• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Belastingaangifte

Belastingaangifte, het komt steeds weer terug. Maar wat als je het te laat hebt gedaan of je hebt het geld niet en je wil uitstel aanvragen?

Plaats direct je vraag

Advocaat Belastingaangifte

Ik heb te laat belastingaangifte gedaan en daarom een boete opgelegd gekregen, wat nu?

Het is de bedoeling dat je binnen de gestelde termijn je belastingaangifte doet. Deze termijn staat in de aangiftebrief. Als je niet binnen de termijn je aangifte hebt gedaan ontvang je een herinnering en daarna een aanmaning. Wanneer je hierna nog steeds geen belastingaangifte hebt gedaan kan de belastingdienst een verzuim- of vergrijpboete opleggen. Als je niet of te laat aangifte doet krijg je een verzuimboete en wanneer je opzettelijk geen aangifte doet krijg je een vergrijpboete.

Het kan zijn dat je onterecht een verzuimboete krijgt opgelegd. In sommigen gevallen is het namelijk mogelijk dat jou geen schuldverwijt kan worden gemaakt. Als dit het geval is kun je het beste een advocaat inschakelen en bezwaar te maken. Het is aan jou om te bewijzen dat een verzuimboete onterecht is opgelegd en een advocaat kan hier goed bij helpen. Er kan jou geen verwijt worden gemaakt als je er naar redelijkheid alles aan hebt gedaan om te zorgen dat de belastingaangifte op tijd en op de juiste manier werd ingediend. Het is echter vaak lastig om dit te bewijzen en de rechter wijst een beroep op afwezigheid van alle schuld dan ook regelmatig af. Indien het bezwaar wordt toegewezen kan de boete worden vernietigd

Een andere optie in het geval van een opgelegde boete is dat je alsnog je aangiftebiljet indient. Dit wordt dan ook gezien als bezwaar maken, maar je boete wordt direct verlaagd tot 49 euro (normaal 369,46) voor de inkomstenbelasting en 246 euro (normaal 2.639) voor de vennootschapsbelasting.

Hoe vraag ik uitstel van belastingaangifte?

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je soms niet binnen de gevraagde termijn je belastingaangifte kunt doen, bijvoorbeeld omdat je nog niet beschikt over je fiscale gegevens. In dit soort gevallen is het belangrijk om uitstel van belastingaangifte aan te vragen om te voorkomen dat je een boete opgelegd krijgt. Je kunt uitstel vragen voor zowel de aangifte van inkomstenbelasting als vennootschapsbelasting.

In principe wordt een aanvraag voor uitstel van vier maanden voor het doen van belastingaangifte altijd toegekend door de belastingdienst. Je hoeft voor een uitstel van vier maanden ook geen reden op te geven. Als je langer dan vier maanden uitstel wilt moet je een brief naar het regiokantoor sturen waarin je uitlegt waarom je niet op tijd je belastingaangifte kunt doen.

Wat zijn de gevolgen van het vragen van uitstel voor het doen van belastingaangifte?

Het uitstellen van het doen van je belastingaangifte levert ook nadelen op. Bij uitstel van aangifte moet je belastingrente betalen. Deze rente betaal je vanaf 1 juli tot 6 weken nadat de belastingdienst de aanslag heeft opgelegd. Het kan voorkomen dat de belastingdienst traag is met het opleggen van de aanslag, je betaalt dan tot maximaal 19 weken na de datum waarop je jouw aangifte hebt ingediend.

In het geval dat je pas later je aangifte doet, maar op de aanslag belasting terugkrijgt in plaats van belasting moet betalen, is het ook ongunstig dat je de aangifte uitstelt. Je krijgt namelijk geen rente vergoed vanaf 1 juli omdat het je eigen schuld is dat de aangifte is uitgesteld. Je ontvangt pas rente als de belastingdienst er langer dan 13 weken over doet om een aanslag op te leggen vanaf het moment dat je jouw aangifte hebt ingediend.

Aangifte uitstellen of te laat inleveren?

Het is, ondanks dat beide opties nadelen hebben, altijd verstandiger om de aangifte van je belastingaangifte uit te stellen. Het is ongunstig omdat je minder rente ontvangt, maar het niet of te laat inleveren van je aangifte zorgt ervoor dat je een boete krijgt, die hoog op kan lopen!

Plaats opdracht