• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

10 dingen die je moet weten voor je een eigen bedrijf start!

10 dingen die je moet weten voor je een eigen bedrijf start!

10 dingen die je moet weten voor je een eigen bedrijf start!

1. Maak een plan

In een businessplan, ook wel ondernemersplan genoemd, beschrijf je je plannen, je markt, je financiën en informatie over jezelf. Hierbij maak je een marketingplan, maar ook een financieel plan op. In je marketingplan bespreek je de kansen voor je onderneming en het programma dat je wilt gaan voeren. In het financiële plan begroot je hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel geld je verwacht te gaan verdienen (de eerste 3 jaar). Vind je het moeilijk om zo’n plan op te stellen? Een advocaat gespecialiseerd in startups kan je hierbij adviseren.

2. Brainstormsessie

Denk na over een originele naam. Je kan nog zo’n leuk concept hebben bedacht, een fantastisch businessplan hebben geschreven en een heleboel fantastische ideeën hebben, als je naam niet aanspreekt zullen mensen je bedrijf niet snel benaderen of gebruiken. Let erop dat je voordat je je bedrijfsnaam kiest controleert of de daarbij behorende domeinnaam nog vrij is. Het zou vervelend zijn als je geen website kan aanmaken voor je bedrijf.

Lees ook: Wordt je geregistreerde merk of productnaam gekopieerd? Een advocaat biedt uitkomst!

3. Voor de vorm

Een rechtsvorm kiezen is erg belangrijk. Niet alleen is het belangrijk om te kijken welke rechtsvorm bij jou en je bedrijf past, maar het is ook van belang hoe je de aansprakelijkheid in het bedrijf georganiseerd wilt hebben. Bij een eenmanszaak ben je bijvoorbeeld met je privévermogen aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. In het geval je van je bedrijf een BV maakt, is dit niet zo. Een advocaat kan met jou de verschillende rechtsvormen bekijken en kijken welke rechtsvorm het meest geschikt is voor jouw onderneming.

4. Kantoor op de Amsterdamse Zuidas

Het is verstandig om een goede bedrijfsruimte te zoeken. Ga echter niet meteen all the way met je bedrijfsruimte. Je bedrijf is nog maar net (of nog niet eens) van de grond en je bent nog niet zeker van je winsten. Hou het klein en hou het ook vooral een beetje goedkoop. Jezelf niet meteen op een A-locatie neerzetten scheelt een hoop geld. Hiervoor is wel relevant wat voor bedrijf je begint. Als je producten of diensten vanuit een winkel verkoopt moet je natuurlijk wel vindbaar zijn. Gaat het alleen om een kantoorruimte, is dit niet per se nodig. Let wel op: moet je mensen ontvangen in je ruimte? Zorg er dan voor dat, in ieder geval de binnenkomst, netjes en schoon is. Jaarlijks beginnen zo ongeveer 127.000 starters een eigen bedrijf. Slechts een op de 10 van hen groeit uit tot een succesvol bedrijf (bron: Nu.nl, 2015).

5. Naar het kamertje

Wanneer je een eigen bedrijf begint is het vaak, echter niet altijd, vereist om je onderneming in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt contact opnemen met de Kamer van Koophandel om te kijken of jouw bedrijf ingeschreven moet worden. Voor inschrijving is vereist dat je een rechtsvorm hebt gekozen. Vervolgens maak je (online) een afspraak en dan kan je je inschrijving definitief maken. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost eenmalig 50 euro.

6. Blauwe envelop

Voor een startende ondernemer is het ook vereist dat je je hebt ingeschreven bij de belastingdienst. Gelukkig kunnen deze inschrijvingen tegenwoordig allemaal digitaal. Pas wel op dat je inschrijving juist verloopt. Vind je het moeilijk om dit zelf te doen? Een advocaat kan je hierbij helpen. Let op dat je, als startende ondernemer, je uren bijhoudt. Je hebt dan recht op zelfstandige aftrek van je belastbare loon. Wanneer je je uren niet goed hebt bijgehouden, zal de belastingdienst je zelfstandige aftrek niet goedkeuren.

7. Een verzekerde onderneming telt voor twee!

Als ondernemer liggen er veel gevaren op de loer. Om deze risico’s in te dekken is het verstandig om verzekeringen af te sluiten. Wanneer je door de bomen het verzekeringsbos niet meer kunt zien is het verstandig om je te laten adviseren. Een verzekeringsrechtadvocaat weet precies welke verzekeringen vereist zijn als ondernemer en welke verzekeringen eigenlijk een ‘waste of money’ zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat startende ondernemers vaak te snel een verzekering afsluiten, uit angst voor het risico (bron: ZZP Nederland, 2011).

8. Mag dat wel?

Je mag (helaas) niet zomaar overal je bedrijf uitoefenen. Je kan het bestemmingsplan van de gemeente inzien om te kijken of je ergens een bedrijf mag uitoefenen. Dit plan geeft per gebied aan of daar bepaalde activiteiten plaats mogen vinden. Het is dus van belang goed te informeren bij de gemeente. Wanneer je het bestemmingsplan hebt gecontroleerd, kun je een vergunning aanvragen bij de gemeente en/of de Kamer van Koophandel. Tijdens dit proces kan je je laten bijstaan door een advocaat gespecialiseerd in het ondernemingsrecht.

9. Personeelsuitje

Veel ondernemers beginnen hun onderneming alleen. Je kan je onderneming echter ook al starten met personeel. Je moet hierbij wel in acht nemen dat personeel inhuren geld kost en jezelf afvragen of jouw (startende) onderneming dat geld heeft. Een kantoor vol met mensen en een jaarlijks personeelsfeest klinkt misschien leuk, het moet natuurlijk wel efficiënt blijven. Je kunt kiezen tussen freelance werknemers, zoals zzp’ers, en vast personeel. Elk soort personeel dat je aanneemt heeft zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. Een advocaat kan je hierbij adviseren wat je het best kunt doen.

10. Alleen onder de voorwaarde dat..

Gaat jouw bedrijf diensten of goederen aanbieden en verkopen, dan is het van belang dat je algemene voorwaarden opstelt. Deze voorwaarden deel je dan met je klant, zodat beide partijen weten wat jullie van elkaar kunnen verwachten. In je algemene voorwaarden leg je alle wederzijdse rechten en verplichtingen tussen jou en de koper vast. Voor het opstellen van je algemene voorwaarden is het verstandig dit te laten doen door een ervaren advocaat. Een advocaat weet precies wat er in jouw algemene voorwaarden moeten staan, zodat je niet voor verassingen komt te staan bij je overeenkomst tussen jou en de koper en alles ingedekt is.

Tenslotte geldt: om een succesvolle startup te ontwikkelen is een grote portie ambitie, financiering, weinig angst en ervaring nodig. Beschik jij over deze ondernemerskwaliteiten en ben jij van mening dat jij een goed (innovatief) idee hebt? Neem de voorgaande tips dan ter harte en start je bedrijf!

Wil je een eigen bedrijf starten maar wel met behulp van een advocaat zodat alles goed geregeld is? Of wil je enkel wat meer informatie over het starten van je eigen onderneming? 

Via ons kun je een advocaat in de arm nemen gespecialiseerd in het ondernemingsrecht. »»