan voldoen (bron: BKR.nl, 2016).

Nieuwswaardig

Dit Bureau Krediet Registratie bestaat al jaren, maar is de afgelopen week constant in het nieuws geweest. Waarom? Voorheen gold dat alleen leningen van 500 euro of meer, die een looptijd van drie maanden of meer hadden, geregistreerd werden. Per 1 december gaat dit geheel anders. Nieuwe regelgeving uit Brussel eist dat ook kleinere bedragen met een kortere looptijd geregistreerd moeten worden (bron: NOS, 2016). Je leningen vanaf 250 euro worden al geregistreerd. Daarnaast geldt dat een lening vanaf een looptijd van een maand al geregistreerd wordt.

Bij de drie grote banken in Nederland, ING, ABN Amro en Rabobank, gaat het om 3,5 miljoen klanten die straks een BKR-registratie krijgen die dat nog niet hadden. Voor deze 3,5 miljoen mensen wordt de kans op een hoge hypotheek en een leuk huis dus een stuk(je) kleiner (bron: NOS, 2016).

BKR-registratie ongedaan maken

Maar wat misschien wel het meest belangrijk is aan de nieuwe regels, is dat een krediet tegenwoordig ook geldt als een schuld die BKR geregistreerd moet worden. Mag jij 500 euro in de min staan op je bankrekening? Dan zorgt dat er straks voor dat jij recht hebt op 2800 euro minder hypotheek. Wanneer jij 1500 euro in de min mag staan loopt dit verschil al op tot zo’n 8400 euro (bron: NOS, 2016). Je hoort het goed, mág. Ook als je nog niet in de min staat, maar je alleen die mogelijkheid hebt, wordt dit geregistreerd als een schuld. Zet dus maar snel dat vinkje ‘Rood Staan’ uit in je mobiel bankieren app.

Bijenkorf-card

Een BKR-registratie heb je snel. Wanneer je gebruik maakt van een ‘nu kopen straks betalen’ mogelijkheid, een koop op afbetaling, een private leasecontract of een creditcard, leidt dit automatisch tot een BKR-registratie. Heb je voorheen gemakkelijk een krediet afgesloten bij de H&M of Wehkamp, of heb je een Bijenkorf-creditcard aangevraagd, omdat dat zo lekker makkelijk is? Wanneer je een huis op het oog hebt kun je deze kredieten beter maar snel uitzetten. De creditcard kun je het best ook meteen terugbrengen, want dit wordt allemaal gezien als een mogelijkheid om rood te staan. Met een creditcard kan je al snel duizenden euro’s uitgeven, dus reken maar uit wat dit voor je hypotheek kan betekenen.

De nieuwe aanpassing heeft gelukkig geen invloed op de meest populaire lening in Nederland: de studieschuld. Studieschulden gaan via DUO, en DUO is een overheidsorgaan welke de informatie van de studieschulden niet deelt of hoeft te delen met het BKR (bron: NOS, 2016).

Ben je benieuwd wat er allemaal van jou geregistreerd staat bij het BKR? Dan kan je voor nog geen vijf euro inzicht krijgen in je BKR-gegevens op de website van het BKR. Kom je er toch niet allemaal uit?

Via ons kun je een advocaat inschakelen die je hiermee verder kan helpen. »»