Plaats opdracht
Een eenmanszaak, wat is dat eigenlijk?
Een eenmanszaak wordt opgericht door inschrijving in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KvK). Een eenmanszaak bezit geen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de eigenaar van de onderneming ook met zijn privévermogen aansprakelijk is voor de schulden van de onderneming. Naast het ontbreken van rechtspersoonlijkheid, is het ook lastiger om een eenmanszaak te verkopen dan een bv.
Voorbeeld
Jan heeft een klusbedrijf. Het is een klein klusbedrijf en Jan heeft het bedrijf ingeschreven als eenmanszaak bij de KvK. Na twee jaar krijgt het klusbedrijf van Jan een aantal financiële tegenslagen. Als gevolg hiervan gaat het bedrijf failliet. Omdat het klusbedrijf een eenmanszaak was, is Jan nu ook aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf met zijn privévermogen.
Wat is een BV?
In een Besloten Vennootschap (BV) is de eigenaar niet persoonlijk aansprakelijk. Naar aanleiding van een wetswijziging in 2012 is het nu mogelijk om een BV op te richten zonder dat hiervoor een minimum bedrag aan startkapitaal nodig is. BV’s van tegenwoordig worden daarom ook wel ‘Flex BV’s’ genoemd.
Waarom een eenmanszaak omzetten naar een BV?
Omdat je als eigenaar van een BV niet persoonlijk aansprakelijk bent is het in sommige gevallen gunstig om een eenmanszaak om te zetten naar een BV. Andere redenen voor omzetting kunnen zijn:
- Financiële of fiscale voordelen
- Verkoop of reorganisatie
- Kapitaal aantrekken
- Flexibiliteit
- Fusies
Weet je niet precies of het omzetten van je onderneming naar een BV de juiste beslissing is? Schakel een gespecialiseerde advocaat in voor passend advies.
Hoe je een eenmanszaak naar een BV omzet: meerdere wegen naar Rome
Er zijn verschillende manieren waarop je een eenmanszaak kan omzetten in een BV. Kies daarom de weg die in jouw geval het meest efficiënt is:
- Goedkoop en snel:overzetten activa en passiva:
De meest voorkomende manier om een eenmanszaak om te zetten naar een BV is het verkopen van je eenmanszaak aan je nieuw opgerichte BV. In dit geval draag je simpelweg alle bezittingen van de eenmanszaak over aan de BV. Het grote voordeel van een activa-passiva omzetting is dat je het helemaal zelf kunt regelen. Je hoeft niet naar een notaris, want de benodigde documenten kun je gemakkelijk zelf opstellen. Een nadeel aan deze manier van omzetting is dat je in sommige gevallen een stakingswinst behaalt en hierover moet inkomstenbelasting worden betaald. Stakingswinst is het verschil tussen de waarde van de eenmanszaak voor- en na overdracht aan de BV. Een ander nadeel is dat de oprichtingsdatum van de BV niet in het verleden kan worden gezet. Hiermee loop je eventuele fiscale voordelen mis. - Geruisloze inbreng:
Als je veel meerwaarde en goodwill in je onderneming hebt is dit een gunstige optie. Hierbij is het namelijk niet zo dat er een staking plaatsvindt waardoor ook geen belasting over eventuele stakingswinsten betaald hoeft te worden. Een ander voordeel is dat je hierbij de oprichtingsdatum wel in het verleden kan zetten, tot maximaal negen maanden terug. Nadelen aan geruisloze inbreng zijn dat minder makkelijk te regelen is. Je hebt een notaris nodig en daarnaast moet de belastingdienst de inbrengakte goedkeuren. Ook is het goed om te weten dat je de onderneming de eerste drie jaar na geruisloze inbreng niet mag verkopen. - Ruisende omzetting:
Bij een ruisende inbreng wordt de onderneming net als bij een activa-passiva omzetting gestaakt voor de belastingdienst. Dit brengt dus met zich mee dat ook hier belasting moet worden betaald over de stakingswinst. Wel kan bij een ruisende inbreng de oprichtingsdatum van de BV tot drie maanden terugwerken. Voor een ruisende omzetting is ook een notaris en eventueel een accountant nodig. Dit is de minst gekozen optie voor omzetting.
Ik heb schulden, kan ik mijn eenmanszaak omzetten naar een BV?
Ja dit kan. De omzetting van een eenmanszaak naar een BV dat alle bezittingen van de eenmanszaak worden overgedragen aan de BV. Hieronder vallen ook de schulden. Volgens de wet worden de schulden pas onderdeel van de BV op het moment dat de BV de schulden officieel heeft overgenomen. De akte van oprichting van de BV is hiervoor voldoende. De schuldoverneming is pas geldig tegenover de schuldeiser nadat deze op de hoogte is gebracht van de overname en zijn toestemming voor de schuldoverneming heeft gegeven.
Heb je een probleem of conflict omtrent de overdracht van schulden of met schuldeisers?