• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Wat moet je doen bij een echtscheiding?

Wat moet je doen bij een echtscheiding?

Bij een scheiding kunnen de emoties hoog oplopen. Tegelijkertijd zijn er veel praktische zaken die goed geregeld moeten worden. Daarnaast komen er hoge kosten kijken bij een scheiding. Het is dan ook belangrijk dat een scheiding goed wordt geregeld en dat door beide partijen de juiste stappen worden gezet. Wat moet je doen nu precies doen bij een echtscheiding? In deze blog wordt uitgelegd welke stappen je moet zetten en hoe een advocaat hierbij kan helpen!

Wat moet je doen bij een echtscheiding?

Plaats direct je vraag

Welke stappen moet je zetten bij een echtscheiding?

Wat moet je doen bij een echtscheiding? Vanaf het moment dat een van de partners of beide partners nadenken over een scheiding, is het belangrijk dat zij samen in gesprek gaat over een eventuele scheiding. Hierdoor kan je al in een vroeg stadium nadenken over de mogelijke of noodzakelijke stappen die je moet zetten en over zaken die je later moet gaan regelen. Door met elkaar in gesprek te gaan, kan worden voorkomen dat de emoties in een later stadium te hoog oplopen en dat deze emoties het scheidingsproces verstoren of belemmeren.

Het in een vroeg stadium nadenken over bepaalde zaken is ook om andere redenen van belang. Bij een echtscheiding moet je als partners ook schriftelijke afspraken maken. Tijdens het echtscheidingsproces wordt namelijk door beide partijen een document opgesteld: het echtscheidingsconvenant. In dit document worden afspraken gemaakt over belangrijke zaken die in de toekomst, na de scheiding, geregeld moeten worden. Het is belangrijk dat de afspraken die hierin staan duidelijk zijn aangezien dit document het uitgangspunt vormt bij ingewikkelde vragen of in het geval dat onenigheid bestaat tussen de partners over een bepaalde kwestie.

In het echtscheidingsconvenant worden vrijwel altijd afspraken gemaakt over partner- en kinderalimentatie. In de blog over alimentatie wordt uitgebreid uitgelegd wat dit inhoudt. Andere zaken waarover afspraken worden gemaakt zijn:

  • Het ouderschapsplan
  • De verdeling van goederen en spullen
  • De woning
  • De regeling van het pensioen
  • Gezamenlijke schulden


Voorbeeld
Henk en Iris zijn 7 jaar getrouwd. Helaas staat hun huwelijk al een tijd op losse schroeven. Onlangs hebben zij besloten om uit elkaar te gaan. Nadat zij samen goed overleg hebben gehad en hun kinderen hebben ingelicht, willen zij starten met het echtscheidingstraject. Hiervoor zijn zij bezig met het opstellen van het echtscheidingsconvenant. Nu zij 3 kinderen hebben, willen zij ervoor zorgen dat voor hun kinderen alles goed is geregeld. Er is gebleken dat de ouders in aanmerkingkomen voor kinderalimentatie. De wijze waarop dit precies geregeld moet worden, zullen zij daarom regelen en vastleggen in het echtscheidingsconvenant.

Hoe kan een advocaat helpen bij een echtscheiding?

Al tijdens het opstellen van de echtscheidingsconvenant kunnen er meningsverschillen of conflicten ontstaan tussen beide partners. Om deze reden is het vaak verstandig of zelfs noodzakelijk om hulp in te schakelen. Daarbij gaat het bij een scheiding om ingewikkelde kwesties, waar mensen zelf niet altijd voldoende kennis van hebben.

Om ervoor te zorgen dat het document in orde is, is het handig om bij het opstellen hulp of advies te vragen bij een advocaat die gespecialiseerd is in echtscheidingen. Het gaat dan om een advocaat die werkzaam is binnen het personen- en familierecht. Advocaatzoeken.nl kan helpen met het vinden van een geschikte advocaat.

Naast het inschakelen van een advocaat, kunnen mensen er ook voor kiezen om hulp te vragen bij een mediator. Bij mediation wordt door een externe, onafhankelijke partij geprobeerd om een conflict op te lossen. Bij mediation zullen de partijen dus met elkaar in gesprek gaan, terwijl een advocaat de belangen van een partij behartigd.

Voorbeeld
Henk en Iris hebben zitten midden in hun echtscheidingstraject. Inmiddels hebben zij al veel afspraken gemaakt en opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Er zijn alleen een paar punten waar zij niet helemaal aankomen. Om deze reden hebben zij een mediator ingeschakeld. Samen met de mediator gaan zij op zoek naar een manier waarop zij de dingen kunnen regelen zodat het voor beide partners enigszins overeenstemt met hun wensen.

Ook in het geval dat partijen kiezen voor hulp van een mediator, zal tijdens het echtscheidingsproces een advocaat ingeschakeld moeten worden. Het instellen van een advocaat is bij een echtscheiding namelijk verplicht. Immers, een advocaat is nodig om de scheiding aan te kunnen vragen bij de rechter.

Hoe kan je een echtscheiding aanvragen?

Wat moet je verder doen bij een echtscheiding? Om uiteindelijk echtscheiding aan te vragen, zal de advocaat een verzoek moeten doen bij de rechter. Dit gebeurt via een verzoekschrift. Of er naar aanleiding van dit verzoekschrift een zitting nodig is, hangt af van de situatie. In het geval dat partners er samen niet uitgekomen zijn, zullen beide partijen zich laten bijstaan door een advocaat. In dat geval zullen beide partijen bovendien op zitting verschijnen.

Na het verzoekschrift en een eventuele zitting, kan de rechter een beslissing nemen over de echtscheiding. In de meeste gevallen zal de rechter met deze beslissing de echtscheiding officieel maken. Tijdens de zitting kunnen bepaalde punten uit het echtscheidingsconvenant wel nog verder worden besproken of worden aangepast.

De echtscheidingsprocedure eindigt indien, na uitspraak van de rechter, de echtscheiding door de advocaat wordt ingeschreven bij het register van de burgerlijke stand.

Hulp nodig?

Zit je midden in een echtscheidingstraject of sta je aan begin van dit proces en ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Of heb je na het lezen van deze blog nog vragen over echtscheidingen en de belangrijke stappen? Neem in deze gevallen vooral contact met ons op! Wij bij advocaatzoeken.nl kunnen helpen met het vinden van een geschikte advocaat!

Plaats direct je vraag