• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Dit is waar je op moet letten bij de bescherming van jouw bedrijfsnaam of merk!

Dit is waar je op moet letten bij de bescherming van jouw bedrijfsnaam of merk!

Dit is waar je op moet letten bij de bescherming van jouw bedrijfsnaam of merk!

Dit zorgt ervoor dat je als bedrijf kan aantonen dat een bepaalde naam of een bepaald merk door jou bedacht is en dus zogenaamd ‘merkenrecht’ hebt. Voordat je een merk registreert is het verstandig om goed markonderzoek te doen. Zo krijg je een beeld van eventuele vergelijkbare, al bestaande merken en met deze kennis kan je een merk beter omschrijven bij de registratie waardoor je bij toekomstige conflicten sterker in je rechten staat. Bij een dergelijk marktonderzoek kan een advocaat je goed helpen aangezien hij beschikt over de juiste juridische kennis omtrent het merkenrecht.

Plaats direct je vraag

Iemand maakt inbreuk op mijn merkenrecht, wat nu?

Alleen als je jouw merk geregistreerd hebt kan je hier rechten aan ontlenen. Helaas kunnen merkenrecht zaken behoorlijk ingewikkeld worden. De vaststelling dat twee merken op elkaar lijken is namelijk niet per definitie doorslaggevend om te besluiten dat een bedrijf dat een merk kopieerde moet wijken. Merken die op elkaar lijken moeten ook daadwerkelijk voor dezelfde producten of diensten gebruikt worden. Een merk dat geregistreerd staat voor een kapperszaak kan geen bezwaar maken tegen een vergelijkbaar merk dat voor IT-diensten gebruikt wordt. Er zijn twee mogelijke soorten inbreuken op het merkenrecht: - Inbreuk op grond van sub a: Er is sprake van een inbreuk op grond van ‘sub a’ op het moment dat een andere onderneming exact hetzelfde logo gebruikt voor exact dezelfde producten of diensten. - Inbreuk op grond van sub b: Hiervan is sprake als een andere onderneming een vergelijkbaar logo gebruikt voor een vergelijkbaar product of een vergelijkbare dienst. Dit komt vaker voor.

Ik wil een kort geding aanspannen tegen een schender van mijn merkenrecht

Op het moment dat er een vergelijkbaar of identiek merk wordt geregistreerd moet je hiertegen binnen twee maanden bezwaar maken. Daarnaast kan je er proberen met het bedrijf zelf uit te komen door een officiële brief te sturen. Lukt dit niet, dan is het mogelijk om een kort geding te starten voor een voorlopige voorziening. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat je voldoende belang bij de zaak hebt. Voor het aanspannen van een kort geding is het aan te raden om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen.

Maakt iemand inbreuk op jouw merkenrecht? 

Leg direct je vraag voor aan een advocaat