• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Als particulier telefoongesprekken aftappen, mag dat?

Als particulier telefoongesprekken aftappen, mag dat?

Als particulier telefoongesprekken aftappen, mag dat?

Bekentenis afdwingen

Je ziet het vaak in films en series: persoon A wil persoon B horen zeggen dat hij persoon C vermoord heeft, maar wil dit als het even kan ook even op tape hebben zodat het zo doorgespeeld kan worden naar de politie. Wat opnamemateriaal onder de kleren en voilà. Persoon B geeft toe en persoon A heeft gerechtigheid. In de ‘echte’ wereld is het vaak toch iets minder spannend en gaat het bijvoorbeeld om een studente die het gesprek met haar scriptiebegeleider nog even wil terugluisteren of een werknemer die de uitspraken van de werkgever als bewijs wil verzamelen voor het geval het nodig blijkt te zijn.

Telefonisch contract

Ook kan het belangrijk zijn om bijvoorbeeld telefoongesprekken op te nemen wanneer jij en de persoon aan de andere kant van de lijn telefonisch een overeenkomst hebben gesloten. Telefonisch gesloten overeenkomsten zijn namelijk ook geldig, alleen, wanneer niet opgenomen, ontzettend lastig te bewijzen. Telefoongesprekken opnemen was vroeger nogal lastig en alleen voorbehouden aan opsporingsambtenaren. Denk hierbij aan grote speciale taperecorders die voornamelijk in het bezit waren van de autoriteiten. Tegenwoordig kan echter elke tiener met een smartphone een telefoongesprek opnemen. Maar mag dit zomaar?

Luistervink

Wanneer het gaat om een telefoongesprek waarbij je zelf geen partij bent, geldt dat je deze als burger niet zomaar mag aftappen. Ook een burger die onderzoekend werk doet, zoals een privédetective, is hier niet toe bevoegd. Enkel een opsporingsambtenaar in het kader van het opsporingsonderzoek mag dit doen, maar heeft hier wel goedkeuring van de officier van justitie nodig. Wanneer je als burger zomaar een gesprek aftapt maak je misbruik op de privacy van mensen. Zo’n opname mag, ondanks dat hij onrechtmatig gemaakt is, echter wel gebruikt worden in een strafzaak. Deze opname is namelijk niet vanzelf ontoelaatbaar in een strafzaak. Een probleem aan het (stiekem) opnemen van een gesprek is wel dat je hiervoor strafrechtelijk veroordeeld kunt worden.

Wij burgers mogen misschien niet zomaar telefoongesprekken aftappen, maar de autoriteiten in Nederland zijn er zeker niet vies van. Nederland wordt ook wel wereldkampioen telefoon en internetaansluitingen aftappen genoemd (bron: NRC, 2016).

Eigen gesprek opnemen

Neem je een gesprek op waarbij je zelf wel partij bent, dan is dit niet onrechtmatig. Je maakt namelijk geen inbreuk op je eigen privacy. Ook strafrechtelijk gezien mag je jouw eigen telefoongesprekken opnemen. Dit hoef je niet voorafgaand aan het gesprek aan te geven aan de persoon waarmee je een (telefoon)gesprek hebt. Gesprekken mag je dus wel opnemen en gebruiken als bewijs, maar niet zomaar publiceren, net als een opname. Lees ook: Meneer de inbreker op camera en nu publiceren! Mag dat?

Dossier

Wanneer je jouw opname hebt, onafhankelijk van het feit of je die opname rechtmatig hebt verkregen, geldt dat je deze opname als bewijs mag gebruiken in de rechtszaal. Wil jij voor de rechter bewijzen dat een contract is afgesloten, of dat iemand iets onrechtmatigs of zelfs strafbaars heeft gedaan? Dan kun je samen met je advocaat een dossier opstellen aan de hand van jouw bewijs. Op die manier heb je een waterdicht verhaal voor de rechter en is de kans groot dat je zo snel mogelijk gerechtigheid krijgt.

Heb jij een (telefoongesprek) onrechtmatig opgenomen? En word je nu strafrechtelijk veroordeeld? Wil je echter je opname gebruiken om de persoon in kwestie te laten veroordelen?

Klik dan hier voor een advocaat. »»