• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Wat kost een advocaat?

Wat kost een advocaat?

Plaats direct je vraag

Uurtarief advocaten

Het merendeel van de Nederlandse advocaten werkt op basis van een uurtarief. Dit betekent dat het aantal gewerkte uren wordt vermenigvuldigd met deze prijs. Het uurtarief kan per advocaat enorm verschillen; er is geen landelijk vast tarief voor een advocaat. De hoogte van dit tarief hangt dan ook af van veel verschillende factoren. Allereerst speelt natuurlijk de ervaring van de advocaat mee. Een beginnend advocaat hanteert een aanzienlijk lager tarief dan een gespecialiseerde en ervaren advocaat of partner bij een gerenommeerd kantoor. Daarnaast speelt het type zaak ook een grote rol bij het bepalen van de prijs per uur. Hoe complexer de zaak, hoe hoger het uurtarief zal zijn. Tevens betalen particulieren doorgaans een lager uurtarief dan voor zakelijke partijen. Tot slot heeft het financieel belang van de zaak ook een grote invloed op het uurtarief. Het uurtarief voor een advocaat loopt uiteen van 100 euro tot wel meer dan 500 euro.

Naast het uurtarief hanteren veel advocaten nog extra kosten. Vaak worden deze kosten vermeld als ‘kantoorkosten’. Door deze kosten komen er na berekening van het uurtarief nog kosten bij. Soms rekenen advocaten ook extra voor zaken die met verhoogde spoed moeten worden behandeld.

Hoeveel uren werkt een advocaat aan een zaak?

Meestal is het aantal uren dat gewerkt is aan een bepaalde zaak dus doorslaggevend voor de uiteindelijke prijs. Vaak hebben mensen weinig zicht op hoeveel tijd een geschil gaat kosten voor een advocaat. Dit is ook heel logisch, omdat dit sowieso erg moeilijk te bepalen is. Het aantal uren dat een advocaat aan een zaak werkt is in hoge mate situatieafhankelijk. Een zeer complex geschil zal veel meer uren kosten dan een simpele juridische beoordeling van een contract bijvoorbeeld.

Verder maakt het logischerwijs veel uit welke juridische stappen er worden ondernomen. Zo vergt de gang naar de rechter veel voorbereiding aan de kant van de advocaat. Ook speelt het type instantie mee; zo is afhandeling van een geschil bij de Geschillencommissie in de regel wat goedkoper dan afhandeling in de rechtszaal.

No cure no pay, vast tarief en andere betaalvormen

Er zijn ook advocaten die op basis van een andere betaalvorm dan het uurtarief werken. Allereerst bieden veel advocaten hun diensten aan tegen een vast tarief. Het gaat dan om diensten die makkelijk in te schatten zijn, zoals het opstellen van een contract of het nakijken van de algemene voorwaarden. Verder zijn er ook advocaten die op basis van een abonnement werken. Dan betalen cliënten een vast bedrag per maand om op elk moment gebruik te kunnen maken van de diensten van de advocaat. Hoewel het betalen op basis van ‘no cure no pay’ in de meeste gevallen verboden is, kan dit soms toch worden toegepast. Het gaat hier om aansprakelijkheidsprocedures in letselzaken, waarbij de advocaat pas krijgt betaald als een bepaalde schadevergoeding is toegewezen.

Wat kost het starten van een rechtszaak?

Zoals benoemd brengt het starten van een zaak bij de rechter, naast de kosten voor de advocaat, extra kosten met zich mee. Allereerst moet je griffierechten betalen om een procedure bij de rechter te kunnen starten. De hoogte van dit bedrag hangt af van de soort zaak. Daarnaast moet er in een procedure soms een deskundige of deurwaarder worden ingeschakeld. Ook deze kosten komen in principe voor rekening van de partijen.

Wanneer kun je kosten terugkrijgen na een gewonnen rechtszaak?

In het geval dat je een civiele rechtszaak wint, kan de rechter de wederpartij veroordelen in de kosten. Dit kunnen ook de advocaatkosten zijn. Of dit mogelijk is, hangt wederom van meerdere factoren af. Zo is het bij bepaalde typen zaken zo dat de advocatenkosten sowieso voor rekening van de verliezende partij komen, maar komt het ook voor dat dit helemaal niet mogelijk is. De rechter kijkt bij veroordeling van gerechtelijke kosten tevens naar de mogelijkheid van de verliezende partij om de kosten te dragen. Meestal worden de kosten van de deskundige of de deurwaarder wel gedragen door de partij die verliest.

Hoe kan ik kosten voor een advocaat verminderen?

Advocaten zijn niet goedkoop, maar er zijn toch manieren om de kosten voor een advocaat te drukken. Een daarvan is het goed onderhandelen van de prijs voor je advocaat. Vaak staan deze tarieven namelijk niet vast en kan de dienst na het onderhandelen wat goedkoper uitvallen. Daarnaast is het vaak mogelijk om gebruik te maken van een gratis vrijblijvend eerste gesprek of een gratis spreekuur. Het kan lonen om dat te benutten. Vaak blijkt daarna dat een advocaat helemaal niet nodig is en via een andere weg een oplossing kan worden gezocht.

Een andere goede tip voor het besparen op advocaatkosten is het zelf verrichten van voorwerk. Op die manier hoeft de advocaat daar minder tijd aan te besteden en zal de rekening lager uitvallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verzamelen van alle relevante stukken en het duidelijk samenvatten van de zaak. Bovendien is het verstandig om tussentijds met de advocaat te checken hoe hoog de kosten zijn. Duidelijke onderlinge communicatie is hierbij doorslaggevend.

Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand en wanneer heb je er recht op?

Wanneer je juridische bijstand nodig hebt bij een gerechtelijke procedure, maar dit niet kan betalen, dan heb je in principe recht op een vergoeding hiervoor van de overheid. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand of pro deo. Een voorwaarde voor het ontvangen van gesubsidieerde rechtsbijstand is dus dat het inkomen onder een bepaalde grens moet liggen. Daarbij worden ook niet alle kosten vergoed, afhankelijk van het inkomen moet er ook een (relatief kleine) eigen bijdrage betaald worden.

Gesubsidieerde rechtsbijstand ontvang je voor de kosten van een advocaat of mediator. Griffierechten moeten in principe zelf betaald worden. Hier kan je vaak wel een korting op krijgen, mocht je inkomen laag zijn.

Waarom een advocaat toch de kosten waard is

Het is dus bekend dat een advocaat niet goedkoop is. Hier is ook een reden voor. Het zijn namelijk zeer gespecialiseerde professionals wiens hulp vaak nou eenmaal onmisbaar is. Juridische bijstand is van grote waarde en kan je uiteindelijk enorm veel leed besparen of veel opleveren. Heb je een geschil en laat je het erbij zitten? Dan heeft dit vaak veel nadeligere gevolgen en zijn de kosten vaak nog hoger. Daarbij hoeft een advocaat vaak helemaal niet zo duur te zijn als je denkt. Het helpt als je hier met een advocaat duidelijke afspraken over maakt; de meeste advocaten zijn erg open over hun prijsafspraken en kunnen ook met je meedenken mocht je niet veel geld hebben.

Heb je dus een geschil en denk je dat je juridische hulp kan gebruiken? Wacht dan niet langer en neem contact op met een advocaat. Het eerste gesprek is bijna altijd vrijblijvend. Het loont dus om dit te doen; na dit gesprek zal een stuk meer duidelijk worden.

Wij van Advocaatzoeken kunnen je koppelen aan een gespecialiseerde advocaat die bij je past.

Plaats direct je vraag