• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Wat te doen wanneer je rijbewijs wordt ingevorderd in het buitenland?

Wat te doen wanneer je rijbewijs wordt ingevorderd in het buitenland?

Plaats direct je vraag

Wat te doen wanneer je rijbewijs wordt ingevorderd in het buitenland?

 

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je de maximumsnelheid in het buitenland hebt overschreden of omdat je te veel alcohol hebt gedronken. Het rijbewijs krijg je vaak pas later terug. Welke stappen kun je in zo’n geval het beste ondernemen en welke niet?

Wat gebeurt er met mijn ingevorderde rijbewijs?

Wanneer je rijbewijs door de buitenlandse politie ingenomen wordt, krijg je meestal te horen dat het rijbewijs binnen een bepaalde termijn naar Nederland zal worden gestuurd. De buitenlandse autoriteit kan in zo’n geval twee dingen doen:

  • Men kan het rijbewijs meteen terugsturen naar de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dit is een organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt. De RDW stuurt het rijbewijs dan per post door naar de gemeente waar het rijbewijs is geregistreerd.
  • Het ingenomen rijbewijs wordt door de buitenlandse autoriteit vastgehouden tot de rijontzegging is opgeheven en daarna teruggestuurd naar de RDW.

Binnen welke termijn dit precies gebeurt, is jammer genoeg niet exact aan te geven. Uit de praktijk blijkt dat dit soms wel eens langer dan een half jaar kan duren. In welk land je rijbewijs wordt ingevorderd, kan mede een rol spelen. Afhankelijk van het geval, kan een advocaat wellicht iets voor je betekenen.

Geen nieuw rijbewijs aanvragen in Nederland

Wanneer je rijbewijs in beslag is genomen, moet je in je achterhoofd houden dat je zowel in het buitenland als in Nederland niet mag rijden. Je moet namelijk altijd een geldig rijbewijs kunnen laten zien. Aangezien de teruggave van het rijbewijs aardig lang kan duren, kan je snel de neiging krijgen om terug in eigen land een nieuw rijbewijs aan te vragen met de verklaring dat het vermist is of gestolen. Dit is niet verstandig om te doen. Je hebt dan een valse verklaring afgelegd bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs en dit leidt tot ongeldigheid van dat nieuwe rijbewijs. Het gevolg daarvan is dat je voor alle onderdelen opnieuw rijexamen moet doen. Dit is natuurlijk zeer vervelend en vooral nadelig wanneer je voornamelijk afhankelijk bent van vervoer met de auto. Bovendien kan rijden zonder rijbewijs leiden tot een geldboete en na meerdere overtredingen zelfs tot een gevangenisstraf.

Hulp van een advocaat bij rijontzegging in het buitenland

Het feit dat je soms zo lang moet wachten op je rijbewijs en formeel gezien in deze periode niet mag rijden, levert logischerwijs vele bezwaren op. Je kunt in dat geval een advocaat gespecialiseerd in burgerzaken inschakelen. Deze kan je helpen door een redelijke termijn af te spreken. Stel je spreekt samen af dat de termijn 1 maand is voordat je je ingevorderde rijbewijs terug moet hebben en deze termijn wordt overschreden, dan kan je advocaat je alsnog een verklaring van vermissing laten invullen en daarbij een rijbewijsaanvraag voor een nieuw of vervangend rijbewijs in behandeling nemen. Het is daarbij zeer belangrijk dat je de omstandigheden expliciet in de verklaring opneemt. Dat betekent dat je helder uitlegt wat er gebeurd is wat betreft de invordering van het rijbewijs, zodat later niet tegengeworpen kan worden dat je een valse verklaring hebt afgelegd.

Ingevorderd rijbewijs uit buitenland afwachten of advocaat inschakelen

Als je rijbewijs dus wordt ingenomen in het buitenland, is het meest verstandige dat je kunt doen, gewoon afwachten. Dikwijls wordt het rijbewijs binnen een redelijke termijn opgestuurd naar Nederland, waarna je het simpelweg weer kunt gebruiken. Is naar jouw mening de redelijke termijn overschreden, dan is het verstandig even te overleggen met een advocaat.

Leg direct je vraag voor aan een advocaat