• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering

Heb je vragen over een rechtsbijstandverzekering? Hieronder meer informatie.

Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen (zie sociale zekerheid). Een rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat jij juridische hulp krijgt bij conflicten. Je kiest zelf welke conflicten je wil verzekeren. Het is belangrijk om te weten dat conflicten die je kan zien aankomen (denk aan een reorganisatie) nooit gedekt worden.

Advocaat Rechtsbijstand

Wil jij meer weten over rechtsbijstandverzekeringen en heb je daar een vraag over? Klik hier! »»

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, krijg je op het moment dat je in een juridisch conflict betrokken bent juridische bijstand. Een rechtsbijstandverzekering wordt daarom ook wel een juridische bijstandsverzekering genoemd. De advocaten en juristen die jou dan helpen zijn meestal in dienst van de verzekeringsmaatschappij. Er zijn twee soorten rechtsbijstandverzekeringen: motorrijtuigrechtsbijstandverzekeringen (heeft te maken met deelname aan het verkeer – zie letselschade) en gezinsrechtsbijstandverzekering (wonen, werk – zie arbeidsrecht, consument - zie consumentenrecht).

Voorbeeld motorrijtuigrechtsbijstandverzekering
Lisa uit Utrecht heeft net een nieuwe auto. Ze raakt betrokken bij een aanrijding met een andere auto en rijdt van schrik door. De bestuurder van de andere auto is gewond geraakt. Al snel wordt duidelijk dat Lisa te hard reed. Ze zal hiervoor voor de rechter moeten komen. Er wordt dan gekeken in hoeverre Lisa aansprakelijk kan worden gesteld. Lisa kan aanspraak maken op haar motorrijtuigrechtsbijstandverzekeringen.

Voorbeeld gezinsrechtsbijstandverzekering
Peter uit Breda heeft ruzie met de buren (zie ook Burenruzie), het loopt zo uit de hand dat ze willen dat de rechter gaat beoordelen wie er gelijk heeft. Peter kan voor deze situatie aanspraak maken op zijn gezinsrechtsbijstandverzekering.

Zie voor meer informatie over aansprakelijkheid de pagina aansprakelijkheid.

Kan ik mijn rechtsbijstandsverzekering direct gebruiken?

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, kan het zo zijn dat je direct gebruik wilt maken van deze verzekering. Bij sommige verzekeraars is een wachttijd opgenomen, dat is een periode waarin je nog niet bent gedekt. Dit is meestal een periode van 3 maanden. Sommige verzekeraars bieden een rechtsbijstandverzekering aan zonder wachttijd. Kan je de verzekering dan in alle gevallen meteen gebruiken? Helaas niet. Op het moment dat je het conflict had zien kunnen aankomen, wordt dat niet gedekt - ook niet als je een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd hebt afgesloten.

Voorbeeld
Marieke uit Arnhem heeft in februari 2016 een rechtsbijstandverzekering afgesloten. De rechtsbijstandverzekering heeft geen wachttijd. In maart 2016 krijgt ze een conflict met het telefoniebedrijf over de rekeningen van de afgelopen maanden. Dit conflict was niet voorzienbaar (het is niet aangekondigd door de telefoniemaatschappij en Marieke weet zeker dat zij alle rekeningen netjes heeft betaald), dus deze situatie wordt waarschijnlijk gedekt door de rechtsbijstandverzekering.

Kan ik mijn eigen advocaat kiezen als ik een rechtsbijstandverzekering heb?

Je kunt in principe niet je eigen advocaat kiezen op het moment dat je via je rechtsbijstandverzekering juridische hulp vraagt. Er zijn verzekeraars die een hoge drempel opwerpen voor het kiezen van een eigen advocaat, omdat het vaak duurder is voor de verzekeringsmaatschappij om een externe partij in te schakelen. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de regels die gelden voor jouw verzekering. De meeste verzekeraars hebben de maximumvergoeding bij externe kosten (dus een advocaat naar eigen keuze) verlaagd. Dit kan duizenden euro’s in vergoeding schelen ten opzichte van de keuze voor een advocaat van de verzekeringsmaatschappij. Je kan bij ons altijd vrijblijvend advies vragen over je rechtsbijstandverzekering en een eventuele keuze voor een eigen advocaat!

Als je kiest voor een eigen advocaat, mag je deze niet zomaar zelf inschakelen. De verzekeraar moet hiervoor toestemming geven en de advocaat die jij kiest krijgt dan de opdracht van de verzekeraar. Schakel je een eigen advocaat zelf in, dan wordt over het algemeen niet het hele bedrag vergoed (ookal heb je een rechtsbijstandverzekering!), maar een lager – door de verzekeringsmaatschappij te bepalen – bedrag.

Voorbeeld
Anniek uit Den Haag heeft een rechtsbijstandverzekering. Zij heeft een conflict met haar buren en deze situatie valt onder haar rechtsbijstandverzekering. Anniek wil zelf een advocaat kiezen die haar gaat bijstaan in deze situatie. Ze legt dit voor aan de verzekeraar en deze keurt dit goed. Dit betekent dat de vergoeding die Anniek zal ontvangen lager zal zijn, maar zij wel haar eigen advocaat mag kiezen.

Zie voor meer informatie juridische procedures en rechtsbijstand.

Kan ik ook beroep doen op mijn rechtsbijstandverzekering als ik ga scheiden?

Nee, dat kan niet. De rechtsbijstandverzekering dekt geen echtscheidingen. Het kan echter wel zo zijn dat je recht hebt op een mediator. Voorwaarde hiervoor is dat je huwelijk langer dan 3 jaar heeft geduurd. Vraag dit altijd goed na bij je verzekeraar!

Voorbeeld
Valentijn en Eline uit Almere gaan scheiden. Ze zijn 2 jaar getrouwd geweest en hebben altijd een rechtsbijstandverzekering gehad. De rechtsbijstandverzekering dekt echtscheiding niet, dus Eva en Valentijn kunnen geen beroep doen op hun rechtsbijstandverzekering in deze situatie. Ook hebben ze geen recht op vergoeding voor een mediator, aangezien hun huwelijk minder dan 3 jaar duurde.

Zie voor meer informatie over echtscheidingen de pagina over echtscheiding.

Ga je scheiden en heb je een advocaat nodig? Of wil je meer weten over de rechtsbijstandverzekering? Bel gerust naar ons, zodat wij je kunnen helpen aan de juiste advocaat! Klik hier.

Hoeveel kost een rechtsbijstandverzekering en heb ik deze verzekering eigenlijk wel nodig?

De kosten van een rechtsbijstandverzekering hangen af van je situatie. Ben je alleenstaand zonder of met kinderen? Of heb je een gezin? Ook hangen de kosten van een rechtsbijstandverzekering af van wat je precies wil laten verzekeren.

Een rechtsbijstandverzekering kan erg handig zijn, maar of je de verzekering nodig gaat hebben is onzeker. Het hebben van een rechtsbijstandverzekering is dus niet noodzakelijk. Maar als je ooit een geschil krijgt, kan een rechtsbijstandverzekering enorm schelen in de kosten. Omstandigheden die de kans op een conflict vergroten zijn bijvoorbeeld als je vaak verhuist of van baan wisselt of een groot gezin hebt.

Voorbeeld
Ali uit Zwolle is getrouwd en heeft drie kinderen. Ali wisselt vaker dan gemiddeld van baan. Zou een rechtsbijstandverzekering handig zijn voor hem? Ja, aangezien Ali een groot gezin heeft en vaak van baan verwisseld is de kans op een conflict aanzienlijk.

Hoe kan ik een rechtsbijstandverzekering opzeggen?

Op het moment dat je wilt opzeggen doe je dit schriftelijk (zie voor meer informatie contracten – beëindigen). Op internet zijn standaard opzegbrieven te vinden, zodat je geen belangrijke gegevens vergeet te vermelden. Ook is het belangrijk om in de brief altijd naar een schriftelijke bevestiging te vragen van je opzegging. Let bij opzegging altijd op de opzegtermijn! Deze kan per verzekeraar verschillen.

De verzekeraar moet jou op tijd laten weten wanneer je verzekering afloopt en dus ook wanneer je verzekering wordt verlengd en hoe je kunt opzeggen. De standaard contracttermijn van een rechtsbijstandverzekering is één jaar. Op het moment dat je rechtsbijstandverzekering is verlengd, kan je de verzekering daarna elke maand opzeggen.

Voorbeeld
Peter uit Hilversum heeft in november 2016 een rechtsbijstandverzekering afgesloten die één jaar duurt. Vanaf november 2017 kan hij de verzekering dus maandelijks opzeggen.

Wat moet ik doen als ik onenigheid heb met mijn verzekeraar?

Het kan zijn dat je een meningsverschil krijgt met de verzekeraar over je rechtsbijstandverzekering. Mogelijke problemen met de verzekeraar:

  • Je wilt een eigen advocaat wil kiezen, maar de verzekeraar geeft hier geen toestemming voor; 
  • Je wilt beroep doen op je verzekering, maar de verzekeraar zegt dat je geen recht op rechtsbijstand hebt;
  • Je wilt (door)procederen, maar de verzekeraar acht de kans op succes klein. De verzekering kan alleen worden ingeroepen op het moment dat de kans van slagen reëel is. 

Op het moment dat je een klacht hebt over je verzekeraar, zorg dan dat je deze klacht schriftelijk meldt bij de verzekeraar. Meestal hebben de verzekeraars een eigen klachtenbureau. Je kan er ook voor kiezen om een officiële klacht in te dienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD).

Het is mogelijk dat je naar aanleiding van de berichtgeving van de verzekeraar een second opinion wil vragen bij een externe advocaat. Dit is zeker mogelijk en kan veel voordeel opleveren. Onze advocaten kunnen jou helpen in deze situatie!

Voorbeeld
Fenna uit Amsterdam heeft te horen gekregen van haar verzekeraar dat haar zaak geen reële kans van slagen heeft volgens hen. Dit betekent dat Fenna haar rechtsbijstandverzekering niet kan inroepen. Ze baalt hier erg van en wil daarom door een externe advocaat laten controleren of haar zaak écht geen kans van slagen heeft.

Advocaat en rechtsbijstandverzekering

Het kan zijn dat je een second opinion wilt aanvragen, of dat je tijdens een conflict bijgestaan wil worden door een eigen advocaat, en niet de advocaat van de verzekeringsmaatschappij. Wij kunnen je niet alleen helpen met het vinden van de juiste advocaat, maar kunnen je ook voorzien van informatie over het maken van de juiste keuzes met betrekking tot de rechtsbijstandverzekering.

Onze advocaten kunnen jou de juiste hulp bieden. Stel een vraag door hier te klikken! »»