7 dagen, 8.00-22.00 uur 088-8338888
088-8338888Gratis en vrijblijvende intake 7 dagen per week 8.00-22.00 uur

Cryptocurrency: Belasting betalen of niet?

Gepubliceerd:

Steeds meer mensen investeren tegenwoordig in cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum. Daarmee verandert er veel in het recht en ontstaan veel vragen bij zowel de overheid als bij crypto-bezitters. Welke juridische status hebben crypto’s? Hoe zit het met het betalen van belasting? Wat als de belastingdienst moeilijk doet over jouw aangifte? Tijd om hier wat meer duidelijkheid over te scheppen.

Cryptocurrency: Belasting betalen of niet?

Welke juridische status hebben crypto’s eigenlijk?

Cryptovaluta zoals bitcoin worden tot nu toe niet erkend als wettig betaalmiddel. Toch is het wel zo dat je inkomsten kan halen uit crypto's en daarom moet je deze inkomsten aangeven bij de belastingdienst want dit valt onder inkomstenbelasting. Omdat crypto’s geen wettig betaalmiddel zijn moet je de inkomsten die je hieruit ontvangt omrekenen naar euro’s wanneer je ze aangeeft bij de belastingdienst.

Moet ik belasting betalen over mijn crypto’s?

Ja, over vermogen in crypto’s moet belasting betaald worden. Ze behoren tot je vermogen en vallen onder ‘overige bezittingen’. Dit betekent dat ze onder Box 3 vallen. Op het moment dat je totale vermogen (dus ook de rest van je vermogen dat niet uit crypto’s komt) meer dan 25.000 euro is moet je belasting betalen.

Ik kan niet meer bewijzen welke koers er van toepassing was op het moment dat ik mijn crypto’s kocht, wat nu?

Je hoort steeds vaker dat mensen problemen krijgen met de belastingdienst op het moment dat ze hun crypto inkomsten aangeven. Tegenwoordig geldt de regel dat je de koers moet aanhouden van 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Doet de belastingdienst moeilijk over de koers die je hebt aangehouden? Schakel een advocaat in. 

Minen en belasting

Er zijn ook mensen die computerkracht inzetten om crypto's te bemachtigen. Dit heet ‘minen’. In dit geval wordt de situatie nog ingewikkelder. Omdat mining als doel heeft om omzet te genereren, dient hier omzetbelasting over betaald te worden. Er zijn hier echter nog geen eenduidige regels over. In principe kan iemand die aan mining doet worden gezien als een ondernemer, hij voegt ten slotte waarde toe. Het is alleen onduidelijk hoe deze omzet precies moet worden belast. De Minister van Financiën stelde dat de waarde van de verhandelde crypto’s omgerekend naar euro’s de maatstaf zou moeten zijn, maar ook dit blijft nog erg vaag en lastig aangezien crypto’s niet worden gezien als officiële valuta.

Al met al is het tot nu toe nog niet mogelijk om volledige duidelijkheid te geven wat betreft het betalen van belasting over crypto. Laat je goed informeren door de belastingdienst of overheid omtrent de huidige regels. Achteraf problemen krijgen met de belastingdienst is ten slotte niet wat je wilt. Heb je toch een conflict met de belastingdienst? 

 Plaats direct je vraag

Direct hulp nodig?

Of bel gratis (8.00-22.00,
7 dagen per week):
Of laat ons terugbellen:

Hoe maak ik een goede opdracht aan?

FAQ
Tips & tricks
Support