Straf na doorrijden ongeval
Op grond van de Verkeerswet is doorrijden na een verkeersongeval strafbaar. De wet maakt hier onderscheid tussen twee varianten:
- Het geval dat iemand letsel is aangedaan;
- Het geval dat iemand in een hulpeloze toestand is achtergelaten.
Wanneer je iemand hebt geraakt met je auto, maar iemand fietst gewoon door zonder klachten, of je raakt iemand, die vervolgens valt, maar staat zelf weer op, is er niets aan de hand.
Wat je niet wilde weten
Vervolgens ben je pas strafbaar als je weet of had moeten weten dat je bent doorgereden na een aanrijding. Wanneer jij bijvoorbeeld niets merkt van de aanrijding, is het natuurlijk heel krom om je te veroordelen voor doorrijden na een misdrijf. Of je had moeten weten dat je een aanrijding hebt veroorzaakt, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Reed jij bijvoorbeeld onder invloed met 100 door bocht in de bebouwde kom en heb jij niet gemerkt dat een paar voetgangers door de lucht vlogen, dan is dit je helaas wel te wijten.
Het voordeel van dementie
Een voorbeeld waar iemand niet strafbaar is gesteld voor doorrijden na een misdrijf, is het geval van de 84-jarige man uit Bavel die doorreed nadat hij een 73-jarige fietser doodreed. De automobilist was doorgereden na het ongeval. Hij meldde zich later bij de politie omdat hij zichzelf herkende in de omschrijvingen in het Burgernetbericht dat de politie na het ongeval verstuurde. De politie had uit de verklaringen van de man echter niet het vermoeden dat de man bewust en met opzet de plek van het ongeval had verlaten na de aanrijding. De man is daarom niet veroordeeld (bron: AD, 2016).
Op water en brood
Dat het echt afhangt van de omstandigheden van het geval blijkt wel uit het volgende. Een 37-jarige Rotterdammer reedt in 2014 een fietser het ziekenhuis in. Zij overleefde dit gelukkig wel. Anders dan de bejaarde man uit Bavel was deze automobilist zijn rijbewijs een half jaar kwijt, moest hij zes weken in de cel spenderen en kreeg hij ook nog een boete van 500 euro (bron: AD, 2016).
Shock
Dit is echter nog niets bij de maximumstraf die hiervoor gegeven mag worden. Voor zo’n misdrijf mag namelijk een boete ter hoogte van €6.700,- gegeven worden, tezamen met een gevangenisstraf van maximaal 3 maanden en een rijontzegging van uiterlijk vijf jaar. Dit lijkt hoog, maar dat moet ook wel. Doorrijden na een ongeval komt namelijk gemiddeld zo’n drie keer per dag voor, het hele jaar door. In totaal zorgt dit voor meer dan 1000 gevallen per jaar met een ernstig letsel als gevolg. De reden? “Als mensen in shock raken, weten ze niet meer wat ze doen” (bron: NRC, 2016).
Vluchtroute
Is de aanrijding kort geleden? Dan heeft de wet een ‘vluchtroute’ voor je. Wanneer jij je op eigen initiatief binnen twaalf uur na het ongeval meldt bij de politie en aangeeft dat jij een ongeval veroorzaakt hebt, maar bent doorgereden, dan mag je niet vervolgd worden voor doorrijden na een ongeval. Let op, het moet hier echt gaan om een vrijwillig, op eigen initiatief melden bij de politie.
240 uur plantsoen
Zat je met alcohol op achter het stuur? Dan is het in sommige gevallen beter om door te rijden na het veroorzaken van een ongeval. Wanneer je je een dag later meldt, is de alcohol vaak al uit je lichaam en word je niet vervolgd voor autorijden met drank op (bron: Telegraaf, 2016). In zo’n geval kom je er vaak vanaf met ‘slechts’ een taakstraf.
Ben jij doorgereden na een ongeval? Zijn de twaalf uur al verstreken, of wil je gewoon weten wat je nu het beste kan doen? Wij hebben advocaten gespecialiseerd in het verkeersrecht in allerlei prijsklassen die staan te springen om jou te helpen. »»