• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Festival afgelast; kan ik mijn schade verhalen op de overheid?

Festival afgelast; kan ik mijn schade verhalen op de overheid?

Festival afgelast; kan ik mijn schade verhalen op de overheid?

Plaats direct je vraag

Welke evenementen mogen nu wel doorgaan en welke niet?

Op dit moment is het zo dat meerdaagse evenementen zonder overnachting en eendaagse evenementen door mogen gaan onder bepaalde voorwaarden. Andersoortige evenementen zijn tot en met 19 september 2021 niet toegestaan. De toegestane eendaagse evenementen zijn te verdelen in de evenementen zonder en met vaste zitplaats. Als er bij het evenement een vaste zitplaats wordt gehanteerd, is er binnen mét coronatoegangsbewijs een maximum van 2/3e van de reguliere capaciteit toegestaan, en buiten een maximum van 750 bezoekers óf 2/3e van de reguliere capaciteit. Indien er geen coronatoegangsbewijs wordt verplicht, mag zowel binnen als buiten de volledige bezoekerscapaciteit worden gebruikt waarbij er 1,5 meter afstand tussen bezoekers moet worden gehouden. Dit komt aan op een bezoekersaantal van ongeveer 1/3e van de reguliere capaciteit. Als er geen vaste zitplaats is, zijn indoor evenementen niet toegestaan. Outdoor evenementen zijn dan enkel toegestaan bij een maximum van 750 bezoekers en een geldig coronatoegangsbewijs.

Voorbeeld
Roos is al tientallen jaren erg succesvol in de organisatie van evenementen. Ze heeft in het verleden al meerdere uitverkochte festivals georganiseerd en was in de veronderstelling dat dit in de zomer van 2021 ook weer zou kunnen. Helaas kunnen de door haar georganiseerde Hardstyle festivals dit jaar geen doorgang vinden. Ze vraagt zich af of ze de gemaakte kosten vergoed kan krijgen en wat ze hiervoor moet doen.

Wat is je positie als organisator van een festival?

Je positie als organisatie hangt onder andere af van of je verzekerd bent en of je een beroep kan doen op overmacht. In de polisvoorwaarden van je verzekering is meestal te vinden of je een beroep kan doen op je evenementenverzekering. Als je schadeclaim wordt afgewezen, lees je hier hoe je een conflict met je verzekeraar het best kan aanpakken. Ook is door de grote gevolgen van het coronavirus door de overheid en de evenementensector een subsidieregeling ontwikkeld. Door de nieuwe maatregelen is door het kabinet besloten om de garantieregeling aan te passen, zodat de evenementen die met de huidige maatregelen geen doorgang kunnen vinden, een beroep kunnen doen op de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE). Daarnaast is het subsidiepercentage verhoogt naar 100% van de gemaakte kosten, dus een volledige vergoeding van de kosten. Eerst was het zo dat 20% hiervan moest worden terugbetaald, maar deze verplichting vervalt voor de evenementen in de periode van 10 juli tot en met 19 september 2021. De kosten die onder de subsidieregeling vallen, zijn betalingen aan derde partijen zoals leveranciers en artiesten van buiten de EU. De aanvraag voor de subsidieregeling kan worden gedaan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor de specifieke voorwaarden voor een aanspraak op de regeling, kan je een kijkje nemen op de website van de Rijksoverheid.

Wat is je positie als festivalganger?

Het kan zo zijn dat een festival wordt verzet door de organisatie van het festival waar jij heen zou gaan. Je kan dit accepteren, zodat je alsnog naar het evenement kan gaan waarvoor je betaald hebt en zodat de financiële schade voor de organisatie beperkt blijft. Je kan er echter ook voor kiezen om dit niet te accepteren. Dan heb je recht op zowel de volledige teruggave van de kosten van je ticket, als van de betaalde servicekosten. Dit moet gebeuren binnen een redelijke termijn vanaf het moment dat duidelijk werd dat het evenement niet zou gaan plaatsvinden. Bij een redelijke termijn valt bijvoorbeeld te denken aan een periode van 14 dagen. Ook als de organisatie zich beroept op overmacht, heb je recht op restitutie van je geld. Je kan dan echter geen schadevergoeding eisen voor andere kosten zoals vervoer dat je al had geboekt. Als de organisator van het festival weigert je geld terug te geven, kan je een brief sturen met het verzoek dit alsnog te doen. Het is hierbij raadzaam een advocaat in handen te nemen die je kan helpen met een goede, juridisch kloppende inhoud. Een advocaat kan je ook helpen bij een eventuele gang naar de rechter als de brief geen effect heeft.

Plaats direct je vraag