• 088 - 833 88 88
  • Gratis en vrijblijvende intake
  • 7 dagen per week 08:00 - 22:00

Gepakt met drugs op een feestje? Betaal de boete niet!

Gepakt met drugs op een feestje? Betaal de boete niet!

Gepakt met drugs op een feestje? Betaal de boete niet!

Lees ook: Een eigen hennepplantage; wat mag wel, wat mag niet.

Betalen en doorfeesten?

Wanneer je tijdens een feestje wordt gepakt met drugs op zak word je ‘aangehouden’ door de beveiliging en in veel gevallen naar een opsporingsambtenaar gebracht. Zij willen dan van je weten hoe je aan de drugs gekomen bent en ze zullen je een boete aanbieden. In dat geval kom je er slechts met het betalen van die boete vanaf. Betaal je deze boete? Dan mag je vervolgens weer doorfeesten. Een verleidelijk aanbod, maar wij raden het je sterk af.

Strafblad

Wanneer de opsporingsambtenaar jou aanbiedt de boete te betalen dan legt de Officier van Justitie je daarbij eigenlijk een strafbeschikking op. Wanneer jij de boete betaalt betekent dit dat je akkoord bent gegaan met de strafbeschikking. Door de boete te betalen heb je daarnaast aangegeven afstand te doen van je recht op verzet. Het allerergste? Je krijgt een aantekening op je justitiële documentatie.

Trias politica

Vraag je je af of de opsporingsambtenaar dit zomaar mag doen, zonder tussenkomst van de rechter? Sinds de Wet van 7 juli 2006 waarbij het Wetboek van Strafrecht en Strafvordering werd gewijzigd is het voor het Openbaar Ministerie mogelijk om zelfstandig bepaalde strafbare feiten, zoals het drugsbezit op een festival, door middel van een strafbeschikking af te doen. Hier komt geen rechter aan te pas.

Of dit vaak voorkomt? In 2015 heeft het Openbaar Ministerie 31.000 misdrijven afgedaan door middel van een strafbeschikking. Van de overtredingen heeft het Openbaar Ministerie er 30.900 afgedaan door middel van een strafbeschikking. Dit maakt een totaal van 61.900 zaken. Deze taken worden geheel afgedaan door het Openbaar Ministerie en hier is geen rechterlijke tussenkomst bij (bron: Jaarbericht OM, 2015).

Vervolging

De rol van de Officier van Justitie is in dit soort gevallen dus steeds meer in de richting van de taak van de rechter aan het verschuiven. De Officier van Justitie mag in dit soort gevallen op basis van het bewijs dat hij heeft, jouw drugs, bepalen of jij strafbaar bent. Het opleggen van de strafbeschikking wordt gezien als een daad van vervolging, niet als een daad van berechting. De Officier van Justitie gedraagt zich hier dus niet als een rechter, maar als een vervolger.

Gebruikershoeveelheid

Wat de opsporingsambtenaar wil voorkomen door jouw drugs af te nemen is dat er drugs op het festival komt (natuurlijk), maar ook dat jij op het festival drugs gaat verkopen, om zo nog meer mensen aan drugs te helpen. Wanneer je enkel drugs in bezit hebt voor eigen gebruik, de zogenoemde gebruikershoeveelheid, hoef je enkel je drugs in te leveren en krijg je geen boete. De gebruikershoeveelheid is bijvoorbeeld minder dan 5 gram softdrugs of 1 XTC-pil. Geeft de opsporingsambtenaar je toch een boete? Dan kun je hiertegen in verzet gaan. Een advocaat kan je hierbij helpen.

Toekomstbeeld

Hoewel het erg verleidelijk lijkt, het betalen van de boete en daarna weer het festivalterrein op gaan, is het voor jezelf en je toekomst verstandiger om het terrein te verlaten en een advocaat in de arm te nemen. Een advocaat gespecialiseerd in het strafrecht kan je helpen tegen deze strafbeschikking in verzet te gaan bij de rechter. Wanneer je een kleine hoeveelheid drugs in bezit had, zal de rechter waarschijnlijk oordelen dat een aantekening op je justitiële documentatie te vergaand is.

Gepakt met drugs op een feestje? Neem een advocaat in de arm en ga in verzet tegen je strafbeschikking.

Klik hier voor een ervaren strafrechtadvocaat. »»