• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Mag je een verslaafde werknemer zomaar ontslaan?

Mag je een verslaafde werknemer zomaar ontslaan?

Mag je een verslaafde werknemer zomaar ontslaan?

Jellinek

Denk je dat je de enige bent met een verslaafde werknemer in dienst? Helaas niet: volgens Jellinek kent Nederland zo’n 1,8 miljoen verslaafden. Niet elke verslaafde is zich hiervan bewust en ziet daarom zijn veelgebruik niet als een verslaving. Veel verslaafden zijn in plaats van in behandeling daarom ook gewoon aan het werk. Misschien zijn ze wel werkzaam in jouw bedrijf.

Schoolziek

Wat kun je nu doen in geval van een verslaafde werknemer? Allereerst is het feit dat je werknemer verslaafd is niet een reden om hem te ontslaan. Een verslaving wordt door de hoogste rechters in Nederland gezien als een ziekte. In geval van ziekte geldt dat je iemand niet zomaar mag ontslaan. Een zieke werknemer geniet namelijk ontslagbescherming. Het gevolg hiervan is ook dat wanneer deze werknemer thuisblijft, de werkgever loon door moet betalen.

Rehab

Wanneer je een verslaafde werknemer in dienst hebt is er dus sprake van ziekte. In geval van ziekte heeft de werkgever verschillende verplichtingen. De werkgever is bijvoorbeeld verplicht de werknemer begeleiding aan te bieden. Je moet je verslaafde werknemer de tijd en de gelegenheid geven om zich te laten behandelen. Wanneer hij weer ‘clean’ is, moet je als werkgever je werknemer vervolgens de tijd geven voor re-integratie.

Tweede kans

Je hoeft als werkgever echter niet aan de gang te blijven. Het is daarom niet vanzelfsprekend dat je jouw werknemer nog een kans geeft om zich te laten behandelen. Valt je werknemer, nadat hij volledig genezen is, weer terug in zijn verslaving? Dan kun je je werknemer te ontslaan.

Poppin’ bottles

Zie je jouw werknemer alcohol of drugs nuttigen op de werkvloer? Dan biedt dit nog geen grond voor ontslag op staande voet. Je zal eerst de werknemer op zijn fouten moeten wijzen en hem de mogelijkheid geven zijn leven te beteren. Zie of hoor je dat het nog een keer gebeurt? Dan kun je jouw werknemer wel op staande voet ontslaan. Hiervoor is wel vereist dat je bewijs hebt van de keren dat je jouw werknemer op het werk alcohol of drugs hebt zien nuttigen. Het kan daarom verstandig zijn om werknemers te hebben die dit ook hebben gezien (getuigen) en om de datum en tijd ergens te noteren. Let op: het moet hier echt gaan om ondeugdelijk alcoholgebruik. Je kunt je werknemer niet ontslaan op basis van het feit dat hij een fles champagne heeft geopend omdat dit een gewoonte is bij jullie kantoor wanneer een deal geclosed is.

Zerotolerance beleid

Verder loont het om een streng alcohol- en drugsbeleid te hanteren op de werkvloer. Wanneer jij duidelijk hebt medegedeeld aan je werknemers dat drugs en alcohol niet getolereerd worden op de werkvloer, dan biedt dit een dringende reden voor ontslag. Wanneer je jouw werknemer betrapt op drugs- of alcoholgebruik tijdens werktijd kun jij gemakkelijker, op grond hiervan, je werknemer ontslaan.

Goed gedrag

Het is natuurlijk niet zo dat je niets kan doen als jij niet van die strikte regels hanteert als werkgever. Een werknemer moet zich op grond van de wet gedragen als een goed werknemer. Op grond van deze regeling kun je jouw werkgever ook ontslaan wanneer hij overmatig drugs of alcohol gebruikt (op de werkvloer).

Wil je jouw verslaafde werknemer ontslaan, alleen geeft hij zich niet zomaar gewonnen? Of wil je kijken of je jouw werknemer rechtsgeldig kan ontslaan? Via ons kun je advocaten gespecialiseerd in het Arbeidsrecht in de arm nemen die je hierin kunnen bijstaan.

Klik hier voor een professionele arbeidsrechtadvocaat. »»