• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Als expat naar het buitenland? 5 dingen die je moet weten.

Als expat naar het buitenland? 5 dingen die je moet weten.

Als expat naar het buitenland? 5 dingen die je moet weten.

1. Een advocaat regelen in het land van bestemming

Ben je als Nederlander van plan in het buitenland te gaan werken? In dat geval zijn een aantal zaken van belang. Allereerst kom je natuurlijk in aanraking met een ander (rechts)systeem. Je bent hier waarschijnlijk niet van op de hoogte. Het kan daarom verstandig zijn een advocaat te zoeken in het desbetreffende land. Op je ‘oude’ woonplaats, in of buiten Nederland, kan je al contact met deze advocaat opnemen, zodat wanneer je in de problemen komt, je iemand hebt die je meteen kan helpen. Advocaten hanteren vaak een gratis adviesgesprek, waarbij je kan aanvoelen of de advocaat de juiste voor jou is. Dit is handig voor het geval je tegen problemen aan loopt als je in het land zelf bent. Daarnaast is het natuurlijk altijd verstandig om het contract dat je werkgever je aanbiedt eens door te nemen met een advocaat in het land van bestemming. Wat biedt je werkgever je en wat zou je werkgever je moeten bieden? Denk hierbij aan woning, verzekeringen, maar ook de hoogte van het loon.

Een dik salaris, fantastische ontwikkelingsmogelijkheden en een grote kans op werkgelegenheid? Waar de buitenlandse expats het in Nederland echt voor doen is de liefde. Voor bijna de helft van de buitenlandse werknemers in Nederland is een relatie met een Nederlandse partner de reden om de koffers te pakken en naar ons kleine kikkerlandje te emigreren (bron: Telegraaf, 2016).

2. Een plek onder de zon

De nieuwe hypotheekrichtlijn die is uitgevaardigd door de EU wil consumenten beter beschermen bij het kopen van een huis. De richtlijn houdt in dat werknemers die betaald krijgen in een andere munt dan de munt van het land waar ze wonen, in geval van waardedaling van deze munt, door de bank gewaarschuwd moeten worden. De werknemer mag vervolgens de hypotheek omzetten in een voordeligere valuta. Het gevolg is dat banken geen hypotheken meer verstrekken aan werknemers die hun loon in een andere valuta krijgen dan de euro. Deze richtlijn heeft daarom negatieve effecten voor expats die hun loon niet in euro’s krijgen. Gevolg? Expats zullen moeten gaan huren. Ben je het hier niet mee eens? Een advocaat kan je helpen toch een hypotheek te verkrijgen.

3. Expats verdienen meer

Maar er zijn niet alleen maar nadelen. In Nederland geldt namelijk dat werknemers die vanuit een ander land naar hier komen om te werken, een vergoeding krijgen voor de extra kosten van dat verblijf buiten het land van herkomst. Dit worden de extraterritoriale kosten genoemd. Werkgevers kiezen daarom voor de 30%-regeling. Deze 30%-regeling houdt in dat de werkgever de werknemer 30% van het brutoloon belastingvrij kan vergoeden. De voorwaarde die hiervoor geldt is dat het moet gaan om een deskundigheid bij de werknemer die in Nederland schaars is. Ben jij naar Nederland gekomen omdat Nederland jou nodig had, dan word jij daar op deze manier voor gecompenseerd.

4. Nederlander blijven

Heb je een baan aangeboden gekregen in het altijd bruisende San Francisco? Dan kan het zijn dat je daar een Amerikaanse nationaliteit hebt aangenomen, omdat dat nou eenmaal gemakkelijker is voor bijvoorbeeld de koop van een huis in het desbetreffende land. Realiseer je daarbij wel dat je je recht om Nederlander te zijn hierdoor kan verliezen. De Nederlandse wet stelt namelijk dat een meerderjarige Nederlander die vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt, het Nederlanderschap verliest. Voor je het weet moet je, als je terug wilt naar Nederland, een verblijfsvergunning aanvragen.

De duurste stad om te wonen als expat? Die ligt in Afrika. De gemiddelde huur in de Angolese hoofdstad Luanda ligt bijvoorbeeld op zo’n 6000 euro. Een hamburgertje kost je 15 euro (bron: Trouw, 2015).

5. Leven als expat, best leuk!

Twijfel je of je wilt gaan? Is verhuizen naar een ander land even een paar kilometer te ver uit je comfortzone? Ben je bang dat het land je niet aanstaat of dat de sfeer op het kantoor in het andere land heel anders is? Vraag dan een proefreisje aan. Hiervoor hoef je niet zeker te weten dat je gaat. Op deze manier kan je goed de sfeer van het kantoor proeven, een idee krijgen over de inhoud van het werk en een gesprek aangaan met je toekomstige collega’s. Zo’n proefreisje is natuurlijk helemaal lekker meegenomen als je naar een land gaat waar de zon schijnt.

Werk jij op dit moment als Nederlander in het buitenland, als buitenlander in Nederland, of ben je een van voorgaande opties aan het overwegen? Neem dan via ons een gespecialiseerde advocaat in de arm die ervoor kan zorgen dat jij goed voorbereidt naar je nieuwe woonplaats kan verhuizen. Hierdoor zal je niet voor verassingen komen te staan.